E-business in Turism

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie E-business in Turism.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Generalitati

Conceptul de e-business s-a nascut cu mult înainte de aparitia Internetului. Înca din anii '70, domeniul afacerilor asistate de calculator a devenit populat pentru retelele financiare. Diferite institutii (bancile) erau conectate prin intermediul unor retele private în vederea efectuarii diverselor tranzactii cu spriginul tehnologiei computerizate. Standartul EDI (Electronic Data Interchange) stipuleaza diverse formate universale de intere- schimb de informatii. Odata cu aparitia Internetului dimensiunea afacerilor electronice a crescut simtitor.

Termenul e-business a fost în premiera folosit în 1997 de catre IBM, ce defineste e-businessul ca fiind o modalitate de acces securizat, flexibil si integrat pentru desfasurarea diferitor afaceri prin combinarea proceselor si sistemelor care executa operatii de baza ale afacerilor cu cele ce fac posibila gasirea informatiilor pe Internet. Teoretic, prin conectarea sistemului informatic pe Web, putem spune ca dezvoltam un e-business, adica instruim "sistemul nervos central al afacerii noastre", dupa spusele lui Bill Gates.

La început a fost folosit termenul e-commerce, care a devenit, ulterior doar un aspect (important) al conceptului e-business.

Un alt termen - lansat de compania Hewlett-Packard în 1999 - e-service, desemnând oferirea unor solutii complete pentru e-business, constituite din hardware, software si consultanta.

Internetul pune la dispozitie diferite forme de comunicatie, combinând toate tehnologiile actuale într-un singur cadru de lucru în care-s integrate diferite dispozitive electronice (trimiterea unui fax pe Internet, receptionarea unui mesaj vocal, convertirea unui fax într-un mesaj e-mail si reciproc) ofera afacerilor posibilitatea de integrare mult mai facil. Tranzactiile pot fi efectuate prin telefonul mobil cu acces prin WAP. Ne putem conecta la Internet pentru a trimite mesajele e-mail (wap.yahoo.com), sau pentru navigare si cautare de informatii (wap.google.com).

Prezenta pe web. Motive

Comertul electronic ofera oportunitatea de a câstiga mai multi clienti si de a comunica mai strâns cu acestia. Pe web, fiecare afacere are o prezenta totala "non-stop", si indiferent daca afacerea este mica, medie sau mare, aceasta îsi poate câstiga clienti din întreaga lume sau se poate adreasa unei clientele specializate. IT-ul da posibilitatea cunoasterii cât mai multor aspecte despre clienti si preferintele lor. Acesta conduce la realizarea facila a rapoartelor analitice privind procesele de afaceri.

Costuri reduse pentru servicii de distributie. Internetul scade costul distributiei de informatii si le mentine actualizate (www.amazon.com). Pe web, informatia poate avea si statutul de produs, comertul electronic migrând de la vânzarea de bunuri palpabile la cea de date. (consultanta, muzica, filme, software, etc.)

Avertismente

- migrarea de la o piata locala la o piata mondiala - necesita dezvoltarea unui model viabil de afacere;

- problema drepturilor de autor - nu se recomanda etalarea pe web a unui anumit continut fara a avea acordul autorilor;

- legalitatea - activitatea trebiue desfasuarata în conditii legale;

- securitatea - nerespectarea normelor de securitate si asigurare a confidentialitatii duce la un esec timpuriu;

- viabilitate - procesele antrenate într-o afacere trebuie sa fie viabile.

Etapele prezentei pe web:

- În prima etapa compania îsi face simtita prezenta pe web prin intermeediul unei pagini, fara a stabili o strategie clara.

- În cea de a doua etapa, "site web structurat" - sunt oferite informatii structurate, pentru care exista un motor de cautare dupa cuvinte cheie, cadrul general al organizatiei, angajatii pot schimba mesaje între ei prin intermediul sistemului intern de posta electronica sau cu ajutorul listelor de discutii;

- Compania încearca sa-si vânda informatii, bunuri, servicii, etc în maniera on-line (comenzi prin email), dar sistemul nu este conectat direct la o baza de date disponibila pe web. Sistemul este lent, costa multi bani si nu este securizat.

- Faza "afacerilor electronice". Site-ul organizatiei este direct conectat la Intranetul acesteia, permitând accesarea informatiilor din baza de date interna si utilizând protocoale securizate pentru a transmite date între companie si clienti sau catre alti parteneri de afaceri.

- Utilizând orice dispozitiv electronic (telefon celular, autoturism, chiosc informational) oamenii se vor putea conecta la datele unei companii si vor fi capabili de a trimite - receptiona informatiile dorite pentru a realiza afaceri electronice, fara a mai trebui sa cunoasca adrese de site-uri web, nume de resurse, etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • E-business in Turism.doc