Disparitatile si Politica de Dezvoltare in Romania

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Disparitatile si Politica de Dezvoltare in Romania.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. Gabriela Marchis

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

1.) Rezumat

Acţiunea de-a lungul timpului a unui complex de factori naturali, economici, sociali, culturali, conjuncturali şi de tradiţii istorice specifice unui teritoriu

2.) Cuvinte cheie

Politica de dezvoltare regională

Disparităţi intraregionale

Disparităţi inter-regionale

„taylor-made”

3.) Introducere

Politica de dezvoltare regională în România s-a dezvoltat ca şi politică cheie în procesul de integrare a ţării în UE. În procesul de constituire a regiunilor de dezvoltare, au fost luate în considerare disparităţile existente între nivelurile lor de dezvoltare, dar şi în interiorul regiunilor, între judeţe, oraşe, comune, iar politica regională a avut iniţial ca obiectiv principal diminuarea dezechilibrelor regionale existente, stimularea dezvoltării echilibrate, revitalizarea zonelor defavorizate, dar şi prevenirea producerii de noi dezechilibre, stimularea cooperării interregionale interne şi internaţionale care contribuie la progresul economic şi social. Ulterior, pe parcursul implementării programelor de dezvoltare regională şi în concordanţă cu tendinţele politicii regionale europene, România a trecut la realizarea unei politici regionale în care îmbină elemente clasice ale strategiilor regionale (sprijinirea zonelor problemă şi acordarea de sprijin financiar) şi elemente noi de politică regională impuse de Uniunea Europeană constând în crearea capacităţii regiunilor de a fi competitive. Astfel, politica regională a României nu se limitează la zonele cele mai sărace ale ţării, ci se adresează tuturor regiunilor, urmărindu-se sprijinirea acestora pentru a-şi valorifica la maximum potenţialul economic de care dispun, în vederea creşterii propriei competitivităţi.

4.) Lucrări similare

Impactul politicii şi programelor de dezvoltare regionala asupra disparităţilor inter şi intra-regionale, teză doctorat – Irina Cimpoieru

Disparităţile regionale în creşterea economică din România, teză – Conf. Dr. Monica Dudian

5.) Expunerea problemei

Asemeni celorlalte state est-europene, România a intrat în procesul de tranziţie având un nivel relativ scăzut al disparităţilor regionale, comparativ cu statele cu tradiţie în economia de piaţă. Aceste disparităţi au crescut însă rapid şi în mod deosebit între Regiunea Bucureşti–Ilfov (care include capitala ţării) şi celelalte regiuni. Disparităţile inter-regionale în termeni absoluţi sunt relativ mici comparativ cu Uniunea Europeană. În termeni relativi însă, acestea au atins nivele comparabile cu cele din Republica Cehă, Ungaria şi Germania.

Fisiere in arhiva (1):

  • Disparitatile si Politica de Dezvoltare in Romania.ppt

Alte informatii

Universitatea Danubius Galaţi Facultatea de Ştiinţe Economice Finanţe Bănci – Anul 2 zi