Evoluția bugetului de stat al României în perioada 2006-2010

Referat
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 4145
Mărime: 95.84KB (arhivat)
Publicat de: Raluca Ghiță
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Constatin Marian

Cuprins

  1. I.INTRODUCERE
  2. 1.Ce reprezinta notiunea de „buget”? .pag.2
  3. 1.1.Ce este bugetul de stat? .pag.3
  4. II.CUPRINS
  5. 2.Sistemul bugetar. Tipurii de bugete .pag.3
  6. 2.1.Conceptul de buget de stat pag.4
  7. 2.2.Ce spune Constitutia Romaniei despre bugetul de stat? pag.5
  8. 2.3.Cine stabileste bugetul de stat al Romaniei? .pag.6
  9. 2.4.Studiu de caz .pag.9
  10. III.INCHEIERE
  11. 3. Concluzii pag.20
  12. IV.BIBLIOGRAFIE .pag.21

Extras din referat

BUGETUL DE STAT AL ROMANIEI-PRINCIPALUL PLAN FINANCIAR LA NIVEL CENTRAL

1.Ce reprezinta notiunea de „buget”?

Cuvântul buget desemnează în cadrul ştiinţei bugetare, sociologiei şi microeconomiei, o grupă de oameni care are în mod susţinut misiunea de a urmări stilul de viaţă zilnic.

Bugetul se referă în general la o listă cu toate veniturile si cheltuielile. Bugetul este un concept important în microeconomie si este reprezentat grafic printr-o linie, pentru a ilustra schimbul între două sau mai multe bunuri.

Bugetul personal este printre cele mai importante concepte ale finanţelor private. Într-un buget personal sunt identificate toate sursele de venit si cheltuieli si este dezvoltat un plan pentru veniturile în exces care trebuie cheltuite sau economisite, ori constituie o sursa de finanţare în cazul unei penurii. Un buget personal este de folos, ca şi orice alt buget, numai atunci când este administrat cu grijă.

Bugetul guvernamental este o însumare sau un plan al veniturilor si cheltuielilor planificate de guvern. În tări ca si Statele Unite ale Americii, bugetul este stabilit de puterea legislativă, în alte tări acesta este stabilit de guvern. În Marea Britanie bugetul este stabilit de către ministrul de finante, membru al guvernului aflat pe locul doi ca importantă, şi trebuie să fie votat de parlament.

Bugetul unei companii este stabilit anual. Un buget terminat cere, de obicei, un efort considerabil şi poate fi vazut ca un plan financiar pentru noul an financiar. În timp ce în mod tradițional departamentul de finanțe stabilește bugetul companiei, softul modern permite sutelor si miilor de oameni din diferite departamente (resurse umane, IT) să contribuie prin veniturile si cheltuielile aşteptate, la bugetul final.

De obicei o companie va produce două tipuri de bugete: un buget static si un buget flexibil. Bugetul static este cel proiectat. Bugetul flexibil este un buget special care este folosit pentru a compara ce s-a intamplat de fapt si ceea ce ar fi trebuit să se intample, bazându-ne pe mărimea vânzărilor. Cu un buget flexibil costurile fixe ar trebui să rămână constante, iar costurile variabile ar trebui să se modifice în funcţie de vânzări, dacă acestea au fost mai mari sau mai mici decât a fost proiectat. Bugetul flexibil este atunci comparat cu realitatea şi diferenţele dintre ceea ce a fost planificat şi ceea ce s-a întamplat de fapt sunt calculate şi desemnate a fi favorabile sau defavorabile.

Dacă cifrele actuale ale anului financiar se dovedesc a fi apropiate de buget, aceasta va demonstra faptul că o companie întelege cum se fac afacerile si are succes în conducerea acestora în directia pe care şi-a planificat-o la inceput. Pe de altă parte, dacă cifrele actuale deviază foarte mult de buget, acestea transmit un semnal al "ieşirii de sub control", iar, ca rezultat negativ, preţul acţiunilor poate avea de suferit.

Bugetele sunt văzute tot mai mult a fi de modă veche si sunt înlocuite cu previziuni complementare sau lunare. Previziunile lunare asigură realizarea de planuri financiare mai proaspete si mai recente.

Ca adjectiv, cuvântul buget este folosit in marketing ca eufemism al cuvantului ieftin.

1.1.Ce este bugetul de stat?

