Drumul Catre Servitute

Imagine preview
(7/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Drumul Catre Servitute.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Friederich A. Hayek

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Drumul catre servitute" a parut in 1944 si a reprezentat inceputul unei lungi perioade in care interesul lui Hayek pentru analiza economica s-a combinat cu studiu asupra istoriei, asupra vietii sociale.

Cam jumatate din viata sa de adult, autorul si-a petrecut-o in Austria natala, in strans contact cu viata intelectuala din Gemania; iar celalata jumatate a trait-o in Statele Unite si Anglia. In cei doisprezece ani de cand Anglia a devenit caminul sau, s-a convins tot mai mult ca macar o parte dintre fortele care au distrus libertatea in Gemania se regasesc si aici, iar atat caracterul, cat si izvorul acestei amenintari sunt - daca e cu putinta asa ceva - inca si mai putin intelese decat erau in Germania.

Ideea centrala a cestei carti a fost schitata mai intai intr-un articol intitulat "Libertatea si sistemul economic" aparut in "Contemporany Review".

Cartea cuprinde 15 capitole, fiecare capitol fiind intitulat foarte sugestiv.

Primul capitol este intulat "Drumul abandonat". Vointa umana a facut lumea asa cum este, fiecare dintre noi in loc sa ne bucuram de libertate si prosperitate suntem panditi de robie si mizerie.

Capitolul II se numeste "Marea Utopie" si se vorbeste despre confuzia tipica dintre liberatate si putere. Libertatea este puterea de a face efectiv anumite lucruri astfel incat nazuinta de libertate este nazuinta de a avea putere.

Capitolul III "Individualism si colectivism", in care autorul ne arata sensul socialismului, intelesul planificarii. Capitolul IV "Inevitabilitatea planificarii", in care sunt aratate problemele care au aparut datorita schimbarilor tehnologice.

Capitolul V "Planificare si democratie", in care conducerea centralizata a activitatii economice presupune un cod comun de valori cuprinzator.

Capitolul VI "Planificarea si suprematia dreptului", in care sunt expuse reguli formale si materiale

Capitolul VII "Dirijarea economiei si totalitarismului", in care sunt prezentate libertatea economica si politica, dispretuirea aspectelor pur economice ale vietii, dirijarea productiei care permite controlarea consumului.

Capitolul VIII "Care pe care?" cuprinde planificarea si distribuirea veniturilor. Autorul vorbeste despre preturile "juste" si salariile "corecte", socialismul "clasei mijlocii", conflictul dintre socialismele rivale.

Capitolul IX "Securitatea si libertate", in care autorul vorbeste despre cele doua tipuri de securitate , in care securitatea unui anumit status economic este posibila numai intr-o societate, organizata dupa tipare militare. Capitolul X "De ce ajung in frunte cei mai rai?", in care se vorbeste despre efectele morale ale colectivismului, cum scopurile sociale justifica orice mijloace, statul totalitar incurajeaza obiceiurile utile la cetateni.

Capitolul XI "Sfarsitul adevarului", in care ne este aratat rolul propagandei, nici un domeniu nu poate fi lasat neindrumat.

Capitolul XII "Radacinile socialiste ale nazismului". Doctrinele national - socialismului sunt incununarea unei evolutii indelungate a ideilor, un proces la care au luat parte ganditori care au avut o mare influenta, cu mult dincolo de frontierele Germaniei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Drumul Catre Servitute.doc

Alte informatii

Recenzie dupa Friederich A. Hayek - Academia de Studii Ecnomice - Facultatea de Management Economic