Doamna de Fier - Margaret Thatcher

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Doamna de Fier - Margaret Thatcher.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Florescu Georgeta

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Triumful capitalismului, acceptarea universală a pieţei ca indispensabilă prosperităţii, prăbuşirea imperialismului sovietic, scăderea influenţei statului aproape peste tot în lume – toate acestea sunt transformări în care Margaret Thatcher a jucat un rol deosebit de important. Ea reprezintă catalizatorul care a pus în mişcare evenimente ce au dus la aceste schimbări, fiind una din figurile politice dominante ale secolului 20 din Marea Britanie.

1. Date biografice

Margaret Hilda Roberts s-a născut la data de 13 octombrie 1925 în oraşul Grantham din Linconshire, în familia unui băcan. Foarte silitoare, beneficiază de o bursă la Colegiul Somerville, Oxford, unde studiază chimia începând cu 1943. În 1946 devine preşedinta Asociaţiei Conservatoare a Universităţii Oxford, fiind a treia femeie care ocupă acest post, între anii 1947 şi 1951, lucrând ca cercetător chimist.

Fascinaţia pentru politică o face să candideze în 1950 pentru Parlament în comitatul Dartford unde se mutase după terminarea facultăţii. Deşi a fost înfrântă, Margaret a reuşit să câştige un număr impresionant de voturi într-un comitat eminamente liberal, fiind cea mai tânără candidată conservatoare. În 1951, timp în care era activă în cadrul partidului conservator din Kent, Margaret se căsătoreşte cu omul de afaceri Denis Thatcher. Mariajul îi permite să termine studiile în Drept, obţinând diploma de avocat în 1953.

După mai multe încercări nereuşite, Margaret Thatcher îşi face intrarea cu adevărat în politică în octombrie 1959 când este aleasă în Parlament din partea Conservatorilor din districtul Finchley, din nordul Londrei. Ulterior este numită subsecretar parlamentar al Ministerului Pensiilor şi Asigurărilor Sociale în octombrie 1961. Thatcher a deţinut acest post pe perioada administraţiei lui Harold Macmillan până la alegerile din 1964. În anii ’60 a cunoscut o ascensiune rapidă în cadrul partidului conservator deţinând o serie de posturi în cabinetul lui Edward Heath. În urma alegerilor din 1970 Edward Heath devine prim ministru, Thatcher fiind numită secretar de stat pentru educaţie şi ştiinţă.

Mai târziu, în 1974, când partidul Laburist revine la putere, Thatcher devine secretar-general al Partidului Conservator. Întrucât a considerat că Guvernul sub conducerea lui Heath a pierdut controlul asupra politicii monetare şi nu numai, decisă schimbe cursul partidului, Thatcher candidează împotriva lui Heath la conducerea partidului, ieşind victorioasă. La 11 februarie 1975 Margaret Thatcher este prima femeie aleasă în fruntea Partidului Conservator. Sub conducerea ei, doctrina Partidului Conservator alunecă şi mai mult spre dreapta, cerând privatizarea industriilor şi utilităţilor naţionale şi promiţând o apărare hotărâtă a intereselor Marii Britanii pe plan internaţional. De asemenea, ea critică cu tărie modul ineficace în care primul ministru James Callaghan se ocupă de grevele muncitorilor din 1978 şi 1979.

În mai 1979 Margaret Thatcher este aleasă prima femeie prim-ministru din Europa. Este realeasă apoi pentru alte două mandate succesive, rămânând în fruntea guvernului de la Londra timp de 11 ani. Apoi John Major, cancelarul Ministrului de Finanţe din 1989, este ales lider al Conservatorilor. La 28 noiembrie 1990, Thatcher demisionează din funcţia de prim-ministru, iar Major îi succede şi în această funcţie. Thatcher şi-a păstrat locul în Camera Comunelor, după care în 1992 a primit titlul de baronesă şi a dobândit un loc în Camera Lorzilor. După ce a părăsit Camera Comunelor, Thatcher a continuat să fie activă în politică, ţinând discursuri şi susţinându-şi cu tărie convingerile politice.

După ce a părăsit Camera Comunelor, Thatcher şi-a scris memoriile intitulate “Calea spre putere” şi “Anii din strada Downing”. Ulterior a mai publicat o carte în care a scris despre părerile sale privind relaţiile internaţionale de la demisia sa din 1990, capitolele legate de Uniunea Europeană fiind cele mai controversate. De asemenea a fost numită cancelar atât al Universităţii William şi Mary din Virginia, SUA în perioada 1993 – 2000, cât şi cancelar al Universităţii Buckingham, singura universitate particulară din Marea Britanie.

2. Activităţi politice

În martie 1979, Callaghan este învins în urma unui vot de blam, iar pe 3 mai alegerile generale conferă Conservatorilor lui Thatcher majoritatea în Parlament. Astfel, la data de 4 mai 1979 Margaret Thatcher îşi începe mandatul de premier, devenind prima femeie prim ministru din Europa şi a patra din lume. De acum principalul ei scop a fost să redreseze declinul economic al Marii Britanii. Filozofia ei politică şi politicile economice se bazează în principal pe intervenţia redusă a statului în economie, pieţele libere şi antreprenoriat. De asemenea ea doreşte ca Marea Britanie să deţină un nivel de influenţă şi de putere mai ridicat în afacerile internaţionale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Doamna de Fier - Margaret Thatcher.doc

Alte informatii

despre viata si activitatea lui Margaret Thatcher