Bugetul de stat reprezintă expresia sintetizată a relatiilor economice ce se manifestă în procesul formării şi utilizării principalului fond centralizat de mijloace băneşti ale statului.Bugetul de stat este pregătit de către Guvern şi aprobat de către Parlament şi este documentul cel mai aprobat din viaţa publică, deoarece el reprezintă expresia financiară a programului de acţiune a statului pe o perioadă de un an. Bugetul poate fi abordat sub 4 aspecte esenţiale:

Juridic – bugetul este un document financiar cu putere de lege care include anumite norme şi normative destinate gestiunii financiare clare şi explicite.

Contabil – bugetul reprezintă totalitatea conturilor prin care se gestionează resursele financiare ale statului.

Economic – bugetul reprezintă repartizarea PIB sub formă de impozite şi cheltuieli.

Politic – bugetul este expresia financiară a opţiunilor Guvernului.

2.Sistemul bugetar.

Tipurii de bugete.

La nivelul fiecărui stat se elaborează mai multe categorii de bugete corelate, care alcătuiesc un sistem. Sistemul bugetar este diferenţiat în funcţie de structura organizatorică a fiecărui stat şi diferă de la o ţară la alta.

Din punct de vedere al structurii organizatorice, întâlnim două tipuri de bugete:

- Buget de tip unitar (România, Franţa, Italia, Marea Britanie, Italia, Spania, Suedia, Olanda etc.).

- Buget de tip federal (S.U.A., Canada, Elveţia, Austria, Germania, India etc.).

Statele de tip unitar sunt organizate în unităţi administrativ-teritoriale la nivelul cărora funcţionează organe ale puterii şi administraţiei de stat locale.

2.1. Conceptul de buget de stat

Bugetul de stat este definit, sub aspect juridic, în țările cu economie de piață, ca fiind un act în care se înscriu veniturile si cheltuielile probabile ale statului, pe o perioada determinata de timp (un an) .

Bugetul de stat reprezinta un document previzional, deoarece cuantifică nivelul cheltuielilor ce se vor efectua în viitor, precum si mărimea veniturilor ce pot fi mobilizate la dispoziția statului.

Fiind un document ce necesită autorizarea prealabilă a puterii legislative, bugetul de stat are un caracter obligatoriu. Încasarea veniturilor si efectuarea cheltuielilor publice nu sunt posibile decât dacă bugetul de stat a devenit lege prin aprobarea lui de către Parlamentul României.

De fapt bugetul de stat este un plan de acțiune în domeniul finanțelor publice.

Sub aspect economic bugetul de stat exprimă relațiile în formă bănească ce iau naștere în procesul repartiției produsului intern brut în legatură cu îndeplinirea funcțiilor și sarcinilor statului. Aceste relații se manifestă în dublu sens: pe de o parte, ca relații prin intermediul cărora se mobilizează resurse bănesti la dispoziția statului, iar pe de altă parte ca relații prin care se repartizează aceste resurse.

Bugetul de stat este o categorie economica legata de existenta statului si a relatiilor marfa – bani. Totodata relatiile de mobilizare si repartizare a resurselor statului prin buget sunt influentate de actiunea mecanismelor pietei libere.

În perioada actuala bugetul nu reprezinta o simpla lista a veniturilor si a cheltuielilor probabile ale statului, ci un plan financiar la nivel macroeconomic.

Bugetul de stat reprezinta în România o forma de planificare, atât pe termen scurt ca urmare a previzionarii pe timp de un an a veniturilor si cheltuielilor publice, cât si pe termen mediu prin elaborarea bugetelor-program, mai ales pentru cheltuielile publice de investitii.

Rolul bugetului de stat, în economia de piata, se manifesta îndeosebi pe plan financiar si economic.

Preview document

Evoluția bugetului de stat al României în perioada 2006-2010 - Pagina 1
Evoluția bugetului de stat al României în perioada 2006-2010 - Pagina 2
Evoluția bugetului de stat al României în perioada 2006-2010 - Pagina 3
Evoluția bugetului de stat al României în perioada 2006-2010 - Pagina 4
Evoluția bugetului de stat al României în perioada 2006-2010 - Pagina 5
Evoluția bugetului de stat al României în perioada 2006-2010 - Pagina 6
Evoluția bugetului de stat al României în perioada 2006-2010 - Pagina 7
Evoluția bugetului de stat al României în perioada 2006-2010 - Pagina 8
Evoluția bugetului de stat al României în perioada 2006-2010 - Pagina 9
Evoluția bugetului de stat al României în perioada 2006-2010 - Pagina 10
Evoluția bugetului de stat al României în perioada 2006-2010 - Pagina 11
Evoluția bugetului de stat al României în perioada 2006-2010 - Pagina 12
Evoluția bugetului de stat al României în perioada 2006-2010 - Pagina 13
Evoluția bugetului de stat al României în perioada 2006-2010 - Pagina 14
Evoluția bugetului de stat al României în perioada 2006-2010 - Pagina 15
Evoluția bugetului de stat al României în perioada 2006-2010 - Pagina 16
Evoluția bugetului de stat al României în perioada 2006-2010 - Pagina 17
Evoluția bugetului de stat al României în perioada 2006-2010 - Pagina 18
Evoluția bugetului de stat al României în perioada 2006-2010 - Pagina 19
Evoluția bugetului de stat al României în perioada 2006-2010 - Pagina 20
Evoluția bugetului de stat al României în perioada 2006-2010 - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Evolutia Bugetului de Stat al Romaniei in Perioada 2006-2010.doc

