Expertiză Contabilă

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 5814
Mărime: 45.85KB (arhivat)
Publicat de: Adi Istrate
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Introducere 2
  2. Capitolul 1 „CONCEPTUL DE EXPERTIZĂ CONTABILĂ” 3
  3. Capitolul 2 „OBIECTUL DE CERCETARE AL EXPERTIZEI CONTABILE” 5
  4. Capitolul 3„FORMELE EXPERTIZEI CONTABILE” 7
  5. Capitolul 4 „RAPORTUL DE EXPERTIZĂ CONTABILĂ”..11
  6. Concluzii 15
  7. Bibliografie 16

Extras din referat

Introducere

Expertiza este „un mijloc de probă, de constatare, confirmare, evaluare, lămurire sau dovedire, pe baza cercetării ştiinţifice de specialitate, a adevărului obiectiv cu privire la o anumită faptă, împrejurare, problemă, situaţie, cauză sau litigiu”

Baza activităţii în domeniul expertizei o constituie setul de legităţi, principii şi reguli, care s-au format în rezultatul reglementărilor juridice, analizei investigaţiilor ştiinţifice şi generalizării practicii de efectuare a expertizei.

Expertizele contabile sunt nemijlocit legate de valorificarea valenţelor decizionale, de informare externă şi probatorii ale contabilităţii. Asemenea probleme merită să fie analizate într-un context mai larg, ţinînd cont de toate utilităţile pe care le oferă informaţia contabilă.

Evidenţa contabilă este cea care deţine informaţiile cu privire la activitatea economică, de la cea mai mică formă de organizare, persoană fizică, persoană juridică, pînă la nivelul economiei naţionale. Datele şi documentele contabilităţii reflectă, sintetic şi analitic, situaţia patrimonială şi financiară a agenţilor economici, activităţile economice desfăşurate, raporturile entităţii cu mediul economic, administrativ şi social în care acţionează, rezultatele financiare pe genuri de activităţi şi multe alte elemente de catracterizare şi de individualizare a acestora.

Astfel, transpunînd definiţia expertizei în domeniul contabil, putem considera expertiza contabilă „o formă de cercetare ştiinţifică efectuată în vederea lămuririi modului în care sunt reflectate în documente, evidenţa tehnic – operativă şi contabilă, anumite fapte, împrejurări, situaţii de natură economico - financiară”

După destinaţia sa, expertiza contabilă poate fi: judiciară – dispusă de organele judiciare pentru soluţionarea cauzelor aflate în faza de anchetă, cercetare sau judecată, şi extrajudiciară – solicitată de persoane fizice sau juridice interesate, fără să existe un dosar de anchetă, cercetare sau judecată.

Ca activitate specializată în domeniul contabilităţii, expertiza contabilă se caracterizează prin următoarele trăsături: are ca obiect cercetarea unor fapte sau situaţii de natură economico-financiară, gestionară şi patrimonială; cuprinde în sfera sa de acţiune activitatea economică a unui agent economic pentru problemele şi obiectivele stabilite de organul judiciar ori de persoana juridică care o solicită; cercetează situaţiile şi împrejurările de fapt pe baza informaţiilor furnizate de evidenţa economică şi a suporţilor ei materiali; interpretează datele de evidenţă şi formulează opinii cu privire la problemele investigate pe baza legilor şi actelor normative care reglementează domeniul de activitate respectiv; elaborează concluzii pe baza constatărilor făcute, care servesc ca mijloc de probă pentru organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei sau ca mijloc de fundamantare a unei decizii de către persoana juridică care a solicitat efectuarea expertizei contabile; analizează cauzele care au determinat abaterile de la normele legale cu caracter economic şi financiar, descifrează relaţiile economice şi financiare dintre părţile aflate în litigiu, caracterizează starea de fapt a agentului economic respectiv în raport cu legea şi actele normative care reglementează domeniul investigat, stabileşte legăturile de cauzalitate şi responsabilitate.

