Economie Agroturistica - Comuna Agroturistica Moeciu

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Economie Agroturistica - Comuna Agroturistica Moeciu.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 26 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Economie, Agronomie, Turism

Cuprins

Cap.1 Alegerea zonei. Evaluarea potenţialului agroturistic
1.1. Analiza ofertei agroturistice
1.1.1. Potenţialul natural
1.1.2. Potenţialul antropic
1.2. Analiza cererii agroturistice
1.3. Analiza concurenţei agroturistice
1.4. Analiza Swot
Cap. 2 Amenajarea agroturistică a unei pensiuni
2.1. Prezentarea pensiunii
2.2. Analiza situaţiei actuale a fermei agroturistice
2.2.1. Analiza producţiei agricole
2.2.2. Analiza veniturilor şi a cheltuielilor non-agricole ale familiei

Extras din document

Cap.1 Alegerea zonei. Evaluarea potenţialului agroturistic

PREZENTAREA ZONEI BRAN - MOECIU

Atât în practica turistică internaţională, cât şi în literatura de specialitate, se constată o îndreptare a populaţiei oraşelor spre recreere către mediul rural. În acelaşi timp se remarcă faptul că formele de turism organizate în mari centre aglomerate, cu programe fixe, rigide, monotone, cu deplasări dintr-un mediu aglomerat în altul (adeseori mai aglomerat şi mai trepidant) nu mai satisfac aspiraţiile, motivaţiile, opţiunile turiştilor, ale unei însemnate părţi din rândul populaţiei urbane, ca urmare căutarea mediului rural pentru odihnă şi recreere este o tendinţă generală în practica mondială a turismului şi în ultimii ani şi în România.

Treptat însă, turismul rural si agroturismul a început să fie privit ca o posibilitate concretă de dezvoltare a perimetrelor rurale. Aceasta s-a dovedit a fi o şansă reală pentru zonele rurale defavorizate, dar şi pentru toate regiunile rurale: valorificarea unui bogat potenţial natural şi cultural, descongestionarea zonelor turistice aglomerate, îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei acestor perimetre, stabilizarea forţei de muncă locală prin crearea de noi locuri de muncă în domeniul serviciilor, construcţiilor, creşterea rapidă a echipamentelor de cazare datorită cheltuielilor mici necesare dotării lor, accesul unor categorii sociale defavorizate la aceste oferte de petrecere a concediilor, etc.

Comuna Moeciu este situată în centrul ţării, la extremitatea sudică a judeţului Braşov, între masivele Piatra Craiului şi Bucegi, în culoarul Rucăr-Bran. Aflată la o altitudine cuprinsă între 800 şi 1200 m, ocupă o suprafaţă de 103,4 km, cu o populaţie de 5.575 locuitori şi dispune de o suprafaţă împădurită de 5482 ha.

Această aşezare a fost atestată documentar în anul 1405, în cadrul acesteia existând ca monumente istorice de artă şi arhitectură: Biserica ortodoxă-romană “Sf. Nicolaie” din sec. XVIII şi “Adormirea Maicii Domnului”, din1818.

Comuna Moieciu este una dintre cele trei comune administrative care alcătuiesc Zona Bran:

* Bran

* Moieciu

* Fundata

Comuna a luat fiinţă, în actuala componenţă administrativă, în anul 1968 când în România s-a făcut reforma administrativă. Este alcătuită din şase sate, fiind comuna cu cele mai multe sate din zona Bran, după cum urmează:

* Moieciu de Sus,

* Cheia

* Moieciu de Jos

* Drumul Carului

* Peştera

* Măgura

Sediul administrativ al comunei Moieciu este în satul Moieciu de Jos.

Accesul în Moeciu din Bucureşti pe drumul european E60, distanţa între localităţi fiind de 182 km. Accesul pe cale ferată se face folosind reţeaua Bucureşti-Braşov (166 km) şi Braşov-Zărneşti (cca. 30 km). Cât priveşte accesul cu autobuzul, acesta se face din Autogara II-Bartolomeu, plecările efectuându-se zilnic, din 30 în 30 de minute, sâmbăta şi duminica din oră în oră, deşi nu este foarte confortabil şi circulă cu viteză relativ redusă.

Profilul de bază al comunei este unul agricol, în special zootehnic, şi este dat de ocupaţiile pastorale ale locuitorilor, de altfel vestiţi crescători ai ovinelor şi bovinelor). De-a lungul timpului locuitorii acestei aşezări şi-au câştigat un bun renume cu produsele lactate fabricate din reţete străvechi. Comuna este slab industrializată, sectorul de stat fiind reprezentat în trecut de trei societăţi ce activau în domeniul transportului de călători, întreţinerii păşiunilor şi exploatării fondului forestier.

Fisiere in arhiva (1):

  • Economie Agroturistica - Comuna Agroturistica Moeciu.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUI TIMISOARA