Dezvoltarea Economica a Chinei

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Dezvoltarea Economica a Chinei.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Adam Romica

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

- Statutul Chinei in contextul actual
- Evolutia economica a Chinei
- Evaluarea activitatii economice
- Indicatori economici
- Relatiile economice internationale ale Chinei
- Mediul concurential
- Investitii Directe Straine (ISD)
- Societatile multinationale (STN)
- Aderarea Chinei la Organizatia Mondiala a Comertului
- Factori care ar putea incetini procesul de dezvoltare
- Factori interni
- Factori exteni
- Politici si strategii economice
- Obtinerea statutului de putere nucleara
- Previziuni

Extras din document

De cativa ani asa zisul “Miracol chinez” este la ordinea zilei in sectiunea economica a mass-media din toata lumea. Peste tot intilnim articole despre “Cea mai rapida crestere economica din Asia” sau “China– depaseste Marea Britanie ca a patra economie pe glob”, articole care descriu China ca o pasare Phoenix ce se ridica din cenusa sistemului maoist pentru a deveni o noua provocare globala.

1. Statutul Chinei in contextul actual

“Mare cât China” – o expresie arhicunoscuta. Si pe buna dreptate, probabil ca unul din sinonimii cei mai la îndemâna pentru China ar fi “augmentare”; populational, geographic si, de câtiva ani, economic. Ultimul palier, cel al dezvoltarii economice, este cel care provoaca totodata, juxtapus celorlalte, cele mai multe frisoane unor strategi din spatiul politic si de securitate occidental. Napoleon Bonaparte ar fi spus : ,, Cand China se va trezi, lumea se va cutremura”. Dezvoltarea Chinei este un fenomen generat de trasaturile acestui popor cu o istorie multimilenara.

În ultimii peste 20 de ani, economia chineza a cunoscut o dezvoltare rapida. In aceasta perioada, ritmul mediu de crestere a economiei chineze a depasit 9%, iar PIB a crescut de circa 8 ori. La ora actuala, China a devenit a patra mare economie a lumii, devansând Marea Britanie în functie de produsul national brut, se arata într-un raport al Bancii Mondiale (B.M.). Produsul national brut al Chinei a fost evaluat la 2.263,825 miliarde dolari în 2005, depasind cu 94 de milioane, echivalentul a 0,004%, nivelul consemnat de Marea Britanie, potrivit celor mai recente estimari ale Bancii Mondiale.

În realizarea clasamentului, Banca Mondiala a luat în considerare produsul national brut al fiecarei tari, exprimat în dolari americani, iar metoda de calcul implementata, numita "Atlas", presupune utilizarea unei medii pe ultimii trei ani a ratelor de schimb, care permite excluderea fluctuatilor valutare.

Statele Unite, Japonia si Germania ocupa, primele trei pozitii ale clasamentului, în timp ce Marea Britanie a coborât pe locul cinci. Astfel, produsul national brut înregistrat de Statele Unite a atins 12.969,561 miliarde dolari, cel consemnat de Japonia s-a ridicat la 4.988,209 miliarde dolari, iar produsul national brut al Germaniei s-a plasat la 2.852,337 miliarde dolari.

2. Evolutia economica a Chinei

Dezvoltarea Chinei este un fenomen firesc generat de trasaturile acestui popor cu o istorie multimilenara. Cu toate acestea, pentru a ajunge ce este astazi, economia chineza a parcurs un drum extrem de sinuos.

Dupa 1976, fostul presedinte DENG XIAO PING ,a hotarat ca China trebuie sa se dezvolte din punct de vedere economic, din punct de vedere al importului si al exportului. Se dorea dezvoltarea in toate domeniile, dar mai ales obtinerea unei “economii deschise”. Datorita dezvoltarii el a dat permisiunea oraselor din sudul Chinei si a celor cu iesire la mare, sa aiba o politica specifica, proprie. Regiunile economice speciale ale Chinei sunt : Shenzhen, Zhuhai, Shantou, Xiamen si Hainan.

In anii 90 ai secolului trecut, economia chineza a trecut printr-o perioada de „supraîncalzire” care a generat inflatie. Guvernului chinez i-au trebuit 3 ani pentru rezolvarea acestei probleme. Dar, la putin timp dupa aceea, economia chineza a fost afectata de criza financiara ce s-a produs în Asia.

În acest context, China a adoptat masuri active si eficiente, contracarînd cu succes repercusiunile crizei asiatice asupra economiei nationale. Mai mult, China a aplicat o politica de nedevalorizare a monedei nationale Renmibi, ajutînd tarile din Asia de Est si Sud-Est sa depaseasca greutatile economice si jucînd un rol important în

stabilizarea economiei asiatice. Actiunile responsabile ale Chinei s-au bucurat de aprecierea comunitatii internationale. In 2002, în conditiile în care economia mondiala s-a aflat în recesiune, economia chineza a mentinut o crestere cu 7,3%.

Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea Economica a Chinei.doc