Determinantii Cererii Turistice

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Determinantii Cererii Turistice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Elisabeta Rosca

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Economie, Turism

Extras din document

Cererea turistica se naste dintr-o necesitate specifica si se transforma într-un

consum specific. Pentru ca cererea sa se transforme într-un act de consum, trebuie îndeplinite trei conditii : timp liber, venit disponibil, motivatie.

Grupele complementare de factori care influenteaza turismul sunt: factori endogeni si exogeni, factori rationali si motivationali, factori cu actiune pe termen scurt si pe termen lung etc. Gruparea factorilor determinanti ai cererii în determinanti economico- sociali si determinanti motivationali include in categoria factorilor economico- sociali: disponibilitatea de timp liber, factorii economici, factorii demografici, factorii sociali, organizarea si promovarea, iar în categoria factorilor motivationali: necesitatile biologice si psihologice ( necesitatea de echilibru si necesitatea de aliniere sau imitare a categoriilor sociale privilegiate ).

1) Determinantii economico-sociali

a) Disponibilitatea de timp liber. Cresterea productivitatii muncii, ca si revendicarile populatiei active din întreaga lume au determinat recunoasterea concediilor platite de catre state, fapt care s-a constituit în premise cea mai importanta pentru cresterea cererii turistice la nivel mondial. La acest nivel, pe termen scurt si mediu se constata o tendinta de reducere a timpului de munca si o îmbunatatirea valorificarii timpului liber.

Au fost identificate patru categorii de timp liber, care genereaza patru categorii de recreere si turism si anume: diminuarea zilei de munca de la 12-14 ore la începutul secolului la 8 ore în prezent, fapt care favorizeaza evadarea cotidiana din marile aglomerari urbane; reducerea numarului anual al saptamânilor de munca, efect al institutionalizarii, generalizarii si apoi cresterii duratei concediului annual platit; reducerea duratei saptamânale a muncii în tarile dezvoltate de la 6 la 5 zile, realitate care da nastere la ceea ce numim concediu de week-end, cu o durata de 1-2 zile; cresterea duratei scolarizarii si formarii profesionale, precum si retragerea precoce din viata activa, concomitent cu cresterea duratei medii a vietii, care au redus la mai putin de jumatate durata vietii active în cadrul duratei medii de viata.

b) Factorii economici se concretizeaza în venitul personal ( sau familial), preturile produselor turistice, evolutia cursurilor de schimb etc.

Venitul personal nelimitat a cunoscut o crestere reala, în ultimele decenii, într-un numar mare de tari, a stimulat consumul de bunuri si servicii, inclusiv cele turistice. Aceste venituri acopera, în primul rând, cheltuielile legate de satisfacerea necesitatilor vitale. Restul veniturilor, care sunt veniturile disponibile subventioneaza o serie de consumuri destinate satisfacerii unor necesitati ‘create’ ale nivelului de trai.

Evolutia preturilor relative a stimulat calatoriile turistice departe de locurile de resedinta, în timp ce evolutia cursurilor de schimb a propulsat produsele tarilor cu economie în dezvoltare, pe piata turistica.

c) Factorii demografici. Se poate spune ca grupurile sociale din mediul urban au o mai mare înclinatie spre calatorie. Urbanizarea are la baza o anumita structura si dezvoltare economica, generatoare, la rândul ei, de impulsuri motivationale si disponibilitati materiale reflectate în cererea turistica. Cresterea gradului de urbanizare determina cresterea cererii turistice nationale.

Alte caracteristici demografice care influenteaza cererea turistica sunt vârsta, sexul, situatia familiala, numarul copiilor etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Determinantii Cererii Turistice.doc

Alte informatii

FAC. STEFAN CEL MARE, SUCEAVA