Expertiza Contabila

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Expertiza Contabila.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Expertiza contabila este - „activitate depusa de un personal autorizat de lege pentru reconstituirea realitatii unei operatii de natura economica si/sau financiara, pe baza cercatarii documentelor, datelor si informatiilor de contabilitate”.

Expertiza constituie - notiune care depaseste si actiunea de control si pe cea de verificare incat exprima punctul de vedere al expertului in ceea ce priveste faptul sau faptele asupra carora s-a efectuat expertiza. Deci, reprezinta - lucrare personala si critica cuprinzand numai rezultatul faptelor din punct de vedere al exactitatii formale si materiale si parerea expertului asupra cauzelor si efectelor in legatura cu obiectul supus cercetarii sale.

Norma profesionala CECCAR nr. 35 clasifica expertizele contabile dupa scopul in care au fost solicitate si dupa natura obiectivelor la care trebuie sa raspunda expertul contabil.

Primul criteriu este considerat de baza, distingandu-se in acest sens :

- expertize contabile judiciare : „mijloc de proba in justitie; intervine numai atunci cand organele judiciare - considera necesara pentru elucidarea cauzelor in curs de ancheta sau judecata”

- expertize contabile extrajudiciare : „expertize efectuate in afara procedurilor reglementate privind rezolvarea unor cauze supuse verdictului justitiei; nu au calitatea de mijloc de proba in justitie ci, cel mult de argumente pentru solicitarea de catre parti a administrarea probei cu expertiza contabile judiciara sau a rezolvarii unor litigii pe cale amiabila”.

Referinte reglementare privind expertizele contabile

Expertizele contabile judiciare si extrajudiciare sunt reglementate legal, procedural si profesional.

Legal, reglamentarile privind expertizele contabile judiciare si extrajudiciare se afla in Ordonanta Guvernului nr.65 / 1994 privind organizarea activitatii expertilor contabili si a contabililor autorizati.

Sediul reglementarilor procedurale privind alegerea si numirea expertilor contabili precum si modul de efectuare a expertizelor contabile se afla in codurile de procedura civila si penala.

Din dispozitiile procedurale prezentate de cele doua coduri de procedura se remarca cateva particularitati privind expertiza contabila judiciara administrata in procesul penal, fata de cea administrata in procesul civil, si anume :

- lipseste procedura juramantulri expertului contabil ;

- raportul de expertiza contabila trebuie sa fie neaparat in forma scrisa, structura acestia fiind reglamentata in mod explicit.

Sediul reglementarilor profesionale privind expertizele se afla in :

a) Regulamentul de organizare si functionare a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania care stipuleaza ca, in exercitarea profesiei, expertii contabili pot efectua expertize dispuse de organele judiciare sau solicitate de persoane fizice sau juridice, cum ar fi :

- expertize amiabile (la cerere)

- expertize contabil-financiare

- arbitraje in cauze civile

- expertize de gestiune

b) Norma profesionala CECCAR nr. 35 privind expertizele contabile, care stipuleaza ca acestea pot fi efectuate numai de persoanele care au dobandit calitatea de expert contabil in conditiile legii, fiind inscris, cu viza la zi, in partea activa a Tabloului Expertilor Contabili si a Contabililor Autorizati din Romania.

Principiile deontologice aplicabile misiunilor privind expertizele contabile

Principiile deontologice fundamentale carora trebuie sa li se supuna profesionistul contabil, inclusiv expertul contabil, sunt explicit definite in Codul privid conduita etica si profesionala a expertilor contabili si a contabililor autorizati din Romania, si se refera la : integritate, obiectivitate, independenta, secretul profesional, respectarea normelor tehnice si profesionale, competenta profesionala si comportare deontologica.

Demersul tehnic si profesional privind elaborarea expertizelor contabile

Autoreglementarea profesionala Norma si comentariile misiunilor privind expertizele contabile cuprinde, alaturi de normele de comportament profesional si :

a) Norme de lucru specifice misiunilor privind expertizele contabile, care expliciteaza :

Fisiere in arhiva (1):

  • Expertiza Contabila.doc

Alte informatii

Expertiza contabila, depus la CECCAR - stagiatura