Deterninantii Cererii și Ofertei Turistice

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3305
Mărime: 17.64KB (arhivat)
Publicat de: Alin Feraru
Puncte necesare: 6

Extras din referat

I. Piata turistica trebuie considerate ca parte integranta a pietei , in general, iar cererea turistica trebuie privita ca un segment al cererii globale, ca o forma particulara a acesteia.

Expresia manifestarii effective a cererii care s-a intalnit cu oferta reprezinta consumul turistic, adica ansamblul cheltuielilor facute de subiectii cererii pentru cumpararea de bunuri si servicii cu motivatie turistica. In ceea ce priveste componentele sale, cererea turistica se manifesta ca: 1) cerere turistica actuala sau efectiva, care include numarul actual de participanti la turism sau care calatoresc in afara localitatii unde isi au resedinta, 2) cererea supromata , care include acea secventa a populatiei ce nu calatoreste din diverse motive. Aceasta categorie de cerere, la randul sau , este alcatuita din doua elemente: a) cererea turistica potentiala si b) cererea amanata.

Cerrea turistica se formeaza la locul de resedinta al turistului, respective in bazinul cererii, definit prin caracteristicile economice, entice, sociale, politice ale teritoriului national caruia ii apartine , in timp ce consumul turistic se realizeaza in cadrul bazinului ofertei turistice in mai multe etape, ce pot fi esalonate in timp si spatiu astfel:inainte de deplasarea spre locul de destinatie turistica , dar legat de acesta(ex. :de agrement); in timpul deplasarii inspre locul de destinatie( ex: transportul).

Prin individ, calatoria reprezinta un mijloc de satisfacere a nevoilor si dorintelor , motivarea pentru o anumita calatorie aparand cand acesta doreste sa satisfaca o nevoie. In cadrul activitatii turistice , motivatia sau motivele de calatorie cuprind trebuinte , intentii, valente si tendinte specifice , cu character procesual , influentate de o multitudine de factori.

1. Determinatii cererii turistice

In literatura de specialitate exista unele propuneri de delimitare a factorilor care influenteaza nivelul si evolutia cererii turistice. Astfel pot fi identificate grupe complementare de factori care influenteaza turismul: factori endogeni si exogeni, rationali si motivationali, factori cu actiune pe termen scurt si lung, ect. Gruparea factorilor determinanti ai cererii in:

1.1 Determinanti economico-sociali

1.Disponibilitatea de timp liber. Cresterea productivitatea muncii, ca si revendicarile populatiei active din intreaga lume au determinat recunoasterea concediilor platite de catre state , fapt care s-a constituit in premisa cea mai importanta pentru cresterea cererii turistice la nivel mondial. La acest nivel., pe termen scurt si mediu se constata o tendinta de reducere a timpului de munca si o imbunatatire a valorificarii timpului liber.

Specialistii au identificat patru categorii de timp liber, care genereaza patru categorii de recreere si turism: diminuarea zilei de munca de la 12-14 ore la inceputul sec la 8 ore in present, fapt care favorizeaza evadarea cotidiana in marile aglomerari urbane; reducerea duratei saptamanale a muncii in tarile dezvoltate de la 6 la 5 zile , realitate care da nastere la ceea ce numim concediu de weekend, cu o duarata de 1-2 zile; reducerea numarului annual al saptamanilor de munca , effect al institutionalizarii , generalizarii si apoi a cresterii duratei concediului annual platit; cresterea duratei scolarizarii si formarii profesionale, precum si retragerea precoce din viata active, concomitant cu cresterea duratei medii a vietii , caer au redus la mai putin de jumatate durata vietii active in cadrul duratei medii de viata.

2. Factorii economici se concretizeaza, in principal , in venitul personal(sau familial), preturile produselor turistice , evolutia cursurilor de schimb etc. Venitul personal nelimitat a cunoscut o crestere reala, in ultimele decenii, intr-un numar mare de tari, a stimulat consumul de bunuri si servicii, inclusiv cele turistice. Veniturile individuale acopera, in primul rand, cheltuielile legate de satisfacerea necesitatilor vitale , realizandu-se asa-numitul consum obligatoriu, care nu poate fi redus. Restul veniturilor, care reprezinta veniturile disponibile sau discretionare, subventioneaza o serie de consumuri destinate satisfacerii unor necesitati create ale nivelului de trai, constituirii de reserve etc. Evolutia preturilor relative, in special in turismul international , a stimulat calatoriile turistice departe de locurile de resedinta, in timp ce evolutia cursurilor de schimb , favorabile tarilor cu econoie in dezvoltare au propulsatprodusele acestor tari, pe piata turistica.

