Economia Belgiei

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Economia Belgiei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Agricultura (1,9%), industrie (26,3%), servicii (71,8%) - 2005

Agricultura, silvicultura si pescuit

Aproape doua treimi din ferme sunt cultivate pe o suprafata de cel putin 10 hectare. 22% din aceasta tara este cultivata. Cele mai importante produse agricole sunt: zaharul (5.7 milioane de tone), cartofii (1.8 milioane), graul (1.4 milioane), fructele, rosiile si faina. Cresterea animalelor este principala ocupatie a localnicilor. Numarul de animale este relativ mare: 7.9 milioane de porci, 3.6 milioane de capre, 210.000 de oi, 31.000 de cai.

Padurile ocupa 22% din suprafata Belgiei, iar ele sunt folosite, de cele mai multe ori, cu scopuri distractive si recreationale. In acesti ani, se planteaza conifere, iar activitata forestiera a crescut simtitor. Cu toate acestea, inca se mai importa hartie. Principalul port unde se poate pescui este Oostende. Flota de pescuit transporta pescarii din Marea Nordului pana in Oceanul Inghetat. Suma totala a produselor a fost de 39,662 de tone de peste (somn, pastrav, cod, etc.)

Industria

Pe langa ramurile industriale traditionale(siderurgie,industrie usoara,chimie,industrie extractiva),in ultimii ani au cunoscut o puternica dezvoltare electrotehnica si informatica.in industrie lucreaza peste o treime din populatia activa.Belgia produce in medie circa 10 milioane de tone de otel, 5,5 milioane tone de carbune,58 de miliarde de Kwh de energie electrica. Anual se asambleaza circa 1 milion de vehicule(auto)

Industria extractiva

MINERIT: Belgia are un numar limitat de resurse minerale. Carbunele este principalul produs din secolul XX, dar depozitele au fost de multe ori golite, in anii ´50. In anii ´80, multe mine s-au inchis, iar la inceputul anului 1992, aproape toate minele au fost inchise. Carbunele si petrolul sunt importate acum pentru fabricarea unor oteluri speciale, sau in alte industrii. In 1998, extractia de gaze naturale a fost de 2,3 milioane m³.

Industria prelucratoare

Belgia este una dintre cele mai puternic industrializate tari din Europa, datorita pozitiei sale geografice si a facilitatilor de transporturi. Industria a crescut simtitor dupa cel de-al II- lea Razboi Mondial (1939-1945), dar incepuse sa decada in anii ´50. Infiintarea, in anul 1957, a EEC (Comuniuinea Economica Europeana) si a unui program guvernamental de investitii, a dus la o crestere a industriei. Totusi, „golurile" din acest program au dus la o scadere simtitoare a manufacturilor, in anul 1958, manufacturile ocupand doar 19% din activitatea economica totala. Belgia este un producator major de otel si fier, iar mai mult de jumatate din productia totala a acestora este exportata. Aproape 12,6 milioane de tone de fier au fost produse anual.

Industria textila consta in producerea de bumbac, lana, fibre textile si sintetice. Centrele industriei textile sunt: Brugge, Bruxelles, Limbourg, Ghent, Liege, Kortrijk si Mechelen. In anul 1998, s-au inregistrat: 53.800 tone de fabricate din bumbac, 34.900 din lana si 40.100 din fibre sintetice si textile. Fabricarea de covoare este o industrie importanta in orasul Sfantul Nicolae; Bruxelles si Brugge sunt cunoscute prin manufactura damaskului.

Extrem de diversificata se prezinta industria alimentara avand la indemana o gama variata de materii prime si un procent mare din produse destinate exportului. Cuprinde industria carnii,a lactatelor,a pestelui,a conservelor de legume.

Industria chimica conduce in producerea cobaltului si a radiului, precum si a fertilizatorilor. Un alt domeniu important al industriei chimice este si producerea produselor farmaceutice, a sticlei si a hartiei.

Industria neferoasa se dezvolta in continuu, sprijinita de materiale din Republica Democrata Congo (Zair). Industria metalurgica si chimica a fost imbunatatita de resurse ca fier, zinc, platina, germaniu si uraniu. O alta ramura a acestei industrii este fabricarea de masinarie grea si echipament industrial. Industria de taiere a diamantelor, cu centrul la Antwerp, este in floare, ca si cea a constructiei de vapoare.

Productia de energie electrica

Energia nucleara asigura cca. 2/3 din productia de energie electrica. Cele sapte puncte nucleare sunt pricipalele surse de electricitate din Belgia. Din pricina declinului din industria cobaltului, Belgia a fost obligata sa importe cobalt, petrol si gaze naturale. Din anii ´80, s-a pus accent si pe sursele alternative de curent, cum ar fi biomasa si tehnologia geotermala. Un generator de gaze a fost construit.

Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Belgiei.doc