Din Leagan pana-n Mormant

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Din Leagan pana-n Mormant.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dinca Gheorghita

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Alegerile prezidentiale din 1932 au fost pentru Statele Unite asemenea unei cumpene a apelor politice.Milioane de oameni erau in somaj.Imaginea tipica a epocii era coada la paine sau un somer vanzand mere la colt de strada.Desi independentul Sistem al Rezervei Federale purta vina politicii monetare gresite care transformase recesiunea intr-o depresiune catastrofala ,Presedintele,ca sef al statului,nu putea fugi de raspundere.Populatia isi pierduse increderea in sistemul economic dominant.

Roosevelt si-a inceput mandatul la 4 martie 1993-atunci cand economia era la cel mai scazut nivel.Multe state decretasera incetarea activitatii bancilor.El a ordonat tuturor bancilor din tara sa se inchida dar s-a folosit de discursul de investiture pentru a transmite un mesaj al sperantei,afirmand ca “singurul lucru de care trebuie sa ne temem este teama insasi”.

“Noua Orientare”,asa cum a aparut in anii treizeci,reflecta evident aceste puncte de vedere.Ea cuprindea programme destinate a reforma economia de baza.Noua Orientare cuprindea programme pentru asigurarea protectiei contra evenimentelor nedorite,in special Protectia Sociala(OASI),asigurarea de somaj si asistenta publica.

Una dintre primele piese importante ale legislatiei adoptate de razboi a fost Legea Somajului din 1946,care exprima responsabilitatea guvernului pentru pastrarea”la nivel maxim a ocuparii fortei de munca,a productiei si a puterii de cumparare”.

In domeniul asistentei sociale,schimbarea directiei a condus la o expolzie in ultimele decenii,in special dupa ce presedintele Lyndon Jonhson a declarat « razboi saraciei » in 1964.Departamentul Sanatatii,Educatiei si Asistentei Sociale,creat in 1953 pentru a coordona diversele programme de asistenta sociala,a pornit cu un buget de 2 mld de dolari,mai putin de 5 la suta din cheltuielile de aparare.

Esecul repetat al programelor bine intentionate nu a fost un accident.Nu este simplul rezultat al unor erori de aplicare.Esecul este profund inradacinat in folosirea unor metode gresite pentru realizarea unor obiective corecte.

O alternativa interesanta pentru actualul sistem al protectiei sociale este taxa negativa pe venit.Aveasta propunere a avut o sustinere larga a persoanelor si grupurilor de toate convingerile politice.

APARITIA STATULUI MODERN AL BUNASTARII

Primul stat care a introdus pe scara mare tipul de masuri de protectie sociala devenit foarte popular in zilele noastre in cea mai mare parte a lumii,a fost imperiul German creat sub conducerea ‘cancelarului de Fier,’Otto von Bismark.El a introdus o schema detaliata a protectiei sociale,oferind lucratorului asigurare impotriva accidentelor,imbolnavirilor si pentru limita de varsta.

Legea Pensiilor Batranilor adoptata in Marea Britanie in 1908 asigura oricarei personae de peste 70 de ani al carei venit era sub o anumita suma,o pensie saptamanala care varia in functie de venitul fiecarei persoane.Pensia era privita ca un drept care,dupa cum scrie in lege, “nu lipseste pensionarul de orice alt avantaj,drept sau privilagiu si nu-i creeaza nici o obligatie“.

Fisiere in arhiva (1):

  • Din Leagan pana-n Mormant.doc