Factori care Influențeaza Cifra de Afaceri a Firmei SC Regal Tao SRL

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1338
Mărime: 19.03KB (arhivat)
Publicat de: Zeno Pană
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Duguleana Constantin

Extras din referat

Pentru realizarea acestui proiect am ales sa analizez indicatorii economici ai societaţii comerciale “REGAL TAO” SRL, societate al cărui principal obiect de activitate constă în producţia şi comercializarea de jucarii. Firma se adresează pieţei interne, principalele judeţe în care putem gasi produsele sale fiind: Braşov, Prahova, Sibiu, Covasna. Societatea a fost înfiinţata în anul 1998 şi de atunci se află într-o continuă creştere a cifrei de afaceri. De aceea pricipalul scop al acestui proiect este de a analiza legătura dintre anumiţi indicatori ai acestei firme şi cifra de afaceri. Principalele obiective urmărite în acest proiect sunt stabilirea principalilor factori de influenţa ai cifrei de afaceri, analiza gradului în care variabilele alese influenţeaza cifra de afaceri, analiza evoluţiei cifrei de afaceri în baza datelor pe care le voi prezenta.(anexa )

În realizarea acestui proiect am folosit metoda regresiei multiple, metoda de predicţie a valorilor unei variabile dependente pornind de la valorile mai multor variabile independente.

Prin cifra de afaceri se înţelege totalitatea afacerilor realizate de întreprindere, evaluate în preţuri curente. În sens larg, prin cifra de afaceri înţelegem ansamblul încasărilor întreprinderii, sau ansamblul desfacerii unei firme în decursul unui an. Cifra de afaceri însumeaza toate încasarile rezultate din acte de comerţ: vânzări de bunuri materiale, mărfuri, prestări de servicii, depuneri la bănci şi instituţii financiare, acordarea de credite, operaţiuni bursiere. Cifra de afaceri măsoara performanţa economică a firmelor şi este folosită drept criteriu pentru clasificarea acestora dupa importanţa lor economică. Factorii care influenţează cifra de afaceri, aşa cum se menţionează în lucrarea Econometrie, apartinând lui Eugen Ştefan Pecican, sunt preţul produsului (serviciului), cantitatea vândută şi venitul mediu.

Analiza se referă la perioada ianuarie 2009 – aprilie 2010; tipul de date folosit este constituit din serii temporale, adică datele au fost culese la momente regulate de timp (lunar), despre diferite mărimi economice.

Pentru realizarea studiului propus s-a utilizat următorul model econometric:

CA= a0 + a1 × Chpier + a2 × Chsal + a3 × I + a4 × Chmp +

unde:

CA= cifra de afaceri;

Chpier= cheltuieli cu pierderile în procesul de producţie;

Chsal= cheltuieli cu salariile;

I= investiţii;

Chmp= cheltuieli cu materia primă;

= eroarea de specificare;

1. Înainte de a aplica metoda celor mai mici pătrate pentru estimarea parametrilor, se verifică cu ajutorul testului Durbin-Watson (DW) dacă există sau nu o autocorelaţie a erorilor. Pentru acest test numărul de observări trebuie să fie mai mare de 15, se determină seria de reziduuri şi se calculează mărimea DW care, prin modul său de calcul, ia valori in intervalul [0,4]. În funcţie de numărul de observări şi de numărul de variabile incluse în model se extrag din tabela Durbin-Watson două valori dL si dU. În cazul nostru, pentru un număr de observari n=16 , α = 0.05 si 4 variabile explicative, dL= 0.74 si dU=1.93. Mărimea DW pe care am calculat-o ia valoarea d= 1.92. (anexa)

Ipoteze: H0: φ= 0; nu exista autocorelaţie;

H1: φ<0 autocorelaţie negativa;

sau

H1: φ>0 autocorelaţie pozitiva;

Dacă d Є [0,dL] există o autocorelaţie a erorilor si este pozitivă, acceptăm H1.

Dacă d Є [4-dL,4] există o autocorelaţie a erorilor si este negativă, acceptăm H1.

Dacă d Є [dU, 4-dU] atunci erorile nu sunt corelate si acceptăm H0.

În cazul de faţă, d<4-dU, adică 1.92<4-1.93, acceptăm H0, ipoteza nulă, de unde rezultă că erorile nu sunt corelate, ceea ce înseamna că testele de semnificaţie vor fi relevante

Preview document

Factori care Influențeaza Cifra de Afaceri a Firmei SC Regal Tao SRL - Pagina 1
Factori care Influențeaza Cifra de Afaceri a Firmei SC Regal Tao SRL - Pagina 2
Factori care Influențeaza Cifra de Afaceri a Firmei SC Regal Tao SRL - Pagina 3
Factori care Influențeaza Cifra de Afaceri a Firmei SC Regal Tao SRL - Pagina 4
Factori care Influențeaza Cifra de Afaceri a Firmei SC Regal Tao SRL - Pagina 5
Factori care Influențeaza Cifra de Afaceri a Firmei SC Regal Tao SRL - Pagina 6
Factori care Influențeaza Cifra de Afaceri a Firmei SC Regal Tao SRL - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Factori care Influenteaza Cifra de Afaceri a Firmei SC Regal Tao SRL.doc

Ai nevoie de altceva?