Capitolul 1

„CONCEPTUL DE EXPERTIZĂ CONTABILĂ”

Pornind de la noţiunea de expertiză, în general, expertizei contabile, în particular, i-au fost date numeroase definiţii în literatura de specialitate, definiţii din care se desprind şi trăsăturile activităţii de expertiză contabilă ca atribut al profesiei contabile.

Expertizele pot avea ca obiect elucidarea împrejurărilor în care s-au petrecut fapte sau acţiuni, stabilirea situaţiilor reale sau a stărilor de lucruri existente la un moment dat, verificarea unor ipoteze, determinarea unor raporturi cauză-efect, validarea unor sisteme de lucru sau metode de calcul, restabilirea sau dovedirea adevărului material etc.

Consultarea expeţilor poate îmbrăca mai multe forme şi poate servi unor scopuri diverse. Dar, în toate împrejurările, experţii analizează fapte şi documente, culeg informaţii directe, pun în valoare cunoştinţele de specialitate şi experienţa lor practică, formulând în final concluzii şi opinii.

Ca mijloc de probă în soluţionarea diverselor litigii, expertiza este definită în literatura de specialitate în multiple variante ca formă, dar cu acelaşi conţinut şi în acest sens redăm mai multe definiţii:

1. Expertiza este un mijloc de probă de constatare, confirmare, evaluare, lămurire sau dovedire pe baza cercetării ştiinţifice de specialitate a adevărului obiectiv cu privire la o anumită faptă, împrejurare, problemă, situaţie, cauză sau litigiu. (Mircea Boulescu si Marcel Ghita – Control financiar şi expertiză contabilă)

2. Expertiza este operaţia făcută de unul sau mai mulţi experţi cu scopul de a constata unele fapte de a controla, de a examina, de a măsura şi de a evalua anumite lucruri. ( Dejan – Tratat teoretic şi practic privind expertiza în materie civilă, administrativă şi comercială)

3. Expertiza este operaţia încredinţată unor persoane care pe baza cunoştinţelor lor speciale se pronunţă asupra faptelor pe care judecătorii nu le-ar putea aprecia. (Eduard Glasson – Precizări teoretice şi practice de procedură civilă)

4. Expertiza este un mijloc de investigaţie prin care se ajunge, fie la obţinerea unei probe, fie la evaluarea corectă a unei probe existente. (T. Tîrnoviceanu – Tratatul de drept şi procedură penală)

5. Expertiza este o cercetare care constă din diferite operaţiuni specifice fiecărei specialităţi. (Grigore Teodoroiu – Curs de drept procesual penal)

6. Expertiza este un mijloc de dovadă reglementat de codul de procedură civilă la care recurge instanţa în cazul că pentru stabilirea adevărului obiectiv este nevoie de lămurirea unor împrejurări de fapt, pentru a căror rezolvare se cer cunoştinţe de specialitate în domeniul ştiinţei, tehnicii artei sau vreunei meserii pe care judecătorul nu le posedă. (Ghe. Porumb – Codul de procedură civilă comentat şi adnotat.)

7. Expertiza este un mijloc de probă dispus sau cerut de organul juridic în materie civilă sau penală efectuat de un specialist în materia litigiului care prin cunoştinţele şi experienţa pe care le posedă trebuie să aducă lămurirea diferitelor aspecte ce sunt necesare a fi cunoscute în vederea soluţionării unor cauze. (Grigore Olănescu în teza de doctorat- Perfecţionarea organizării şi desfăşurării activităţii de expertiză financiar contabilă).

