Dezvoltarea Economica in Profil Teritorial

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Dezvoltarea Economica in Profil Teritorial.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Capitolul 1 : Dezvoltarea economica în profil teritorial

1.1 Regiunile economice si importanta lor

În teoria economica contemporana a existat de multe ori tendinta unei separatii nete între micro si macroeconomie, problemele consumatorilor individuali sau ale firmelor si interactiunea lor pe piata fiind adeseori tratate izolat de comportamentul agregatelor macroeconomice, de functionarea economiei ca întreg. Totusi o gama larga de probleme situate între aceste doua extreme – problemele regiunilor, ale economiei locale si ale zonelor urbane – a solicitat o viziune integrata a celor doua abordari.

Abordarile din stiinta regionala se caracterizeaza prin adoptarea unor metode si tehnici riguroase, sistematice în analiza fenomenelor si proceselor în care spatiul, distanta si localizarea joaca un rol important.

Studiul la scara regionala al comportamentului agregatelor macroeconomice îsi propune sa gaseasca raspunsuri la întrebari precum:

- Ce factori determina rezultatele activitatii economice si gradul de ocupare al fortei de munca intr-o regiune¬?

- De ce nivelul de trai este mai ridicat în unele regiuni decât in altele?

- Din ce cauza unele regiuni înregistreaza ritmuri mai accentuate de crestere economica decât altele?

- Care sunt factorii ce influenteaza migratia interregionala?

- De ce persista în unele regiuni rate mai înalte ale somajului decât în altele?

Modul de analiza si interpretare a acestor probleme deriva din teoriile si tehnicile elaborate initial pentru întelegerea comportamentului economiei nationale. O astfel de procedura poate fi considerata acceptabila deoarece economiile regiunilor se aseamana in multe privinte cu economiile nationale. Cu toate acestea exista o serie de diferente semnificative între regiuni si natiuni diferente ce nu pot fi ignorate:

- economiile regionale sunt mult mai deschise decât economiile nationale în cadrul carora sunt localizate, comertul interregional este scutit de taxe si alte bariere comerciale, toate regiunile unei tari utilizeaza aceeasi moneda;

- forta de munca si capitalul au un grad mai mare de mobilitate între regiuni decât între tari;

- gradul ridicat de interdependenta între regiunile din cadrul granitelor unui stat joaca un rol important în analiza regionala.

Economia regionala are ca principala ratiune a existentei sale, nevoia de a furniza o baza tehnico-metodologica rationala, stiintifica pentru strategiile si politicile regionale adica pentru stabilirea unui ansamblu coerent de obiective si cai de atenuare a dezechilibrelor regionale în conditiile dinamicii economico-sociale si instrumentelor adecvate de îndeplinire a obiectivelor stabilite. Din punct de vedere conceptual, terminologic, unii specialisti asociaza politicii regionale, în planul actiunii notiunea de “amenajarea teritoriului”. În unele tari (de exemplu in Franta) acest termen (amenagement du territoire) a dobândit si un continut economic, in timp ce în alte tari îi corespund termeni ca: “ramornung” – organizare spatiala în Germania, “physical planning” - planificare naturala în Anglia, “ordinacion del territorio” – organizarea teritoriului în Spania, termeni ce au o conotatie exclusiv spatiala.

Regiunea reprezinta elementul fundamental în stiinta regionala în general si în economia regionala ca disciplina da baza în cadrul acesteia, în mod particular , în legatura cu care se emit teorii, se pun la punct metode si tehnici de investigare, se definesc obiective si masuri, instrumente pentru îndeplinirea lor etc. Cei trei tei termeni fundamentali cu care opereaza analiza regionala sunt:

- aria: termenul generic pentru orice parte a spatiului bidimensional, fiind util în analiza economico-sociala spatiala (exemplu: spatiul geografic în care productia unui anumit producator este vânduta);

- zona: suprafata cu caracteristici diferite în raport cu spatiul înconjurator (zona administrativa si de afaceri dintr-un oras);

Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea Economica in Profil Teritorial.doc