Doctrine

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Doctrine.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Grigore Pascu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Modelul IS-LM

Modelul IS-LM sau modelul total keynesian, cuprinde marimile totale ale unei economii. La acestea echilibrele de pe piata bunurilor (Curba IS) si echilibrele de pe piata monetara (Curba LM) sunt hotarâtoare. Dupa Keynes economia se misca permanent înspre un punct de echilibru (echilibrul intern al economiei) care nu va fi atins niciodata, deoarece exista permanent schimbari.

Modelul IS-LM este luat în considerare într-un context neoclasic, aceasta însemnând ca se porneste de la salarii flexibile.

iata de capital (Curba IS)

Curba IS ("Curba investitiilor egale cu economisirile") reprezinta combinatiile posibile dintre venit si dobânda care fac posibile existenta unui echilibru între investitii si economisiri pe piata bunurilor. Acest lucru este important, deoarece investitiile sunt finantate 100% din economisirile bugetare.

IS:Y = C(Y  T) + I(Y,i) + G

- S = S(y) Economisirile depind în mod pozitiv de venit.

- I = I(Y,i) Investitiile depind în mod negativ de rata dobânzii.

Piata monetara (Curba LM)

Curba LM ("Curba cererii de bani egala cu oferta de bani") reprezinta combinatiile posibile dintre venit si rata dobânzii, pentru care exista un echilibru între cererea si oferta de bani de pe piata monetara.

- L(Y,i) = LT(Y) + LS(i) + LA(Y,i)

Cererea depinde de:

- casa de tranzactii - cantitatea de bani necesara pentru consum,

- casa de speculatii - cantitatea de bani rezervata comercializarii obligatiunilor,

- casa de atentie - cantitatea de bani retinuta pentru a putea face fata platilor neprevazute.

- Oferta de bani este stabilita de banca centrala si corespunde, în echilibru, cererii agregate de bani L(Y,i).

Influenta pe care o are statul

Cresterea cheltuielilor statului

Atunci când statul însusi apare pe piata bunurilor ca si consumator, curba IS se deplaseaza înspre dreapta. În functie de situatia în care se afla curba LM, acest lucru poate însemna o crestere a venitului populatiei, Y si a ratei dobânzii, i. Aceasta forma de politica fiscala expansiva se mai numeste si deficit spending. În cazul unei politici fiscale contractive, statul îsi reduce cheltuielile, curba IS se deplaseaza înspre stânga, veniturile populatiei si rata dobânzii scad, iar deficitul bugetar se micsoreaza.

Daca populatia mareste casa de speculatii (situatie în care sunt detinuti bani, pentru a putea fi folositi atunci când dobânda sau cursul obligatiunilor sunt mai atractive), atunci deficit spending reactioneaza ca si o impulsionare a economiei. Acest lucru este sustinut prin faptul ca se instituie multiplicatorul (în acest caz, multiplicatorul cheltuielilor statului).

Mark Skousen

Perseverenta lui Paul Samuelson: Manualul Economics în retrospectiva *

Manualul Economics de Paul Samuelson se numara printre cele mai de succes manuale publicate vreodata în domeniul economic, alaturi de lucrarile scrise de Adam Smith, David Ricardo, John Stuart Mill si Alfred Marshall. Cele cincisprezece editii ale acestui manual s-au vândut în mai mult de patru milioane de exemplare si au fost traduse în patruzeci si unu de limbi (vezi Tabelul 1). Eu însumi, la cursurile de economie (Econ 101) pe care le-am urmat la Brigham Young University, am utilizat editia din 1967 (cea de a saptea) care s-a dovedit a fi aproape cea mai bine vânduta editie (Elzinga, 1992, p.874). Dupa ce a trecut atîta vreme de la prima sa editie din 1948, putem spune ca Economics-

Fisiere in arhiva (1):

  • Doctrine.doc