Preview document

Expertiză Contabilă - Pagina 1
Expertiză Contabilă - Pagina 2
Expertiză Contabilă - Pagina 3
Expertiză Contabilă - Pagina 4
Expertiză Contabilă - Pagina 5
Expertiză Contabilă - Pagina 6
Expertiză Contabilă - Pagina 7
Expertiză Contabilă - Pagina 8
Expertiză Contabilă - Pagina 9
Expertiză Contabilă - Pagina 10
Expertiză Contabilă - Pagina 11
Expertiză Contabilă - Pagina 12
Expertiză Contabilă - Pagina 13
Expertiză Contabilă - Pagina 14
Expertiză Contabilă - Pagina 15
Expertiză Contabilă - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Expertiza Contabila.docx

Alții au mai descărcat și

Balanță de verificare a înregistrărilor în conturi

ARGUMENT Balanta de verificare este un procedeu specific al metodei contabilitatii care asigura respectarea in contabilitatea echilibrului...

Expertiză contabilă

Expertizele contabile judiciare au o tradiție mai îndelungată. De altfel, înseși conceptele de bază ale expertizei contabile au luat ființă și s-au...

Principalele Categorii de Valori Mobiliare

1 DEFINIŢIA VALORILOR MOBILIARE Valorile mobiliare – sunt instrumente negociabile emise în formã materializatã, sau evidenţiate prin înscrieri în...

Raport de expertiză contabilă

TRIBUNALUL BUCURESTI SECTIA A-III-A Civila DOSAR NR.3745/208/2019 TERMEN 20.11.2019 RAPORT DE EXPERTIZĂ CONTABILĂ JUDICIARĂ CAPITOLUL I...

Caracteristica și Rolul Activității de Antreprenoriat

Conform dictionarului explicativ cuvintul „antreprenor” este de proveniență franceză și pune accent pe funcția primarǎ a antreprenorului: Persoanǎ...

Raport de expertiză contabilă judiciară

Capitolul I INTRODUCERE Paragraful (I) Subsemnata Dumbravă Veronica, expert contabil, domiciliată în Comuna Berești - Meria, sat Berești Meria,...

Conduita Etică și Profesională a Auditorilor Interni

Pe plan internaţional, instituţia supremă a auditorilor interni şi al structurilor organizatorice şi funcţionale ale auditului intern, este...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Te-ar putea interesa și

Doctrină și Deontologie Profesională privind Efectuarea Expertizei Contabile

1. CADRUL DE REFERINŢĂ AL MISIUNILOR PRIVIND EXPERTIZA CONTABILĂ 1.1. Conceptul, importanţa, obiectul şi sfera de acţiune a expertizei contabile...

Expertiza Contabilă

INTRODUCERE Se cunoaşte faptul că sistemul contabil din România se află, încă din 1991, într-o perioadă de reformă care afectează aspectele sale...

Expertiză contabilă

CAPITOLUL 1 Cadrul de referinta al misiunilor privind expertizele contabile 1.1 EXPERTIZA CONTABILA – ATRIBUT AL PROFESIEI CONTABILE Expertiza...

Raport de Expertiză Contabilă

Capitolul 1: Conceptul de expertizã contabilã 1.1 Noţiuni generale privind expertiza contabilã Expertiza contabilă este activitatea efectuată de...

Expertiză contabilă - misiunile expertului contabil

I. Expertiza contabila – concept si clasificare Conceptul de expertiza reprezinta o cercetare temeinica cu caracter tehnic facuta de un expert,...

Expertiză financiar-contabilă

1.Definirea expertizei contabile Prin expertiza contabila se intelege misiunea data unui expert contabil de a controla registrele, conturile si...

Raportul de Expertiză Contabilă Judiciară

Introducere Expertizele contabile judiciare sunt reglementate de Codul de procedura civila, Codul de procedura penala, alte legi speciale si...

Expertiza Contabilă în Procesul Civil și Penal

CAP. I. NOŢIUNI GENERALE PRIVIND EXPERTIZA, EXPERTIZA CONTABILĂ ŞI EXPERTIZA CONTABILĂ JUDICIARĂ 1.1. Conceptul de expertiză Cuvântul expertiză...

Ai nevoie de altceva?