Idei noi de la economiști morți - Todd G. Buchholz

Referat
6/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1844
Mărime: 15.70KB (arhivat)
Publicat de: Silviu Savu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: MARIUS PANA
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCUREŞTI FACULTATEA DE RELAŢII ECONOMICE INTERNAŢIONALE

Extras din referat

Cartea de faţă explica teoriile economice moderne explorând viaţa şi ideile marilor economişti. Pentru că de multe dintre problemele economice ale zilelor noastre s-au lovit şi înaintaşii noştri, opera lui Adam Smith şi a urmaşilor lui are ecou şi astăzi.

Autorul, Todd G. Buchholz este un economist de renume internaţional. Îndeplineşte funcţia de consilier la ABC News precum şi la câteva dintre cele mai importante fonduri de investiţii. A fost director de politică economică la Casa Alba şi este redactor colaborator la revista Worth. Todd Buchholz este deţinătorul unor titluri academice acordate de către universităţile Cambridge şi Harvard. A fost distins cu Allyn Young Teaching Prize de către Departamentul de Ştiinţe Economice al Universităţii Harvard.

„Idei noi de la economişti morţi” este un titlu şocant pentru o carte de referinţă pe plan mondial, remarcabilă tocmai prin modul amuzant de prezentare a marilor teorii economice, văzute prin prisma omului contemporan. Deşi prezentarea cărţii este realizată într-un registru netehnicist, aparent facil, nivelul ştiinţiific nu este alterat, măiestria autorului ilustrandu-se nu doar prin aprofundatele sale cunoştinţe în domeniul economiei, ci şi prin gradul ridicat de accesibilitate a lecturii pe care o propune.”

Autorul a ales să omită mulţi economişti străluciţi precum Warlas, Jevons, Menger, concentrâdu-se asupra tradiţiei anglo-americane. Asta nu inseamnă că ceilalţi nu au avut o importanţă deosebită în cadrul ştiinţei economice.

Cartea nu a luat naştere doar pentru a prezenta intr-un limbaj plastic, plin de umor şi ironie fină anumite evenimente considerate marcante pentru evoluţia economiei, ci din premisa potrivit căreia istoria economiei a fost şi este insuficient valorizată în cadrul disciplinelor economice.

„Buchholz, aşa cum titlul cărţii sale o sugerează, încearcă să arate modul în care dezbaterile economice actuale trimit la nişte idei dezvoltate de economişti care nu mai se află lângă noi ca să le poată susţine. Îi întâlnim aici pe Adam Smith, pe Ricardo, pe Marx, pe Malthus, pe J.M. Keynes, pe monetarişti, şcoala Public Choice sau pe cea a anticipaţiilor raţionale. Despre fiecare aflăm detalii biografice sau de context socio-politic (de cele mai multe ori amuzante) care dezvăluie în ce măsură experienţele personale le-au influenţat gândirea şi le-au modelat teoriile.”

Alcatuită din 13 capitole, cartea oferă o imagine de ansamblu asupra celor mai semnificative teorii din istoria economiei:

1. Introducere: situaţia ingrată a economistului

2. A doua venire a lui Adam Smith

3. Mathus: profet al sfârşitului lumii şi al exploziei demografice

4. David Ricardo si lupta pentru liberul schimb

5. Spiritul năvalnic al lui John Stuart Mill

6. Oracolul furios numit Karl Marx

7. Alfred Marshall şi concepţia marginalistă

8. Instituţionaliştii vechi şi noi

9. Keynes, „bon vivant si salvator

10. Lupta monetariştilor impotriva lui Keynes

11. Şcoala alegerii publice: plotica vazută ca o afacere

12. Sălbatica lume a aşteptărilor raţionale

13. Lucruri bune, lucruri rele.

Preview document

Idei noi de la economiști morți - Todd G. Buchholz - Pagina 1
Idei noi de la economiști morți - Todd G. Buchholz - Pagina 2
Idei noi de la economiști morți - Todd G. Buchholz - Pagina 3
Idei noi de la economiști morți - Todd G. Buchholz - Pagina 4
Idei noi de la economiști morți - Todd G. Buchholz - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Idei Noi de la Economisti Morti - Todd G. Buchholz.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

NATO și PESCA

CAPITOLUL 1 DIMENSIUNEA DE SECURITATE ŞI APĂRARE EUROPEANĂ Mediul internaţional de securitate la începutul secolului XXI Actuala arhitectură de...

Ai nevoie de altceva?