Economia Serviciilor - Caracteristici Actuale si de Perspectiva ale Pietei Serviciului de Telefonie Mobila

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Economia Serviciilor - Caracteristici Actuale si de Perspectiva ale Pietei Serviciului de Telefonie Mobila.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 3 fisiere doc de 11 pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Viorica Ionascu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

-Prezentarea serviciului Pag. 1
-Factorii de influenta Pag. 1
-Cererea serviciului Pag 2
-Oferta serviciului
- Orange Pag 2
- Vodafone Pag 2
- Cosmote Pag 3
-Tarife Pag 4
-Perspective ale pietei serviciului de telefonie mobila Pag 7

Extras din document

1) Prezentarea serviciului

Telefonia mobila a fost introdusa in 1993 de Telefonica (cu serviciul Telemobil), operator NMT 450. Societatea nu a reusit totusi sa dezvolte piata.

In aprilie 1997 s-au lansat servicile GSM prin Connex – numele de marca al societatii Mobifon si de catre Orange , denumit anterior Dialog – oeprat de societatea MobilRom). Aceste doua societati au dezvoltat rapid pieta de telefonie mobila. Ambii operatori GSM au acordat o atentie speciala acoperirii. Mai intai s-au concentrat pe marile zone urbane, acoperind aproximativ 80% din teritoriu dupa primul an si 90% dupa al doilea an. Rezultatul investitiilor puternice in infrastructura, in personal si in campanii de promovare a depasit asteptarile: la sfarsitul anului 2000, Mobifon avea 1,17 milioane abonati iar MobilRom, 1,22 milioane abonati.

In mai 2000 Cosmorom, detinut in totalitate de Romtelecom a introdus de asemenea un serviciu GSM. La sfarsitul anului 2000 existau 36.000 abonati si gradul de acoperire era de 40%.

In anul 2000 Telefonica a vandut Telemobil societatii americane Inquam care a lansat serviciul Zapp in banda de frecventa 450 Mhz, folosind tehnologia CDMA.

În prima jumatate a anului 2002, au aparut de aproximativ zece ori mai multi abonati la telefonia mobila fata de cea fixa; astfel numarul de abonati a devenit 2,337,000 pentru Mobifon (Connex), 1,840,000 pentru Orange, 292,500 pentru Cosmorom si 27,300 pentru Telemobil (Zapp). Cu un total de 4,496,800 abonati telefonia mobila a depasit numarul de abonati la niliile fixe ale Romtelecom.

Totalul numarului de abonamente pentru telefonie fixa si mobila la sfarsitul anului 2002 era de 7,905,100, conform datelor obtinute de la operatori iar rata de penetrare a telefoniei în România a atins 36%, calculat prin raportarea numarului total de abonati din România (7.905.100) la populatia totala a tarii (21.698.181 de cetateni).

2) Factorii de influenta

In anul 2000, primul raport al Grupului Independent de Experti asupra Telefoniei Mobile din Regatul Unit, condus de Sir William Stewart, nu a putut stabili nici un efect negativ al utilizarii telefonului mobil, dar a recomandat limitarea expunerii copiilor pentru a fi precauti.

In 2002, Consiliul de Sanatate al Olandei a realizat o evaluare separata asupra acestui subiect si a ajuns la concluzia ca nu exista nici un motiv stiintific de a reduce utilizarea telefonului mobil de catre copii. Studiile efectuate au scos in evidenta faptul ca nu exista nici o diferenta semnificativa intre performantele cognitive ale copiilor expusi unor emisii comparabile cu cele ale unui telefon mobil si cele ale copiilor neexpusi. Organizatia Mondiala a Sanatatii a investigat, de asemenea, ideea si, in iunie 2004, in urma conferintei de la Istanbul, a concluzionat ca nu exista o baza stiintifica care sa sustina o sensibilitate mai mare a copiilor la undele de radiofrecventa.

In 2005, comisia Stewart a redactat un nou raport in care mentine recomandarea masurilor de precautie in ceea ce priveste copiii, deoarece considera ca acestia vor fi expusi o perioada mai indelungata decat adultii din ziua de astazi. Insa raportul subliniaza faptul ca, stiintific, nu exista nici o dovada care sa demonstreze ca undele electromagnetice au efecte negative asupra sanatatii umane, daca se respecta restrictiile de baza impuse de Comisia Internationala de Protectie Impotriva Radiatiilor Neionizante (ICNIRP).

3) Cererea serviciului

Cererea de servicii în telecomunicaţii face parte din nevoile primare ale consumatorilor , alături de cele de igienă, şi sănătate, transport , reparaţii şi întreţinere şi au o elasticitate foarte scăzută.

Această cerere de servicii de telecomunicaţii, ca de altfel orice altă cerere de servicii , are o anumită variabilitate în timp : zilnică, săptămânală sau chiar anuală. De exemplu :

-în cadrul aceleiaşi zile ,dimineaţa se constată o cerere ridicată din partea abonaţilor juridici ,iar după-amiaza din partea abonaţilor fizici;

-la începutul săptămânii ponderea mai mare în cererea de servicii o deţin persoanele juridice , iar la sfârşitul săptămânii raportul se inversează în favoarea persoanelor fizice ;

-în preajma celor mai importante sărbători ale anului : Sărbătorile de iarnă , de Paşti.

Cererea de servicii este mult mai mare din punct de vedere al volumului convorbirilor telefonice ale persoanelor juridice .

Persoanele juridice care deţin 10% din totalul abonaţilor aduc 80% din venituri , în timp ce abonaţii rezidenţiali , care deţin o pondere de 90% în totalul abonaţilor aduc venituri de 20% din total .

Se constată o creştere a numărului de convorbiri interurbane după orele 19,00 când sunt reduceri ale tarifelor şi o scădere a numărului acestora când abonaţii persoane juridice nu vorbesc la telefon .

Variabilitatea cererii poate fi şi din punct de vedere geografic.

De exemplu : una este cererea de servicii în Bucureşti şi alta în Mediaş sau într-o comună oarecare , atât în serviciul de bază , cât şi pentru serviciile periferice .

Cert este că această cerere de servicii se manifestă la nivelul întregii ţări.

4) Oferta serviciului

Prezentarea principalilor ofertanţi

Principalii ofertanţi de telefonie mobilă sunt :

- Orange România S.A. – Orange ;

- Vodafone România S.A. – Vodafone ;

- Cosmote România S.A. – Cosmote ;

-Orange

Număr clienţi : 9.800.000 (la sfarsitul anului 2007)

Cota de piaţă : 44,3 %

Orange SA este un operator de telecomunicaţii mobile şi o subsidiară a grupului France Telecom. Compania este prezentă în Europa, mai exact în Franţa, Belgia, Marea Britanie, Elveţia, Austria, Polonia, Slovacia, România, Moldova, Spania; în Africa, Orientul mijlociu şi în Caraibe.

Fisiere in arhiva (3):

  • Economia Serviciilor - Caracteristici Actuale si de Perspectiva ale Pietei Serviciului de Telefonie Mobila.doc
  • Cuprins.doc
  • Caracteristici actuale si de perspectiva.doc

Alte informatii

Universitatea Crestina “Dimitrie Cantemir” Facultatea de Management Turistic si Comercial