Dimensiunile globalizării - globalizarea - etapă a mondializării

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2329
Mărime: 12.62KB (arhivat)
Publicat de: Paula Gheorghe
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popescu Dan

Extras din referat

Nu exista o definitie a globalizarii intr-o forma universal acceptata si probabil nici definitiva. Acest motiv rezida in faptul ca globalizarea include o multitudine de procese complexe cu o dinamica variabila, atingand domenii diferite ale societatii, aceasta putand fi un fenomen, o ideologie, o strategie au toate la un loc.

In prezent, in randul analistilor vietii economice si internationale contemporane, s-a conturat o larga convergenta de opinii in vederea aprecierii faptului ca lumea s-a schimbat profund, ca se afla intr-o stare de permanenta tranzitie economica si politica.

Fenomenul globalizarii influenteaza o seama de diferite aspecte ale vietii, aspecte de natura diversa si vasta, precum economie, politica, societate, cultura si mediu.

Atunci cand diferentiem dimensiunile enumerate, este foarte important sa observam ca acestea nu pot fi delimitate in mod cert una de cealalta. In acest sens, pentru a exemplifica o singura dimensiune, putem afirma ca problemele globale legate de mediu nu pot fi cercetate izolat de dimensiunile ce se refera la economie si chiar la politica. Reteaua globala ce se aplica nu numai la nivelul actorilor, ci si la cel al domeniilor tematice, reprezinta una din particularitatile globalizarii.

Un aspect important de studiat este acela ce poate fi subordonat globalizarii, aceasta neepuizandu-se in totalitate, in cadrul proceselor economice, chiar daca globalizarea economica poate fi un punct de pornire si o importanta forta de punere in miscare. De asemenea, la fel de important poate fi si faptul ca, este necesar sa intelegem ca nu totul este parte integranta a procesului de globalizare si ca, nu totul poate fi determinat in mod decisiv de aceasta.

In ceea ce priveste dimensiunile globalizarii, putem obtine exemple din presa de zi cu zi, dimensiunea economica situandu-se pe primul loc de cele mai multe ori, exemple in acest sens fiind: cresterea enorma a comertului si a investitiilor directe, globalizarea pietelor financiare, productia integrata de nivel trans-national, precum si altele.

Unele probleme globale, cum ar fi incalzirea atmosferei, gaura din stratul de ozon sau taierea padurilor, ilustreaza in mod impresionant fenomenul globalizarii, deoarece in acest caz, se discuta in mod cert despre problemele globale ce necesita in mod implicit o abordare globala.

Evident ca si in domeniul mediului ambient se constata probleme de ordin regional si local, cu toate ca acestea prezinta un caracter ce depaseste granitele uneori, cum ar fi spre exemplu, poluarea raurilor.

Insa pot exista si situatii diverse ce sunt independente de coordonatele spatiale si temporale, putand exemplifica in acest sens, supravietuirea unor state insulare de mici dimensiuni ce au constituit o organizatie denumita AOSIS. Aceste state sunt amenintate in mod serios de o crestere ce nu mai poate fi controlata, a nivelului marii si oceanului. Supravietuirea mentionata mai devreme depinde de conduita locuitorilor planetei si in special de al celor din tarile industrializate, super-dezvoltate.

Preocuparea pentru aceste probleme a condus la o serie de conferinte internationale in decursul anilor ’90, prima din acest sir a fost Conferinta cu privire la mediu si dezvoltare de la Rio de Janeiro, organizata in anul 1992.

In ceea ce priveste dimensiunea sociala, putem afirma ca lumea a devenit un “global village”, retelele inovatoare de comunicare la mare distanta precum chat, sau e-mail, adaugandu-se comunitatilor traditionale precum familia sau vecinatatea. Cu toate acestea, ele nu pot inlocui aceste sfere traditionale de comunicare, pentru a numi doar un exemplu din cadrul dimensiunii sociale.

Un aspect incontestabil in ceea ce priveste dimensiunea culturala este acela ca productiile hollywoodiene pot fi vizionate peste tot in lume, fapt ce va conduce la o americanizare a culturii mondiale, culturile regionale si locale pastrandu-se, nefiind obligate sa dispara din acest motiv. Am putea spune ca din contra, informarea cu privire la aceste culturi este unul din fenomenele secundare ale globalizarii.

Globalizarea si concurenta la nivel global limiteaza spatiul de actiune al politicilor nationale, multe probleme neputand fi solutionate corespunzator decat la nivel international, respectiv global. Drept urmare, vor trebui identificate noi forme si arene politice, integrarea europeana fiind vazuta ca un raspuns de succes la provocarile globalizarii.

Despre politica la nivel regional si national putem spune ca a avut si are in continuare de suferit de pe urma economiei delimitate si dematerializate, practicate tot mai des la nivel international. Capitalismul, factor integrant al statului social poate fi si el amenintat la randul lui de catre acest grav dezechilibru fundamental.

Preview document

Dimensiunile globalizării - globalizarea - etapă a mondializării - Pagina 1
Dimensiunile globalizării - globalizarea - etapă a mondializării - Pagina 2
Dimensiunile globalizării - globalizarea - etapă a mondializării - Pagina 3
Dimensiunile globalizării - globalizarea - etapă a mondializării - Pagina 4
Dimensiunile globalizării - globalizarea - etapă a mondializării - Pagina 5
Dimensiunile globalizării - globalizarea - etapă a mondializării - Pagina 6
Dimensiunile globalizării - globalizarea - etapă a mondializării - Pagina 7
Dimensiunile globalizării - globalizarea - etapă a mondializării - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Dimensiunile Globalizarii Globalizarea - Etapa a Mondializarii.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Globalizarea Economiei

INTRODUCERE Cu siguranţă, deficienţele şi riscurile globalizării pot constitui obiectul multor ore de discuţii, poate fi admisă şi varianta...

Globalizarea și Schimbarea

Capitolul I Globalizarea I.1. Globalizarea, etapa a mondializarii În perioada actuala, mondializarea este un proces care se dezvolta sub...

Globalizarea Economică și Statul Național

Capitolul 1 NOTIUNEA DE GLOBALIZARE Globalizarea este un subiect controversat. Lipsita de orice controversa este in schimb importanta acestui...

Raportul Globalizare - Societăți Transnaționale

Obiective : - Identificarea relatiei dintre national si global - Descrierea trasaturilor întreprinderii secolului XXI - Observarea modului în...

Sisteme de management în țările din afara Uniunii Europene

Unele dintre conceptele frecvent întâlnite în literatura de specialitate din toate sau aproape toate tările lumii sunt mondializate si globalizate...

Management de la teorie la practică

Introducere Lucrarea noastra îsi propune sa prezinte concepte, teorii si modele manageriale într-o viziune prin care, cititorul sa poata...

Ai nevoie de altceva?