Econimie mondială

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1943
Mărime: 15.83KB (arhivat)
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Impactul pe care Japonia l-a avut asupra lumii moderne este enorm. Deşi această ţară ocupă mai puţin de a treia sută parte din suprafaţa uscatului, totuşi deţine o şesime din puterea economică mondială. Economia Japoniei este susţinută în toate domeniile de la informatică până la turism.

Ca actor de primă marime pe scena mondială, absenţa acestei ţări de la orice forum internaţional ar fi de neconceput.

Japonia este o un stat interesant de studiat pentru că este un miracol pe scena evoluţiei relaţiilor internaţionale. Ce inseamnă ideea de putere în concepţia japoneză şi ce teorii stau la baza acestui concept?

Ce factori au influenţat dezvoltarea Japoniei? De ce Japonia este considerată la ora actuală o mare putere? Ce rol politic are pe scena internaţională? În ce masură Japonia va influenţa relaţiile internaţionale în viitor? Toate aceste întrebări sunt justificate în contextul în care scena relaţiilor internaţionale este intr-o continuă schimbare.

Istoria acestui stat este bogată şi este interesant de urmărit cum Japonia s-a ridicat la un asemenea rang de mare putere. Totuşi trebuie reţinut că în cel de-al doilea război mondial a suferit pierderi inestimabile, iar consecinţele au fost pe termen lung. Dintre toate ţările de pe planetă, Japonia a fost cea mai aproape de anihilare. Este singura naţiune care a suportat vreodată un atac nuclear.

Sosirea Japoniei în arena mondială a fost spectaculoasă. De la un tărâm îndepărtat, obscur şi exotic de acum 150 de ani , ea a devenit rapid un rival de primă mână pentru puterile imperialiste, o ameninţare militară pentru ordinea mondială, şi apoi, după depăşirea crizei, o supraputere economică.

Totuşi succesele Japoniei se datorează atât circumstanţelor cât şi răspunsul dat de ea acestora, deseori bazat pe valori şi practici adânc inrădăcinate.

Incursiune în istorie

Pentru a afla care este ideea generală de putere pe care a dezvoltat-o Japonia trebuie făcută o scurtă incursiune în istoria acestui stat. De astfel merită şi încercarea de a descoperi evenimentele care au o influenţă asupra aceste dezvoltări de putere pe plan local şi internaţional.

Pe de altă parte, sunt interesant de stabilit factorii care au determinat această ascensiune a Japoniei până la transformarea ei în putere mondială. Acest fapt face din Japonia un stat de luat in seamă ca opinie şi factor politic internaţional.

Deşi îi respectă realizările economice mobilizatoare, majoritatea asiaticilor nu i-au iertat incă Japoniei comportamentul din teritoriile dinaintea si din timpul razboiului. Nu toate imaginile au fost , însă negative. Printre occidentali, la începutul secolului XX , Japonia era respectată pentru victoriile militare asupra Chinei şi Rusiei şi era considerată un aliat de către unele puteri. După înfrângerea în al doilea război mondial a fost admirată pentru felul în care şi-a asumat şi îndeplinit sarcina de reconstrucţie a naţiunii. “Miracolul economic” care a urmat curând a devenit obiect de analiză şi imitatorii au cautat cheia succesului în sistemul educaţional, în organizarea politică, dar mai ales în practicile manageriale. Multe naţiuni asiatice încearcă să-şi modeleze economiile naţionale după cea japoneză, în ciuda unor neajunsuri.

Deşi în anii 1900 Japonia a pierdut ceva din prestanţă, este clar că actuala imagine predominantă a ţării şi impactul său asupra lumii sunt în principal de natură economică. Concentrarea Japoniei asupra creşterii economice pe socoteala ignorării calităţii vieţii şi altor aspecte, a fost una dintre criticile majore care i-au fost aduse.

Pentru a înţelege cum a ajuns să fie o superputere economică nu este de ajuns să examinăm numai dezvoltarea economică. Efortul postbelic al Japoniei de a obţine supremaţia economică nu poate fi separat de cel antebelic de a căpăta supremaţia imperialistă a ţării sau chiar de marile ambiţii din secolul al VII-lea de a fi considerată în mod hotărât o naţiune civilizată. Este necesar să fie luat în calcul progresul naţiunii sub cele mai largi aspecte. În secolul al XVIII-lea, Japonia se putea lăuda cu oraşul cel mai mare din lume şi populaţia cea mai afalbetizată.

Astfel că pentru înţelegerea acestui statut de superputere pe care Japonia şi l-a câştigat trebuie să înţelegem evoluţia istorică pe care a parcurs-o acest stat.

Preview document

Econimie mondială - Pagina 1
Econimie mondială - Pagina 2
Econimie mondială - Pagina 3
Econimie mondială - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Econimie Mondiala.doc

Te-ar putea interesa și

China - putere mondială

Capitoulul 1 CHINA ÎN ECONOMIA GLOBALĂ 1.1 Începuturile erei Chinei. Economiştii şi editorialiştii deseori descriu ascensiunea Chinei ca pe un...

Posibilități de obținere a profitului pe piața valutară

Introducere În lucrarea dată voi analiza mai detaliat evoluţia posibilităţilor de obţinere a profitului pe piaţa valutară internaţională şi în R....

Studiu privind comerțul exterior al României înainte și după 1989

CAPITOLUL I. COMERŢUL EXTERIOR ŞI ROLUL LUI ÎN ECONOMIA NAŢIONALĂ Tranzacţiile de comerţ exterior reprezintă o componentă a sferei afacerilor sau...

Globalizare și Cultură

Globalizarea si cultura 1. Notiuni introductive privind globalizarea si cultura Un rol important în constituirea culturii îl deţine aspectul...

Viitorul Economiei Mondiale din Diverse Perspective

Globalizarea, sub aspect economic, este definita prin interdependenta economiei dintre state, ca urmare a cresterii coeficientului de dependenta...

Studiu de Caz - Siemens

1. INTRODUCERE Siemens AG este o companie internationala implicata in industria electrica si electronica, cu o cifra de afaceri de 53 de miliarde...

Analiza comparativă a asigurărilor de viată și asigurărilor generale

1. Criteriile de comparative Asigurarile se practica inca din antichitate, acestea ivindu-se odata cu nevoile negustorilor de a acoperi riscurile...

Modul în Care Turismul European a Fost Afectat de Criza Econimica Mondială

Redactați o lucrare de maxim 7 pagini în care să analizați modul în care turismul european a fost afectat de criza econimica mondială pe baza...

Ai nevoie de altceva?