Doctrina Economica a lui Karl Marx

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Doctrina Economica a lui Karl Marx.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 32 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

Cuprins:
1. Viaţa lui Karl Marx;
2. Opera lui Karl Marx;
3. Contextul socio – economic;
4. Socialismul la Karl Marx;
5. Şcoala dependenţei: paradigma neomarxistă; Ilioaia Andreea Ecaterina

Extras din document

Viaţa lui Karl Marx

Karl Marx s-a născut la 5 mai 1818 în localtatea Trier , Germania , într-o familie de intelectuali evrei. Tatăl său ,Heinrich, avocat şi notar public, născut Hirschl sau Herschel Halevi Marxs (1782 – 1838) provenea dintr-o lungă linie de distinşi rabini, mulţi dintre ei oficiind chiar în Trier. Hirschl a urmat cariera juridică împotriva părintţilor săi, devenind iluminist deist şi liberal kantian. La 30 noiembrie 1813 s-a căsătorit în ritual iudaic, cu Henriette Pressborck(Pressburg)(1787 – 1864) fiica de 26 de ani a rabinului din Nijmegen, Olanda (ai căror predecesori fuseseră rabini în Ungaria). Hirschl şi Henriette au avut împreuna , nouă copii (patru băieţi şi cinci fete). Primii cinci copii au murit de tuberculoză, Karl, al treilea dintre ei, a fost singurul băiat al familiei, care a ajuns la maturitate. Heinrich Marx a fost un cetăţean respectabil, iar familia lui a dus o viaţă confortabila. În anul 1817 Heinrich Marx a trecut de la religia iudaică a predecesorilor săi , la ritul evanghelic. În anul 1925 şi Henriette s-a botezat, devenind creştină. Karl Marx însuşi a fost de religie lutherană.

În 1830, la vârsta de 12 ani, Karl Marx a intrat la liceul Friedrich – Wilhelm din Trier, unde s-a bucurat de reputaţie printre colegi , datorită calităţilor sale de pamfletar şi scriitor de versuri satirice. A absolvit gimnaziul în anul 1833, cu rezultate excelente la Greacă, Latină şi Germană, dar mai slabe la Matematică, Franceză şi în special istorie.

În acelaşi an, Karl Marx s-a îndragostit de Jenny, fiica consilierului guvernamental Baronul Ludwing von Westphalen (de origine scoţiană). În anul următor, 1836, Karl şi Jenny s-au logodit în taină. Le-au trebuit însa nu mai puţin de şapte ani tinerilor pentru a convinge cele doua familii de sentimentele lor sincere şi a obţine acordul în vederea oficializării căsătoriei, care a avut loc în martie 1843.

În toamna anului 1835, Karl Marx s-a transferat de la Royal Friedrich – Wilhelm University din Berlin, unde a studita dreptul, filosofia şi istoria. Aici, în 1837 dintre profesorii săi s-a numărat Hegel, care va avea o mare influenţă asupra gândirii sale de mai târziu. În anul 1838 fiind bolnav citeşte operele lui Hegel şi frecventează intelectuali de stânga din Berlin. După moartea tatălui său, în 1838, Karl Marx a abandonat cariera juridica şi s-a orientat ferm spre filisofie. Cursurile universitare le-a absolvit în anul 1841. Înca din această perioadă s-a manifestat ca “tânăr Hegelian de stânga, a devenit ateist, democrat şi critic radical al statului prusac autoritar”.

Între 1838 şi 1841 a lucrat intens la teza de doctorat cu tema “ Differenz der demokritischen und epikureischen Naturphilosophie” (Diferenţa între filosofia naturii la Democrat şi Epicur”). Titlul ştiinţific de doctor l-a obţinut în anul 1841 la Universitatea Jena, după care a sperat să ocupe o catedră universitară de filosofie la Universitatea din Berlin. Dar, reputaţia lui de Tânăr Hegelian, critic al religiei, cenzurii şi monarhiei, a îndepărtat rapid posibilitatea unei cariere universitare.

În anul 1842 Karl Marx a devenit editor şi apoi redactor şef la “ Rheinische Zeitung” (“Gazeta renană”) înfiinţată de oameni de afaceri liberali din Cologne, la care postul de redactor şef îi fusese oferit , în 1840, lui Friedrich List, dar refuzat pe motive de sănătate. Din acest an Marx începe studierea operelor socialiştilor utopici. În urma publicării unui articol împotriva Ţarului Rusiei, revista este suprimată de autoritaţile prusiene ( în luna martie a anului 1843) iar Karl Marx nevoit să părăsească Germania.

Mai întai, s-a refugiat la Paris, unde a cunoscut îndeaproape literatura radicală şi mişcarea socialistă. Tot aici şi în aceeaşi perioadă s-a împrietenit cu poetul Heinrich Heine (1797 – 1856) stabilit din 1831 în capitala Franţei. În luna februarie a anului 1844 apare numărul 1 al revistei “ Analele franco – germane”. Marx publică articolul “contribuţii la critica filosofiei dreptului la Hegel”. Considerat subversiv, gazeta este interzisă, numărul 2 nu a mai fost tipărit. Tot în această revistă a fost publicat articolul scris de Friedrich Engels intitulat “ Outlines of political economy”. Incitat de acest articol Marx a început studiul Economiei politice. Acesta a fost începutul prieteniei dintre ei, care s-a dezvoltat “into probably the most momentous literary partnership in history”. Colaborarea literară dintre cei doi a început în anul 1845, prin editarea lucrării “Sfânta familie. Critica criticii critice”, îndreptată împotriva lui Bruno Bauer (1809 – 1882, filosof), unul dintre mentorii lui Marx, dar şi susţinător al filosofiei hegeliene. Marx a criticat filosofia lui Hegel, considerând-o lipsită de scop social. Tot acum preia de la Feuerbach idea alienării, pe care o va dezvolta mai târziu şi va afirma că este determinată de două categorii de cause: credinţa religioasă şi proprietatea privată.

Fisiere in arhiva (1):

  • Doctrina Economica a lui Karl Marx.doc