Alții au mai descărcat și

Bugetul de stat - trecut, prezent și perspective

INTRODUCERE Bugetul de stat constituie componenta centrala a sistemului financiar-bancar, care cuprinde o parte a relatiilor social-economice...

Analiza veniturilor și cheltuielilor bugetare de stat

INTRODUCERE Instituirea sistemelor bugetare este rezultatul eforturilor depuse, în mod deosebit de burghezia aflată în ascensiune, pentru a se...

Bugetul de stat al României - principalul plan financiar al statului

INTRODUCERE Bugetul de stat constituie componenta centrală a sistemului financiar-bancar, care cuprinde o parte a relaţiilor social-economice...

Bugetul Uniunii Europene

1.Introducere Uniunea Europeană este o organizaţie care include 25 de state de pe continentul european: Austria, Belgia, Cipru, Danemarca,...

Bugetul de stat

INTRODUCERE Tema proiectului se numește ,,Bugetul de stat”, am ales această temă deoarece am vrut să-mi însușesc mai multe cunoștințe în domeniul...

Finanțarea nemonetară a deficitului bugetar

I.Deficitul public-concepte si caracteristici Deficitele bugetare au devenit, in societatea moderna, un fenomen cvasiobisnuit, pe fundalul...

Analiza veniturilor și cheltuielilor aferente bugetului general consolidat în perioada 2012-2015

Bugetul de stat consolidat este un ansamblu al bugetelor componente al sistemului bugetar, agregate și consolidate pentru a forma un întreg....

Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României

1. Structura cheltuielilor publice din bugetul de stat – criterii şi component Sistemul cheltuielilor publice cuprinde totalitatea cheltuielilor...

Te-ar putea interesa și

Studiu privind Structura și Evoluția Impozitelor Directe în România în Perioada 2003-2008

CAPITOLUL I ROLUL IMPOZITELOR ÎN ASIGURAREA RESURSELOR FINANCIARE PUBLICE 1.1 POLITICA FISCAL - BUGETARĂ Viziunea Guvernului României în...

Desfășurarea Procesului Bugetar la Primăria Comunei Răchiți

1. Organizare şi funcţionalitate la Primaria comunei Răchiți 1.1. Scurt istoric Comuna Răchiţi a luat fiinţă în anul 1864 odată cu primele comune...

Monografie - Primăria Comunei Tămășeni

Capitolul 1. Organizare şi funcţionalitate la Primăria Tămăşeni 1.1. Scurt istoric Primăria Tămăşeni are, potrivit legii, personalitate juridică,...

Rolul Impozitelor Indirecte în Sistemul Fiscal din România

INTRODUCERE În ultimii ani, politica fiscală din România nu a reuşit să evite deficitele excesive – deşi a existat această intenţie – şi nu a...

Fundamentarea și finanțarea cheltuielilor bugetare la instituțiile publice

CAPITOLUL 1 ORGANIZAREA SI FUNCTIONALITATEA PRIMARIEI FRUNTISENI 1.1 Scurt istoric Comuna Fruntiseni se afla situata in partea de sud a judetului...

Tendința în evoluția datoriei publice a României după anul 1989

INTRODUCERE O caracteristică a bugetelor publice actuale din multe țări ale lumii, care s-a repetat, o constituie întocmirea și încheierea...

Bugetul general consolidat al României

BUGETUL GENERAL CONSOLIDAT Bugetul general consolidat reflectă toate veniturile şi cheltuielile sistemului bugetar, cumulate la nivel naţional şi...

Evoluția veniturilor și cheltuielilor bugetului de stat în România

Principalele venituri bugetare Venituri (mii lei ) 2006 2007 2008 2009 2010 2011 Venituri totale 40.698.109 55.575.460 70.443.668 75.689.755...

Ai nevoie de altceva?