Evoluția științei economice de-a lungul timpului

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 6053
Mărime: 44.61KB (arhivat)
Publicat de: Andra D.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lector univ.dr.Cristu Andreea Alice
Facultatea de Stiinte Economice
Universitatea "Petrol - Gaze", Ploiesti

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. 1. OBIECTUL ECONOMIEI GENERALE ..4
  3. 1.1 Rezultatul procesului de producție 4
  4. 1.2 Metoda economiei generale . ...7
  5. 2. ECONOMIA-COMPONENTA A SISTEMULUI ECONIMIC . 9
  6. 2.1 Știința economică .. 9
  7. 2.2 Abordări ale economiei 11
  8. 3. MIJLOACELE ECONOMICE AI AGENȚTLOR ECONOMICI .. ..13
  9. 3.1 Societățile comerciale . .13
  10. 3.2 Specificul reflectării patrimoniului în contabilitate ..14
  11. 4. CARACTERIZAREA GENERALÃ A ECONOMIEI CU PIAȚA CONCURENȚIALÃ ..16
  12. 4.1 Caracteristici generale ale economiei de schimb . 16
  13. 4.2 Caracteristici ale economiei naturale 19
  14. CONCLUZII .21
  15. BIBLIOGRAFIE . 22

Extras din referat

INTRODUCERE

Activitatea economică reprezintă mijlocul pentru a atinge aceste obiective prestabilite de către oameni, iar pentru a descoperi principiile (regulile) care o guvernează în timp și spațiu, aceasta este analizată de știința economică.

Știința economică nu ne oferă norme obligatorii pentru viața economică, ci ne dă posibilitatea de a lua deciziile economice în deplină cunoștință de cauză, ne arată care sunt posibilele căi de urmat pentru rezolvarea problemelor economice cu care ne confruntăm, alegerea, însă, ne stă la dispoziție, funcție de o serie de factori (context etc.).

Știința economică are caracter pozitiv atunci când facem o radiografiere a vieții economice înconjurătoare, descoperind ce este economia și care sunt legile care o guvernează, respectiv, caracter normativ atunci când ne arată cum ar trebui să fie acțiunile economice ale oamenilor.

Lucrarea se intitulează “Evoluția științei economice de-a lungul timpului” și cuprinde 4 capitole, și anume : capitolul 1 “Obiectul economiei generale”, capitolul 2 “Economia - componentă a sistemului economic”, capitolul 3 „Mijloacele economice ai agenților economici” și capitolul 4 „Caracterizarea generală a economiei cu piața concurențială.

În primul capitol, am prezentat generalități ale economiei, și metoda economiei generale.

În cel de-al doilea capitol, am analizat știința economiei, mai precis domeniul, structura generală, dar și principalele etape ale evoluției gândirii și științei economice.

În capitolul trei, am vorbit despre societățile comerciale, și am surprins și specializarea agenților economici.

În cel de-al patrulea capitol, am subliniat caracteristicile economiei de schimb, dar și modele ale economiei de piață.

De asemenea, am surprins și caracteristici ale economiei naturale.

1. OBIECTUL ECONOMIEI GENERALE

1.1 Rezultatul procesului de producție se constituie în bunuri și servicii al căror consum satisface necesități. Dar consumarea lor distruge rezultatele producției care, trebuie, de aceea, reluată. Sursele societății fiind limitate, a fost nevoie de o știință care să învețe omenirea să le gospodărească. Aceasta a fost economia politică. Preocuparea de a defini cât mai complet obiectul de studiu al acestei științe a fost în atenția tuturor marilor economiști. Ca atare, definirea economiei politice ca fiind studiul modului în care omenirea produce utilități pentru a satisface necesități poate fi mulțumitoare. Studiul modului în care omul se comportă atunci când există posibilități insuficiente pentru satisfacerea scopurilor pe care acesta le urmărește s-ar putea constitui într-o altă încercare de definire a obiectului de studiu al economiei politice. Caracterul limitat al resurselor pune individul, grupul, societatea, tot timpul, în postura de a alege. Acest punct de vedere îl regăsim în următoarele definiții ale economiei politice.

„Economia politică reprezintă știința despre activitatea omenească, determinată de caracterul limitat al resurselor (de raritatea bunurilor) și caracterul nelimitat al trebuințelor, satisfacerea cărora este scopul acestei activități umane. Economia devine astfel teoria alegerii, alegere înfăptuită de subiectul economic din mai multe variante posibile” ( Lionel Robbins)

„Teoria economică este știința despre modul în care oamenii și societatea învață să aleagă, cu trecerea timpului, cu ajutorul banilor sau fără participarea lor, acele resurse de producție rare pentru producerea diferitelor mărfuri în prezent și în viitor”. (Paul A. Samuelson)

„A face economie nu înseamnă nimic altceva decât opțiunea (alegerea) continuă între diferitele posibilități, iar economia politică nu este în fond decât știința alternativei” (Wilhelm Röpke)

„Știința economică studiază comportamentul uman împotriva rarității. În primul rând, ea își propune să descrie metodele de gestionare a resurselor rare care se manifestă în timp și spațiu ( ). În al doilea rând, ea organizează faptele de natură a face să apară uniformitățile și regularitățile ce caracterizează comportamentul uman. Teoriei sau analizei economice îi revine obligația să elaboreze concepte, să identifice determinantele și efectele fenomenelor, să ordoneze legăturile generale și de durată ce se stabilesc între ele, să deducă din realitate o explicație simplificată a funcționării economiei. În al treilea rând, ea contribuie la orientarea politicii economice ( ). În fine, știința economică elaborează în funcție de anumite obiective și în condiții concrete date regulile de utilizare optimă a resurselor economice și modalitățile de realizare a bunăstării”. (Raymond Barre)

