Experiente ale Tarilor Occidentale in Combaterea Inflatiei

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Experiente ale Tarilor Occidentale in Combaterea Inflatiei.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: I. Bilan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

Introducere
1. Formarea inflatiei
1.1. Inceputurile inflatiei
1.2. Evolutia in timp a inflatiei
1.3. Definiri, forme, cauze si efecte ale inflatiei
1.4. Factori care influenteaza reducerea inflatiei
2. Experiente ale tarilor occidentale in combaterea inflatiei
2.1 Politici antiinflationiste
2.2 Metode de combatere a inflatiei in tarile occidentale
Concluzii

Extras din document

Introducere

Deschiderea spre Occident, spre economia de piata, spre concurenta, se realizeaza in mod progresiv si cu “viteze diferite”. Aceste tari nu au putut anticipa directia impactului schimbarii ce a urmat dupa modificarea sistemului economic social, dar au cautat sa le faca fata cu sprijinul tarilor dezvoltate si al organismelor financiare internationale.

Teoria economic defineste inflatia contemporana ca un dezechilibru structural monetaro-material ce exprima existenta in circulatie a unei mase monetare ce depaseste nevoile economiei si care antreneaza deprecierea banilor si cresterea durabila si generalizata a preturilor.

1. Formarea inflatiei

1.1. Inceputurile inflatiei

Cuvantul inflatie provine din latinescul “inflare”care inseamna a umfla, a exagera. Ca fenomen economic se pare ca inflatia s-a manifestat prima data in jurul anilor 1300, in Franta, pe vremea lui Filip cel Frumos. Acesta, avand nevoie de mijloace financiare necesare in razboiul cu Anglia, dupa ce si-a epuizat toate posibilitatile, a recurs si la emisiunea monetara, care i-a fost de mare folos in atingerea scopuriloe sale . Cele dintai explicatii in legatura cu fenomenul inflationist isi au la baza teoria cantitativa a banilor. Explicatia numai cu ajutorul acestei teorii a fost posibila deoarece era determinata de doi factori esentiali: miscarea aurului monetar si modificarea productiei agricole. acest mod de a explica inflatia a fost acceptat doar pana la declansarea crizei economice din 1923-1933. Dupa aceasta data formularea cantitativa a fenomenului nu a mai fost suficienta.

1.2. Evolutia in timp a inflatiei

Degradarea puterii de cumparare a monedei franceze in timpul lui Filip cel frumos a reprezentat unul din momentele semnificative in evolutia rolului pe care l-a avut moneda in timp. Secolul XX a dat mai multa continuitate procesului de depreciere monetara din economiile de piata. In jurul anului 1960 procesul de crestere al preturilor s-a accelerat semnificativ, fara a se mai putea reveni la stabilitatea de altadata.

1.3. Definiri, forme, cauze si efecte ale inflatiei

aDEFINIRI

Fenomenul inflationist s-a facut simtit in viata oamenilor inca de la inceputuri sub diverse forme, care au afectat intr-- mare masura bunul mers al vietii economice, sociale si politice.

“ Inflatia este un proces de crestere a nivelului general al preturilor de consum, mecanism care provoaca variatii multiple de lunga durata, generalizeaza el insusi cauzele permanentei sale si exprima prin majoritatea cea mai mare parte a preturilor”.

In literatura de specialitate inflatia se defineste ca fiind - crestere generalizata a preturilor in conditiile in care puterea de cumparare a actorilor de piata (inclusive populatia) scade. Altfel spus, preturile bunurilor si serviciilor cresc, cantitatea de bani (fizici si de cont) creste, iar puterea de cumparare a unei unitati monetare scade.

Inflatia este un indicator final, care arata la sfârsit de an fiscal daca politicile guvernamentale monetare, fiscale, legislative, etc., alaturi de politicile Bancii Centrale, se coordoneaza si conduc la - stabilitate a preturilor de consum.

Alte concepte:

- Deflatia caracterizeaza situatia în care pe termen lung, oferta de bunuri si servicii este mai mare decat cererea, avand loc scaderea preturilor.Este opusul inflatiei.

- Stagflatia este caracterizata de stagnarea productiei, fara ca masa monetara sa se micsoreze, accentuându–se dezechilibrul dintre cerere si oferta si fenomenul inflatie.

- Slumpflatia se caracterizeaza prin declinul economiei, timp în care productia nationala scade iar inflatia se manifesta cu intensitate ridicata.

aFORMELE INFLATIEI

Inflatia poate fi clasificata dupa diferite criterii.

- In functie de ritmul de crestere a preturilor, identificam:

- inflatia moderata(taratoare sau lenta), cand ritmul de crestere a preturilor este de 2-3% pe an;

- inflatia medie(decalata), daca cresterea preturilor este de pana la 15-20% anual;

- inflatia galopanta, cu un ritm annual de crestere a preturilor de peste 25%;

- hiperinflatia, cand rata medie lunara a inflatiei este peste 50%.

- In functie de anticiparile(asteptarile) pietei, exista:

- inflatia anticipata;

- inflatia neanticipata;

- In functie de tipul de mechanism de functionare a pietei, pot fi:

- inflatie deschisa;

- inflatie reprimanta;

- In functie de principalele cause, identificam:

- inflatia prin costuri;

- inflatia prin cerere: -exces de cerere

-oferta insuficienta

- inflatia structurala;

- inflatia importata.

Fisiere in arhiva (1):

  • Experiente ale Tarilor Occidentale in Combaterea Inflatiei.doc

Alte informatii

Universitatea “Al. I. Cuza”, IASI Facultatea De Economie Si Aministrarea Afacerilor Stiinte Economice