Economia Romaniei interbelice (1918-1938) si marea dezbatere

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Economia Romaniei interbelice (1918-1938) si marea dezbatere.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 18 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Lect. univ. dr. Doris Popescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

MAREA DEZBATERE

Repreznită perioada dintre cele două războaie mondiale, intelectualii români de cele mai diverse convingeri ideologice s-au angajat într-o polemică aprinsă în privința cursului pe care trebuia să îl ia dezvoltarea țării.

modelele marii dezbateri

CE REPREZINTĂ europenismul???

europeniștii considerau România parte a Europei și insistau că ea nu avea altă alegere decât să urmeze calea de dezvoltare economică și socială urmată de Occidentul urbanizat și industrializat.

REPREZENTANȚI AI EUROPENISMULUI

Remarcă rapiditatea cu care România începea să semene din ce în ce mai mult cu Occidentul din toate punctele de vedere. Considera evoluția istorică a Europei modern o competiție între ideiile inovatoare și democratice provocate de clasele sale urbane, pe de o parte și ideile patriarhale, reacționiste, susținute de clasele rurale, pe de altă parte.

A încercat să arate că România modernă era produsul unor schimburi economice fundamentale, determinate de introducerea capitalului European occidental după Trataul de la Adrianopol 1829 care a eliberat Principatele Române de efectele sufocante ale monopolului commercial otoman.

Procesul de europenizare în viziunea sa fusese rapid și era convins că România intrase definitive în sfera economică vest-europeană după Războiul Criemii, un eveniment care determinase o revoluție economică în Principat.

În privința dezvoltării României nu avea nicio îndoială ca acesta trebuie să urmeze calea occidental de industrializare, pe care o aprecia drept soluția pentru înapoierea economică și pentru problema agrară în particular și ca mijlocul prin care se putea pune capăt dependenței României de țările economic avariate ale Europei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Romaniei interbelice (1918-1938) si marea dezbatere.pptx

Bibliografie

Keith Hitchins - „România 1866-1947”, Editura Humanitas
Bogdan Murgescu - „ România și Europa”, Editura Polirom
WEBOGRAFIE
http://www.preferatele.com/docs/economie/4/evolutia-economiei-r7.php
http://www.preferatele.com/docs/economie/4/evolutia-economiei-r7.php
https://prezi.com/df2mkyt9w_mx/romania-si-europa-in-sec-xx-lea/