Factorii care influențează devalorizarea unui autoturism

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 1770
Mărime: 461.33KB (arhivat)
Publicat de: Dan Vasile Robu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. univ. dr. Sorin Adrian Achim
Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor
Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca

Cuprins

  1. Introducere . 3
  2. Deprecierea . 4
  3. Depreciere fizică. 4
  4. Depreciere funcțională . 5
  5. Depreciere economică . 6
  6. Concluzii . 8
  7. Bibliografie . 9

Extras din referat

Introducere

Odată cu trecerea timpului multe lucruri au norocul de aș crește valoarea, acestea ajungând să fie mai scumpe, cum ar fi: aurul, tablourile, vinul. Pe de altă parte, sunt si bunuri care odată cu trecerea timpului ajung să se devalorizeze, să le scadă valoarea, să se deprecieze. Printre aceste enumerăm: autovehiculele, instalațiile,rețelele tehnologice, utilaje și instalații de lucru.

Maşinile, echipamentele şi instalaţiile reprezintă active corporale care sunt deţinute de o entitate pentru a fi utilizate în producţia de bunuri sau pentru prestarea de servicii, pentru a fi închiriate terţilor sau pentru a fi folosite în scopuri administrative şi care se preconizează să fie utilizate pe o perioadă de timp.1

În Standard Internațional de Contabilitate sunt redate următoarele clase de imobilizări corporale, de natura activelor corporale mobile:

- mașini și echipamente

- nave

- aeronave

- automobile

- mobilier, instalații, piese de schimb și asamblare

- echipamente de birotică.

Pentru a face o evaluare a unui autovehicol, a unui echipament sau a unei instalații ,trebuie să fie luați în considerare mai mulți factori, cum ar fi factori care țin de activ în sine, de factori care țin de mediul activului și de potentialul activului din punct de vedere economic.

Deprecierea

Standardul deprecierii unei maşini este valabil pentru orice tip de vehicul. Acest lucru se traduce printr-o pierdere de aproximativ 15-35% din valoare în fiecare an.2 Primul an se tinde să reprezinte cea mai abruptă cădere. De fapt, imediat după vânzare se instalează deprecierea. Deprecierea reprezintă pierderea în beneficiile economice viitoare sau în potenţialul serviciilor unui activ, care depăşeşte recunoaşterea sistematică a beneficiilor economice viitoare ale activului sau a potenţialului serviciilor.3 În contextul evaluării activelor, deprecierea se referă la corecţiile efectuate asupra costului de reproducţie sau de înlocuire al activului, pentru a reflecta deteriorarea fizică, deprecierea funcţională (tehnologică) şi externă (economică), pentru a estima valoarea activului pentru un schimb ipotetic, pe o piaţă unde nu există informaţii despre vânzări.

Forme (tipuri) de depreciere:

- Uzura (deteriorarea) fizică

- Depreciere funcțională - Depreciere economică

Depreciere fizică Deteriorarea fizică reprezintă pierderea de valoare cauzată de scăderea utilităţii ca urmare a deteriorării fizice a activului sau a componentelor sale, ca efect al vârstei sale şi a utilizării în condiţii normale.4 Unele din cauzele fizice sunt: 1. Uzura de adeziune: este o formă de uzare ce se caracterizează prin viteze de uzare ridicate sau reduse. Metalele sunt preponderent supuse la adeziune. Adeziunea se poate reduce, prin creşterea durităţii metalelor. O consecinţă a uzurii de adeziune este griparea. 2. Uzura de coroziune: constituie deteriorarea suprafeţei de frecare şi deci pierderea de material, de greutate, datorită acţiunii simultane sau succesive a factorilor chimici agresivi din componenţa mediului respectiv şi a solicitarilor mecanice.

Coroziunea chimică este o acţiune chimică continuă a mediului ambiant asupra suprafeţelor elementelor componente ale maşinii. Ruginirea, care este o coroziune electrochimică a fierului ce se datorează acţiunii combinate a oxigenului şi apei şi poate să apară în aer la temperatură normală. Coroziunea mecanochimică se referă la modificările suferite de suprafaţă de frecare în timpul funcţionării. 3. Deteriorarea din cauza vârstei: timpul este un factor foarte important care afectează valoarea unui autovehicol. Sunt foarte multe persoane care nu doresc să achiziționeze un autoturism dacă acesta are prea multi ani. 4. Starea generală: deteriorarea caroseriei interior şi exterior, lipsa întreținerii sau o întreținere defectuoasă poate duce la reducerea valorii autoturismului. 5. Incidente: Bunurile pot fi distruse din motive anormale ca de exemplu cutremur, foc, potop etc. sau normale ca de exemplu accident.

Bibliografie

Cursuri Evaluarea bunurilor mobile conf. univ. dr. Sorin Adrian Achim

SEV 220 Maşini, echipamente şi instalaţii

http://www.auto.ro/stiri/Cum-se-depreciaza-valoarea-unei-masini.html

http://www.automarket.ro/stiri/cazul-vw-rechemarile-in-service-incep-in-ianuarie-majoritatea-masinilor-66505.html

http://www.autotrader.com/car-news/factors-that-influence-depreciation-and-resale-value-34513

http://www.dieselcar.com/features/what-factors-affect-the-depreciation-of-cars/

http://www.eval.ro/

https://www.moneyadviceservice.org.uk/en/articles/car-depreciation-explained/amp

http://www.rasfoiesc.com/inginerie/tehnica-mecanica/UZAREA-SI-TIPURILE-DE-UZURI-CE55.php

http://www.tigra.ro/tutoriale/123-depreciere-auto.html

http://www.tribunaeconomica.ro/index.php?id_tip_categorie=1&id_

Preview document

Factorii care influențează devalorizarea unui autoturism - Pagina 1
Factorii care influențează devalorizarea unui autoturism - Pagina 2
Factorii care influențează devalorizarea unui autoturism - Pagina 3
Factorii care influențează devalorizarea unui autoturism - Pagina 4
Factorii care influențează devalorizarea unui autoturism - Pagina 5
Factorii care influențează devalorizarea unui autoturism - Pagina 6
Factorii care influențează devalorizarea unui autoturism - Pagina 7
Factorii care influențează devalorizarea unui autoturism - Pagina 8
Factorii care influențează devalorizarea unui autoturism - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Factorii care influenteaza devalorizarea unui autoturism.pdf

Ai nevoie de altceva?