Alegând între diverse oportunități, fie că suntem conștienți sau nu, facem raționamente economice. Alegerea noastră are totdeauna un cost. Spre deosebire de noțiunea de cost cu care suntem familiarizați și care nu este altceva decât o cantitate de bani ce trebuie dată pentru a obține un bun sau un serviciu, costul unei ocazii nu se exprimă în bani ci în funcție de alternativele la care trebuie să se renunțe. Astfel, costul real al unei oportunități pentru care s-a optat este alternativa cea mai bună dintre alternativele la care s-a renunțat. Facem alegeri zi de zi pentru că viața ne pune mereu să hotărâm ce facem cu timpul și resursele noastre limitate. În funcție de etapa în care ne aflăm, ne frământăm ce ar fi mai bine să facem: să mergem la un film sau să învățăm pentru un test care se apropie ? ; să urmăm cursuri postuniversitare sau să începem să lucrăm imediat după absolvirea facultății ?; să facem o călătorie în străinătate sau să ne schimbăm mașina ? etc. În fiecare din cazurile amintite, luarea unei decizii ne costă, de fapt, posibilitatea de a face altceva. Alternativa la care se renunță poartă denumirea generică de cost de oportunitate. Deciziile noastre au un anumit cost deoarece, potrivit principiului rarității, alegerea unui anumit lucru înseamnă renunțarea la un altul. Costul de oportunitate reprezintă valoarea bunului la care se renunță. Câteva exemple ne vor convinge.

Bibliografie

Popescu C. - Economia politică, Editura Bibliotheca, Tȃrgoviște, 2009

Rădulescu Eugen - Economie politică, Editura Teora, București, 2000

- **Lector universitar dr.Alice Cristu - curs microeconomie

- ** www.wikipedia.ro

Preview document

Evoluția științei economice de-a lungul timpului - Pagina 1
Evoluția științei economice de-a lungul timpului - Pagina 2
Evoluția științei economice de-a lungul timpului - Pagina 3
Evoluția științei economice de-a lungul timpului - Pagina 4
Evoluția științei economice de-a lungul timpului - Pagina 5
Evoluția științei economice de-a lungul timpului - Pagina 6
Evoluția științei economice de-a lungul timpului - Pagina 7
Evoluția științei economice de-a lungul timpului - Pagina 8
Evoluția științei economice de-a lungul timpului - Pagina 9
Evoluția științei economice de-a lungul timpului - Pagina 10
Evoluția științei economice de-a lungul timpului - Pagina 11
Evoluția științei economice de-a lungul timpului - Pagina 12
Evoluția științei economice de-a lungul timpului - Pagina 13
Evoluția științei economice de-a lungul timpului - Pagina 14
Evoluția științei economice de-a lungul timpului - Pagina 15
Evoluția științei economice de-a lungul timpului - Pagina 16
Evoluția științei economice de-a lungul timpului - Pagina 17
Evoluția științei economice de-a lungul timpului - Pagina 18
Evoluția științei economice de-a lungul timpului - Pagina 19
Evoluția științei economice de-a lungul timpului - Pagina 20
Evoluția științei economice de-a lungul timpului - Pagina 21
Evoluția științei economice de-a lungul timpului - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Evolutia stiintei economice de-a lungul timpului.docx

Alții au mai descărcat și

Auditul Taxei pe Valoarea Adăugată

Cap.1 Auditul taxei pe valoarea adăugată 1.1 Noţiuni introductive legate de taxa pe valoarea adăugată Alături de impozitarea directa orice ţară...

Apariția și evoluția științei economice

Activitatea economică în continuă dezvoltare și diversificare formează domeniul de cercetare al științei economice. În prezent ea este alcatuită...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Procedura insolvenței

1. Procedura insolventei – notiuni introductive Insolventa sau incapacitatea de plata intervine in momentul in care debitorul nu are lichiditati...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Management știință și artă

Introducere Fie şi numai din cele arătate în ceea ce priveşte formarea termenului de management şi a definirii conceptului, se poate trage...

Politica de produs - Element de bază al mixului de marketing

INTRODUCERE Astăzi, marketingul este o condiţie de bază a reuşitei pe piaţă. În condiţiile unei economii globale caracterizate, printr-o...

Istoria contablitatii instituțiilor publice

1. Introducere 1.1. Motivaţia alegerii temei Am ales această temă pentru că nu aveam cunoştinţe foarte vaste în domeniul contabilităţii...

Magia - Misiologie și Ecumenism

Istoric Origine şi evoluţie Apariţia şi conservarea gândirii magice este o consecinţă a nivelului redus de cunoaştere a fenomenelor complexe ale...

Responsabilitatea Socială a Companiilor

I. Responsabilitatea socială a companiilor româneşti – un pas pentru dezvoltarea durabilă În teoria firmei, în mod natural se pleacă de la...

Factorii de producție

Structura factorilor de productie. În general, prin factor de productie se întelege o componenta a ansamblului de elemente ce iau parte la...

Etapele dezvoltării teoriei economice

Introducere Actualitatea temei: În sistemul științelor contemporane, știința economică ocupă un loc deosebit de important. Astăzi, nu există...

Economia Serviciilor - Transporturi

1. Introducere Cresterea economica in societatea moderna este conditionata din ce in ce mai mult de dezvoltarea serviciilor de productie. Acestea...

Ai nevoie de altceva?