Cuprins
Cap. I Consideraţii introductive
1.1 Grupurile de Interes Economic (GIE) şi Grupurile Europene de Interes Economic (GEIE)- forme comunitare de organizare a activitatii economice
Cap. II Grupurile Europene de Interes Economic (GEIE)
2.1. Grupurile Europene de Interes Economic (GEIE) –
Singurul instrument legal transnational pentru cooperarea
intre intreprinzatori în Uniunea Europeană
2.2. G.E.I.E. - Caracterizare generală
Cap. III Concluzii si propuneri de lege ferenda
Extras din document
Capitolul I.
Consideraţii introductive
1.1. Grupurile de Interes Economic (GIE) şi Grupurile Europene de Interes Economic (GEIE)- forme comunitare de organizare a activitatii economice.
O dovadă grăitoare a reformei legislative realizate în România, mai cu seamă a continuării procesului de armonizare a legislaţiei române cu cea comunitară, este că legiuitorul român, inspirându-se din dreptul francez, păstrând astfel tradiţia, reglementează în Legea nr. 161/2003 , modificata prin OUG nr. 119/2006 Titlul V, Capitolul I, art. 118-231 Grupurile de Interes Economic – GIE şi Grupurile Europene de Interes Economic – GEIE – Titlul V, Capitolul II, art. 232-238, dispoziţii care se completează cu cele din Legea societăţilor comerciale, nr. 31/1990 republicată , modificată şi completată ulterior, aşa cum au fost reglementate prin Regulamentul Consiliului Uniunii Europene nr. 2137 din 25 iulie 1985.
Regulamentul european citat – izvor secundar de drept comunitar – este însoţit de o expunere de motive detaliată a scopurilor urmărite prin constituirea acestei forme de cooperare economică transfrontaliera. O asemenea expunere de motive detaliata era necesara si in dreptul romanesc pentru a dilua senzatia de forma fara fond pe care o lasa implementarea romaneasca si a atenua efectul de respingere a acestui „transplant juridic”. Expunerea de motive europeana exprima necesitatea cooperarii efective transfrontaliere in interiorul Uniunii ca o expresie a pietei comune stabilite prin Tratatele Uniunii si subliniaza diferentierea esentiala dintre aceste grupuri si societatile comerciale, diferentiere care deriva din scopul lor Institutia a fost preluata in dreptul european, prin creearea Grupurilor Europene de Interes Economic, avand drept scop „inlesnirea sau dezvoltarea activitatii economice a tarilor membre, prin punerea in comun a resurselor, activitatilor sau a capacitatilor proprii”.
Legea 161/2003 cuprinde prevederile necesare armonizării complete a legislaţiei societăţilor comerciale (Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale şi Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului ) cu cele 6 directive în domeniu. Modificările aduse celor două acte normative privesc formalităţile de publicitate pentru înmatricularea societăţilor comerciale, inclusiv a sucursalelor, răspunderea administratorilor şi experţilor, garanţii suplimentare în favoarea asociaţiilor şi creditorilor societăţilor, precum şi terţilor.
De asemenea Legea 161 (Cartea I, titlul V) a introdus o instituţie juridică nouă pentru sistemul de drept naţional – Grupul de Interes Economic(GIE), reglementarea acestei noi institutii juridice in cadrul sistemului legislativ romanesc fiind o consecinta a nevoii de a face fata concurentei internationale in perspectiva armonizarii legislatiei interne cu dreptul comunitar. Prevederile referitoare la Grupurile de Interes Economic (GIE) transpun prevederile Regulamentului CEE nr. 2137/1985 privind Grupurile Europene de Interes Economic (GEIE), având în vedere obligaţia ce-i revine României de a aplica regulamentele în mod direct, de la data aderării; s-a considerat că este utilă introducerea acestei instituţii noi în sistemul naţional înainte de data respectivă, pentru a permite aplicarea fără dificultate a prevederilor comunitare, conform angajamentelor asumate.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Grupurile Europene de Interes Economic.doc