3. Factorii demografici. Se poate afirma ca grupurile sociale din mediul urban au o mai mare inclinatie spre calatorie. Consecinta a industrializarii , urbanizarea determina modificarile in repartizarea populatiei active in cele trei sectoare de activitate , cresterea ponderii populatiei ocupate in sectoarele secundar si tertiar.

Urbanizarea are la baza o anumita structura si dezvolare economica, generatoare, la randul ei, de impulsuri motivationale si disponibilitati materiale reflectate in cererea turistica . cresterea gradului de urbanizare determina cresterea cererii turistice nationale . fenomen care s-a manifestat deosebit de dynamic in ultimul sfert de secol si va continua la cote inalte in viitor. Astfel, la nivel mondial, ponderea populatiei urbane in totalul populatiei se prezinta dupa cum urmeaza: 1973-37,4%, 1980-42,0%, 1990-47,0% si in 2000-51,0%. Fenomenul se va accentua in secolul urmator, cand regiuni actualmente slab dezvoltate , pe masura ce vor cunoaste dezvoltarea , insotita de urbanizare se vor afirma ca noi centre emitatoare de turisti.

4. Factorii sociali. Faptul ca astazi traim intr-o societate deschisa, integrata intr-un anumit context a deposit limitele geografice si politice si a permis ca turismul sa apropie popoarele , comunitatile nationale si categoriile sociale. Acest aspect este mai puternic evidentiat astazi , cand si popoare din Europa centrala si de Est , care au optat pentru o societate deschisa, vor ave aun rol tot mai important in evolutia societatii umane. Prin turism se realizeaza legatura dintre societati , culture, si civilizatii, ca si unele schimburi benefice pentru evolutia societatii.

5. Organizarea si promovarea in turism, face ca aceasta sa devina o forta economica si o realitate sociala foarte puternica, un instrument pentru atingerea obiectivelor culturale, sociale, educationale si uneori chiar politice. Pentru majoritatea popoarelor, statul are un rol mai mult sau mai putin important in sprijinirea initiatorilor si operatorilor turistici, in promovarea interna si externa a activitatii turistice, in asigurarea protectiei mediului inconjurator natural si uman, amenajarea teritoriului, formarea profesionala.

Preview document

Deterninantii Cererii și Ofertei Turistice - Pagina 1
Deterninantii Cererii și Ofertei Turistice - Pagina 2
Deterninantii Cererii și Ofertei Turistice - Pagina 3
Deterninantii Cererii și Ofertei Turistice - Pagina 4
Deterninantii Cererii și Ofertei Turistice - Pagina 5
Deterninantii Cererii și Ofertei Turistice - Pagina 6
Deterninantii Cererii și Ofertei Turistice - Pagina 7
Deterninantii Cererii și Ofertei Turistice - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Deterninantii Cererii si Ofertei Turistice.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Economia Turismului

CAPITOLUL I TURISMUL – DELIMITARI CONCEPTUALE 1.1 Concepte si clasificari folosite în turism Etimologic, cuvântul „turism" provine din termenul...

Analiza pieței

Procesul de restructurare economica, la nivel global, forteaza astazi, economiile nationale si comunitatiile locale la adaptare, pentru a-si...

Factorii care Influențează Activitatea Turistică în România

Evolutia spectaculoasa a turismului, sub cele doua laturi corelative ale sale: productia si consumul, urmata de amplificarea si diversificarea...

Sectorul terțiar

Factorii de repartiţie a serviciilor Spre deosebire de industrie si agricultură, dezvoltarea şi amplasarea serviciilor nu depinde predominant de...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Economia Turismului

Turismul : „Turismul se refera la activ unei persoane kre klatoreste în afara mediului sau obisnuit, pentru mai putin de o perioada specifikta de...

Ai nevoie de altceva?