Economia Japoniei

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Economia Japoniei.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

Istoricul Japoniei – rolul principal în prezentul acestei tari 2
Perioada Meiji – Baza dezvoltarii economice a Japoniei 2
Dezvoltarea economica a Japoniei în ajunul II razboi mondial 8
Perioada Showa (1926-1988) 11
Parlamentarism si cooperare internationala 11
Militarism: razboiul Sino-japonez 11
Al doilea razboi mondial - Pacific 13
Japonia sub ocupatia americana (august 1945 - aprilie 1952) 13
Independenta si dezvoltarea economica 14

Extras din document

Istoricul Japoniei – rolul principal în prezentul acestei tari

Din punct de vedere istoric evolutia Japoniei nu seamanasa cu a altor state, dar care nu au împiedicat-o sa ajunga astazi în topul celor mai dezvoltate state din lume. Intregul decalaj a pornit înca din paleolitic când aceste teritorii erau acopetite de ape; abia cand Europa trecea prin neolitic, rasaritul lungilor coaste extreme ale Asiei de azi semana cu spinarea de munti a unei iguane fantastice, amorrtita la marginea unui ocean rotund si intins, plin ochi de apa. In timpul ce s-a scurs incepand cu secolul III î.e.n. cand se evidentiaza prezenta grupurilor de pescari si agricultori schimbarile nu au fost semnificative. Pana in anul 1868, anul initierii revolutiei Meiji, Japonia se prezenta ca un stat agricol cu oranduiri feudale care alesese izolarea fata de celelate state ale lumii. Aceasta izolare nu a fost cauzata doar de situatia sa insulara ci si datorita manifestarii fenomenului politic din interior. Departe de a proceda la fel ca Marea Britanie, care se afla in aceeasi situatie ca si Japonia, dar de cealalta parte a lumii si care a ramas deschisa catre lume, Japonia si-a impus claustrarea, inchizand portile tuturor veacurilor la rand sau deschizandu-le cu teama, limitat, anihilandu-si propria-si ‘ospitalitate’. Aceasta a determinat o evolutie sui generis a istoriei, a relatiilor sociale, a culturii, a spiritului, o mentinere a statuquo-ului din primul mileniu pana in penultimul secol al celui de-al doilea mileniu al istoriei, respectiv o mentinere a relatiilor feudale, in formele tipice ale evului mediu japonez. Aceasta fiind prima particulitate ce poate fi aplicata poporului japonez, o a doua ar purtea rolul important pe care l-a jucat si il joaca trecutul în prezentul acestui popor. Putine tari din lume au pastrat atât de puternic amprentele trecutului.

Perioada Meiji – Baza dezvoltarii economice a Japoniei

Prima perioada a modernizarii Japoniei poate fi considerata perioada 1870-1905, când au fost puse bazele unei industrii nationale construite pe fundamentul mestesugurilor traditionale din arhipelag, dar si pe importul din afara, în primul rând de tehnica. În numai 30 de ani Japonia avea deja un sistem de învatamânt general si obligatoriu prin care devenea prima tara asiatica cu o populatie stiutoare de carte, un sistem financiar si bancar evoluat si o industrie care o facea sa fie inclusa în sistemul economic mondial al lumii capitaliste. Înfrângerea armatei Rusiei tariste în razboiul din 1904-1905, venita spre surprinderea întregii lumi, a consacrat Japonia ca forta militara de prim rang, cu mare putere imperialista. Samuraii au stiut sa îmbine spiritul lor militar cu tehnica moderna.

Deasupra orasului Kyoto, martor al intrigilor si luptelor nesfârsite pentru putere, declansate de revolta adeptilor împaratului, era în dimineata zilei de 20 octombrie 1868 un cer limpede si linistit...doar o usoara pâcla se zarea spre nord-est. La intrarea principala a vechiului palat imperial se adunasera toti nobilii si slujitorii curtii pentru a fi martorii unui moment în care Kyoto înceta, dupa 1 074 de ani, sa mai fie capitala tarii.

Restaurarea Meiji

- adica trecerea puterii politice din mîinile shogunilor în cele ale împaratului. Din acel moment Japonia intra într-o perioada de modernizare care a facut din ea în scurt timp un stat capitalist dezvoltat.

Când se încearca sa se explice cauzele care au dus la revolutia Meiji se afirma ca ele rezida pe de o parte în tendintele si conditiile istorice interne, rezultate din contradictiile puternice dintre clanurile societarii feudale în descompunere si, pe de alta parte, în cele externe..., rezultate din presiunile puternice venite din partea SUA si a tarilor europene care urmareau ca Japonia sa-si deschida portile pentru a face negot, dar mai ales de asi extinde dominatia asupra acesteia.

Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Japoniei.doc