Dezvoltarea rurală a localității Izvoarele din județul Tulcea

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2153
Mărime: 21.75KB (arhivat)
Publicat de: Vasi P.
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Roberta Mihaela Stanef
Facultatea de Economie Agroalimentara si a Mediului
Academia de Studii Economice, Bucuresti

Extras din referat

Introducere

Procesul tranzitiei dupa anul 1989 de la economia supercentralizată la economia de piață a indus în întregul spațiu românesc probleme economice de mare amploare care au condus la destabilizarea economiei naționale și la descreșterea semnificativă a PIB-ului.Aceste probleme economice au afectat și spațiul rural care din pricina noilor condiții economice au fost constrânse să facă mari schimbări structurale astfel încât sa își păstreze economia integră.

După anul 1989 în România a avut loc procesul de retrogedare a terenurilor , fenomen prin care populația își primea înapoi proprietățiile confiscate de stat în timpul marii colectivizări din anul 1949.Totuși o mare parte a populației s-a reîntors în mediul rural din cauza ratei de șomaj foarte crescută din mediul urban , fenomen provocat de închiderea unor fabrici și uzine.Acești oameni se ocupă în mare parte de agricultură și creșterea animelelor , lucru ce facilitează creșterea locală a PIB-ului prin plățiile taxelor și impozitelor.Totuși acest lucru a dus doar la menținerea economiei pe linia de plutire, dezvoltarea regională neputând fi atinsă din cauza lipsei de fonduri.

Pentru această problemă statul român și Uniunea Europeană au venit cu o serie de proiecte care pot fi accesate de localități pentru dezvoltarea acestora.Aceste proiecte constau în tranșe de capital activ ( rambursabil sau nerambursabil) care sunt sunt folosite cu strictețe pentru îndeplinirea proiectelor accesate, nerespectarea contractului oferă posibilitatea investitorului de a își cere banii înapoi.

Unul din cele mai mari si importante proiecte implementate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MAPR) se numește “Strategiade dezvoltare rurală a României 2014-2020”.Acest proiect este finanțat cu bani oferiți de către Uniunea Europeana și are ca scop dezvoltarea inteligentă și armonioasă a localitățiilor.

Capitolul I

PROFILUL SOCIO-CULTURAL AL COMUNEI IZVOARELE

A Scurt Istoric

Comuna Izvoarele este una din cele mai vechi așezări din Dobrogea, această comună este menționată în anul 1543 în Defterul otoman alături de cetatea Enisala , ulterior satul apare și in defterul din 1584 sub numele de „Alibeichioi” ( în traducere satul lui Alibei ).De-a lungul timpului acest sat medieval a purtat mai multe nume , in anul 1923 a fost denumit Regele Ferdinand , in 1947 General Marcos , iar din 1948 până în 1964 a fost denumit Filimon Sârbu după 1964 acest sat a primit denumirea actuală , Izvoarele.

B Poziție Geografică

Comuna Izvoarele este situată în zona central-vestică a județului la o distantă de 32km de reședința de județ , orasul Tulcea.Comuna Izvoarele administrează 5237 ha ,Comuna se învecinează la nord cu teritoriul comunei Niculițel, la nord est cu Valea Teilor, la sud cu teritoriile comunelor Horia și Nalbant, la vest cu teritoriile comunelor Horia și Hamcearca și la est cu teritoriul comunelor Frecăței și Nalbant.Din punct de vedere administrativ , satul Izvoarele este reședința localității cu accelasi nume.

C Relieful

Comuna Izvoarele este poziționată într-o zonă geografică înaltă a dealurilor Niculițel , cel mai înalt punct fiind muntele Consul ( 333 m ).Satul este amplasat într-o mică depresiune traversată de către pârâul Taița ( care străbate o lungime de 57 de km până la gura sa de vărsare in lacul Babadag ).Muntele Consul l-a impresionat profund pe marele geolog român Ion Theodor Simionescu care a spus într-o vizita a sa in anul 1929 despre munte că ,,Vine de roci eruptive se întretaie în toate părțile. Împotriva lor armata agenților externi s’a luptat cu greu. Pare a fi o piramidă egipteană, mai înaltă, mutată din mediul ei pustiu. Peste tronul mândru, cu mânere de marmoră roșie, demn de vre-o ființă mitică, este asvârlit covorul țăsut din arbori deși, iar prin rariști, la sfârșitul primăverii sclipesc ca pietre prețioase, cupele florilor boghioase’

D Resursele de subsol

Din punct de vedere al resurselor , in comuna Izvoarle , întâlnim o varietate de tipuri de formațiuni (metamorfice, eruptive si sedimentare ) cele mai întâlnite fiind sedimentare, de tipul leoss ( pământ galben / lut ) care este folosit de locuitori pentru constructii.În trecut locuitorii foloseau lutul pentru a face chirpici pe care îi vindeau în alte localități din județ.

E Clima

În localitatea Izvoarele întâlnim o climă temperat continentală cu veri calde care depășesc 25°C iar ierni geroase cu temperaturi cuprinse între -10°C și 0°C , fiind o localitate din Dobrogea,și aici bate crivățul.

Preview document

Dezvoltarea rurală a localității Izvoarele din județul Tulcea - Pagina 1
Dezvoltarea rurală a localității Izvoarele din județul Tulcea - Pagina 2
Dezvoltarea rurală a localității Izvoarele din județul Tulcea - Pagina 3
Dezvoltarea rurală a localității Izvoarele din județul Tulcea - Pagina 4
Dezvoltarea rurală a localității Izvoarele din județul Tulcea - Pagina 5
Dezvoltarea rurală a localității Izvoarele din județul Tulcea - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Dezvoltarea rurala a localitatii Izvoarele din judetul Tulcea.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Turismul Rural - Studiu de Caz Dobrogea

Introducere Putem afirma, fără a greşi, că apariţia călătoriilor turistice s-a produs în antichitate, iar activităţile turistice în spaţiul rural...

Ai nevoie de altceva?