Difuzia economică japoneză în spațiul asiatic

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 4538
Mărime: 866.59KB (arhivat)
Publicat de: Mugur Irinel Coman
Puncte necesare: 5
Academia de Studii Economice Bucuresti Facultatea de Relatii Economice Internationale

Extras din referat

Introducere

„Istoria lumii a început printr-o perioadă mediteraneană, s-a dezvoltat în perioada Atlanticului şi astăzi intră în faza Pacificului.”

Japonia era considerată a fi o “ţară în ruine”, după încheierea celei de-a doua conflagraţii mondiale. Crunt înfântă în cel de - al II –lea Război Mondial, Ţara Soarelui Răsarea a suferit pierderi inestimabile, fiind foarte aproape de anihilare; a fost singura naţiune care a suportat vreodată un atac nuclear şi a reuşit imposibilul – să revină spectaculos în arena mondială.

Un exemplu - model de urmat, Japonia reprezintă statul - cheie în scena evoluţiei relaţiilor internaţionale. Ce factori au influenţat dezvoltarea Japoniei? De ce Japonia este considerată la ora actuală o mare putere? Ce rol politic are pe scena internaţională? În ce masură Japonia va influenţa relaţiile internaţionale în viitor?

Economia nipona fusese practic pusă la pământ. În mai puţin de o jumatate de secol, Japonia a devenit a doua putere economică a lumii. Ceea ce explică „miracolul nipon” postbelic este extinderea şi expansiunea rapidă pe plan mondial a întreprinderilor japoneze. Managementul acestora aducea în prim-plan resursa umană şi îmbrăţişa o filosofie economică umanistă. Era pus mare accent pe importanţa omului, iar intreprinderea (Kaisha, lb.japoneză) reprezenta “familia” angajaţilor niponi.

Istoria acestui stat este bogată şi merită urmărită cu atenţie. De la un tărâm îndepărtat, obscur şi exotic de acum 150 de ani , Japonia a devenit rapid un rival de primă mână pentru puterile imperialiste, o ameninţare militară pentru ordinea mondială, şi apoi, după depăşirea crizei, o supraputere economică.

Date generale

-Localizare-

Japonia (lb. japoneză, Nippon sau Nihon, originea soarelui) este o ţară din Asia de Est, situată pe un lanţ de insule aflate între Oceanul Pacific şi Marea Japoniei, la est de Peninsula Coreeana. Are o suprafaţă de 377.873 km pătraţi, aproape acelaşi teritoriu ca Germania, Finlanda,Vitnam, Malaysia şi 1/25 parte din SUA. Arhipeleagul nipon se întinde pe o rază de 32˚longitudinale .

Se spune că Japonia a fost creată de către zei, care au înfipt o sabie în ocean, la scoaterea ei formându-se patru picături care au devenit insulele principale - Honshu, Hokkaido, Kyushu şi Shikoku, precum şi o multitudine de insule mici - peste 4000. Cea mai importantă dintre insulele japoneze, atât ca marime cât şi ca importanţă economică şi social politică, este insula Honshu - unde se află şi principalele oraşe ca Tokio, capitala ţării cu circa 12 mil loc.; Yokohama, cel mai mare port; Kyoto, centrul cultural şi regiunea Osaka-Kobe, principalul centru industrial şi comercial japonez cu o populaţie de peste 3 mil loc.

Insulele nipone sunt formate la îmbinarea plăcilor tectonice - placa Pacificului şi placa Filipinelor se scufundă sub placa Euroasiatica din vest. La îmbinarea plăcilor tectonice crusta pamântului este instabila, ceea ce explică numărul mare de vulcani activi din Japonia, precum şi numărul mare de cutremure.

Preview document

Difuzia economică japoneză în spațiul asiatic - Pagina 1
Difuzia economică japoneză în spațiul asiatic - Pagina 2
Difuzia economică japoneză în spațiul asiatic - Pagina 3
Difuzia economică japoneză în spațiul asiatic - Pagina 4
Difuzia economică japoneză în spațiul asiatic - Pagina 5
Difuzia economică japoneză în spațiul asiatic - Pagina 6
Difuzia economică japoneză în spațiul asiatic - Pagina 7
Difuzia economică japoneză în spațiul asiatic - Pagina 8
Difuzia economică japoneză în spațiul asiatic - Pagina 9
Difuzia economică japoneză în spațiul asiatic - Pagina 10
Difuzia economică japoneză în spațiul asiatic - Pagina 11
Difuzia economică japoneză în spațiul asiatic - Pagina 12
Difuzia economică japoneză în spațiul asiatic - Pagina 13
Difuzia economică japoneză în spațiul asiatic - Pagina 14
Difuzia economică japoneză în spațiul asiatic - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Difuzia Economica Japoneza in Spatiul Asiatic.docx

Alții au mai descărcat și

Modele de dezvoltare economică din Asia de Sud-Est

Introducere În regiunea Asia-Pacific, după cel de al Doilea Război Mondial, s-a pus baza formării unui nou centru geoeconomic mondial, ce dispune...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?