Dezvoltarea Orasului Baile Herculane

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Dezvoltarea Orasului Baile Herculane.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

CAP.1 ASEZARE GEOGRAFICA

Situata in partea de sud-est a judetului Caras-Severin, Valea Cernei (cu un peisaj decupat din basm) ascunde de-a lungul ei numeroase locuri mirifice precum si cea mai veche statiune turistica din Romania – Baile Herculane, vestita prin miracolul apelor sale termale.

Statiunea este situatã pe ambele maluri ale râului Cerna, la 6 km de soseaua Bucuresti - Timisoara (E70), pe una din cele mai pitoresti portiuni ale sale si la o distantã, pe calea ferata, de 346 km fatã de Bucuresti si 170 km fata de Timisoara.

Valea Cernei

Orasul-statiune Baile-Herculane este situat in sud-vestul Romaniei, la intersectia paralelei 45° 52I N cu meridianul 23° 52I E, avand aceeasi pozitie cu Venetia si Nisa.

Statiunea Baile Herculane se gaseste la o altitudine absoluta de 168 m, fiind asezata pe ambele maluri ale Cernei, intr-o depresiune ingusta marginita spre vest de Culmea Mehadiei, cu virfurile Coronini, Doda si Ciorici, iar spre est de abruptul Domogledului si Suscului care se inalta cu aproape 1000 de metri deasupra statiunii. Muntii de calcar adapostesc si incalzesc mica depresiune a carei clima este deosebit de blinda, asemanindu-se mult cu climatul mediteranian. Iernile sint blinde iar verile nu prea fierbinti, putandu-se respira un aer ionizat ca la o inaltime de 3000 de metri.

Cai de acces:

Rutier: Timisoara - Caransebes - Mehadia - Baile Herculane - Orsova - Drobeta Tr. Severin;

• diverse curse regulate cu autocarul din autogarile marilor orase din apropiere (Timisoara, Rm. Valcea, etc);

• E70 Timisoara - Lugoj - Caransebes - Mehadia - Toplet - Drobeta Tr. Severin;

• DN67D Targu Jiu - Baia de Arama - Obarsia Closcani - Baile Herculane, apoi intersectie cu E70 la cativa km de Baile Herculane;

• 5 km fata de D.N. 6 (E 70) ce leaga vestul tarii de Bucuresti (la o distanta de 380 km) ;

Feroviar: calea ferata internationala Bucuresti -Timisoara -Budapesta, gara Herculane;

Aerian: Cele mai apropiate aeroporturi: Caransebes (80 km), Craiova (160 km) si Timisoara (170 km, aeroport international). Cel mai apropiat oras important este Drobeta-Turnu-Severin (47 km).

Patrimoniul natural a ramas putin modificat de om.

Valoarea peisagistica este cu totul remarcabila datorita stincilor de calcar cu forme exocarstice spectaculoase, a vegetatiei bogate si a apelor inca curate. Vegetatia este caracteristica. Pe coastele din dreapta si din stinga Cernei cresc paduri de arbori pitici in special de liliac, iar pinul banatean cu coroana in forma de umbrela lata poate fi observat pe tancurile abrupte, dind un aspect de vale mediteraniana defileului.

Clima este temperat continentala, mai blânda decât în restul tarii, resimtindu-se influentele submediteraneene, cu ierni mai umede, toamne mai ploioase; precipitatiile fiind bogate, cu vânturi dinspre vest si nordvest.

Climatul este de tip depresionar cu influente vestice si sud-mediteraneene, avand o temperatura medie anuala de 10,5 oC. Presiunea medie atmosferica este de 750,6 mb. Vanturile dominante sunt cele de Sud, viteza lor medie este redusa: 1,6 m/s.

Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea Orasului Baile Herculane.doc