Dinamica cursului valutar al leului moldovenesc în raport cu Euro în perioada 2003 - 2009

Referat
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2413
Mărime: 43.52KB (arhivat)
Publicat de: Jenel Macovei
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ana Berdila
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN MOLDOVA FACULTATEA “FINANTE” CATEDRA “BĂNCI ŞI ACTIVITATE BANCARĂ”

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. 1. CONCEPTUL DE CURS VALUTAR 4
  3. 2. DINAMICA CURSULUI VALUTAR A LEULUI MOLDOVENESC ÎN RAPORT CU EURO ÎN PERIOADA A a. 2003-2009 6
  4. CONCLUZII 10
  5. BIBLIOGRAFIE 11

Extras din referat

INTRODUCERE

Actualitatea temei, Fiecare ţară îşi are propria sa monedă naţională în care se efectuiază toate plăţile şi tranzacţiile în cadrul ţării respective. Utilizată în operaţiunile de schimb internaţional, moneda naţională capătă denumirea de valută.

Scopul cercetării, Unul din scopurile majore a studierii dinamicii cursului valutar a leului moldovenesc raportat la euro este stabilirea poziţiei monedei naţionale pe piaţa internaţională valutară.

Sarcinile referatului, Studierea dinamicii cursului valutar si identificarea factorilor care influienţiază asupra acesteia, stabilirea direcţia evoluţiei şi consecinţele pentru întreaga economie a ţării.

Obictul investigat, Obiectul investigat în acest referat este dinamica cursului valutar a leului moldovenesc în raport cu euro, şi anume evoluţia acestuia în perioada a. 2003-2009.

Subiectul cercetării, Analiza dinamicii cursului valutar a leului moldovenesc în raport cu euro sub influienţa diferitor factori şi studierea modificărilor generate de aceşti factori.

Metodologia cercetării, Evoluţia dinamicii cursului valutar este pus în evidenţă prin cercetarea fenomenului valutar-financiar cu ajutorul metodei ştiinţifice de studiu, care are drept scop să desprindă din realitatea studiată şi să introducă în teorie principiile şi legile care guvernează obiectul de studiu.

Baza informaţională, Ca bază informaţională am utilizat diversă literatură de specialitate, iar calculele au fost efectuate pe baza datelor prezentate de BNM în rapoartele financiare.

Structura referatului, destinaţia cărui este pentru efectuării analizei şi studiului situaţiei prezente din ţară. Studiul de caz este împărţit în două capitole. Primul capitol conţine informaţii diverse asupra conceptului de curs valutar. Al doilea capitol reflectă factorii ce influienţează asupra dinamicii cursului valutar a leului moldovenesc în raport cu euro şi modificările cauzate de acestea.

1.CONCEPTUL DE CURS VALUTAR

In trecut monedele nationale se defineau prin continutul lor valoric stabilit prin lege de catre statele respective. Acest continut se numea valoare paritara si reprezenta valoarea unui etalon ales care, de-a lungul anilor s-a schimbat mereu. Etalonul a fost astfel, pt un timp, aurul-monede sau lingouri, apoi aur-devize sau alta moneda de referinta bine cotata pe piata internationala.

Valorile paritare s-au dovedit a nu fi practice deoarece erau prea rigide, se modificau la intervale mari de timp, iar valoarea reala a monedelor varia mai repede, de cele mai multe ori fiind diferente intre acestea. Practica monetara impune in prezent folosirea ca etalon monetar a unei noi notiuni si anume – puterea de cumparare a monedei.In acest caz, moneda emisa si pusa in circulatie in plan national si international are drept corespondent un etalon a carui valoare este data de o anumita cantitate de bunuri si servicii create pe piata internationala a tarii respective.

Piata monetara dirijata prin acorduri internationale poate actiona direct sau indirect asupra continutului valoric al monedelor prin manevrarea diversilor factori economici, monetari, politici, incat valoarea monedei emisa de o tara si preluata pe plan international sufera modificari pastrandu-se printr-o variatie controlata aproape de valoarea reala.In relatiile economice internationale este foarte importanta cunoasterea valorii unitatii monetare a unui stat fata de cea a altui stat.

Notiunea de curs valutar nu trebuie confundata cu aceea de paritate care se exprima prin acelasi raport.Diferenta este aceea ca paritatea este o notiune abstracta, teoretica, si nu corespunde intotdeauna cu aceea de curs valutar care rezulta pe piata in urma unei conjuncturi economico-politice.Cursul valutar se mai numeste si curs de schimb sau, daca este exprimat procentual, poarta denumirea de rata de schimb. Cursul pietei sau cursul valutar economic este cursul practicat efectiv pe piata la un moment dat in urma unor tranzactii.Paritatea puterii de cumparare poate fi influentata si de alti factori decat cei care determina nivelul puterilor de cumparare, iar datorita acestor influente cursul pietei poate oscila in jurul paritatii puterilor de cumparare.Cursul pietei exprimat pt anumite momente cand variaza in urma cererii si a ofertei pe piata se numeste cotatie.Acesta se exprima prin acelasi raport al cursului valutar putand fi o cotatie directa cand se arata suma variabila in moneda nationala ce se cere la cumpararea unei unitati monetare straine sau cotatie indirecta in caz invers. Atunci cand cursul valutar este stabilit unilateral de catre autoritatea monetara se numeste curs oficial.Acesta poate fi aproape de raportul paritatilor , caz in care primeste numele de curs paritar oficial, dar poate rezulta si in urma unui acord international cu o anumita tara si atunci este un curs oficial conventional.

Preview document

Dinamica cursului valutar al leului moldovenesc în raport cu Euro în perioada 2003 - 2009 - Pagina 1
Dinamica cursului valutar al leului moldovenesc în raport cu Euro în perioada 2003 - 2009 - Pagina 2
Dinamica cursului valutar al leului moldovenesc în raport cu Euro în perioada 2003 - 2009 - Pagina 3
Dinamica cursului valutar al leului moldovenesc în raport cu Euro în perioada 2003 - 2009 - Pagina 4
Dinamica cursului valutar al leului moldovenesc în raport cu Euro în perioada 2003 - 2009 - Pagina 5
Dinamica cursului valutar al leului moldovenesc în raport cu Euro în perioada 2003 - 2009 - Pagina 6
Dinamica cursului valutar al leului moldovenesc în raport cu Euro în perioada 2003 - 2009 - Pagina 7
Dinamica cursului valutar al leului moldovenesc în raport cu Euro în perioada 2003 - 2009 - Pagina 8
Dinamica cursului valutar al leului moldovenesc în raport cu Euro în perioada 2003 - 2009 - Pagina 9
Dinamica cursului valutar al leului moldovenesc în raport cu Euro în perioada 2003 - 2009 - Pagina 10
Dinamica cursului valutar al leului moldovenesc în raport cu Euro în perioada 2003 - 2009 - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Dinamica Cursului Valutar al Leului Moldovenesc in Raport cu Euro in Perioada 2003 - 2009.doc

Te-ar putea interesa și

Cursul valutar și realizarea balanței de plăți externe a Republicii Moldova

Introducere Actualitatea temei.În condiţiile statului, economia căruia se găseşte în stare de criză şi mai cu seamă , care are în faţă problema...

Ai nevoie de altceva?