Impactul diferențelor culturale asupra utilizării francizei în afacerile internaționale. Studiu de caz

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 5698
Mărime: 67.81KB (arhivat)
Publicat de: Preda A.
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Francizarea internațională este una din principalele metode utilizate cu succes de numeroase firme și este populară în rândul oamenilor de afacere care doresc să dețină o companie deja bine poziționată pe piață și stabilizată la un anumit nivel de dezvoltare. Francizarea nu beneficiază de o definiție foarte strictă, fiind adesea asociată în literatura de specialitate cu o formă de marketing, cu un tip de afacere sau cu un sistem de comercializare. Acest sistem de operare a afacerilor prezintă și o serie de dezavantaje operaționale, care, deși sunt semnificative, sunt compensate de numeroasele avantaje care stau la baza succesului și atractivității ridicate pentru antreprenorii care doresc să dețină o franciză.

Cu toate acestea, oricât de profitabilă și eficientă ar fi franciza, este vital să se țină cont de diferențele culturale și, mai mult, de impactul acestora asupra companiei care urmează să fie internaționalizată. Din acest motiv, analiza diferențelor culturale dintre două țări diferite poate fi relevantă pentru a evidenția impactul diferențelor culturale asupra francizării în afacerile internaționale. Unul din domeniile de activitate în care este preferată francizarea ca metodă de internaționalizare este industria hotelieră, care se bucură de tot mai mult succes, mulțumită dezvoltării turismului internațional și preferințelor turiștilor de a călători pe tot cuprinsul globului. Dar acesta este momentul în care lanțul hotelier trebuie să se adapteze caracteristicilor și specificului țării gazde, aceasta fiind una dintre sursele potențiale de avantaj competitiv și secretul unei francize internaționale de succes.

International franchising business is one of the basic methods that enjoys success and is popular among business people who want to own a company set up and set at a stable level of development. Franchising does not have a strictly nailed definition because it is associated with a form of marketing, a type of business or a marketing system. This business operating system has some operational disadvantages, which would be significant if the number of advantages underlying the success and demand of beneficiaries to hold a franchise were not existing.

However, as profitable and effective as the franchise would not be, it is vital to disregard cultural differences and further, their impact on the company to be internationalized. For this reason, the analysis of the differences of two predominantly different countries can highlight the effort and effect of the cultural differences of franchising in international affairs. One of the areas of performance in the franchise area is the hotel industry, which is increasingly enjoying success, thanks to tourists who tend to travel around the world. But they are at the moment when they have to comply with the characteristics and requirements of the host country, because each country has its own peculiarity, and hence the secrets of success for each one.

Cuvinte-cheie: Francizare, francizor, beneficiar, cultură, afaceri, internațional.

1. Franciza - delimitări conceptuale

Așa cum reiese din literatura de specialitate din domeniul afacerilor internaționale, pornind de la opinii formulate de diferiți autori, critici și deținători de afaceri de acest tip, francizarea poate fi definită din mai multe puncte de vedere - aceasta poate fi o formă de marketing, un tip de afacere sau un sistem de comercializare.

După cum este specificat în Ordonanța nr. 52 din 28 august 1997 privind regimul juridic al francizei în România: „Franciza este un sistem de comercializare a produselor, serviciilor sau tehnologiilor, bazat pe o colaborare strânsă și continuă între persoane fizice sau juridice, independente din punct de vedere financiar, prin care o persoană, denumită francizor, acordă unei alte persoane, denumită beneficiar, dreptul de a exploata o afacere, un produs sau un serviciu.”

Acest proces este bine pus la punct utilizând un contract, așa cum cum funcționează, de altfel, și toate celelalte tipuri de afaceri. Contractul de franciză are ca bază cel puțin două persoane între care este încheiată tranzacția - francizorul (furnizorul) și francizatul (beneficiarul). Contractul este binecunoscut ca fiind un document în care cele două părți ajung la un acord în ceea ce privește cele înscrise în actul ce urmează semnat de ambii participanți. În contractul de franciză întâlnim o serie de secțiuni, cum ar fi: obiectul contractului, durata parteneriatului, prețul care trebuie plătit pentru franciză și, de asemenea, taxele prevăzute pentru o anumită perioadă, obligațiile părților, responsabilitățile acestora, alte clauze și specificații, după caz.

Recomandările beneficiarilor care au deja companii active și prospere sunt de a fi prudenți și foarte atenți la câteva puncte din contract care, ulterior, ne pot influența activitatea și succesul companiei alese pentru francizare. Printre acestea se numără: secțiune în care se vorbește despre utilizarea mărcilor comerciale, locația francizei, care poate constitui un avantaj în cazul care este ales pe baza evaluării ușurinței de a fi găsit de client, accesibilitate la utilitățile publice etc. Termenul francizei este, de asemenea, o clauză importantă a contractului, precum și restricționarea bunurilor și serviciilor oferite, reînnoirea, rezilierea și transferul acordului de franciză etc.

În linii generale, franciza poate fi cunoscută și clasificată în funcție de trei mari criterii. Aceasta poate fi analizată în funcție de obiectivul activității desfășurate, după principiul de dominanță și, în ultimul rând, după sfera de cuprindere economică.

Principalele obiective pe care le-am putea discuta la capitolul franciză ar fi: procesul de distribuție, în care este prezent un contract de tip furnizor - dealer, având ca scop de bază vânzarea sau cumpărarea produselor de bunuri și servicii; formatul de afaceri în franciză, obiectiv care presupunere vânzarea mărcii, produsului, know-how-ului și obținerea de sprijin din partea francizorului a beneficiarului; al treilea obiectiv este reprezentat de prestarea serviciilor, cunoscut și ca parte opusă a distribuției. În acest caz, obiectul activității este divers, de la servicii hoteliere, agenții imobiliare, până la vânzări. Succesul acestei categorii depinde foarte mult de calitatea sistemului de cunoștințe, nivelul know-how-ului și de politica de informații și comunicare a francizorului. În cele din urmă, obiectivul de producție, care presupune realizarea și prelucrarea produselor, francizorul permițându-i beneficiarului să utilizeze un set limitat de drepturi cu licența și marca necesară. Acest sistem de promovare utilizează o formă de colaborare, delimitare și divizare a posibilității litigiilor dintre principalii actori ai procesului.

Când e vorba de dominanță, franciza poate fi întâlnită în două forme. Aceasta poate fi „subordonativă” - caz în care este evidențiată relația de subordonare dintre francizor și beneficiar. Primul poate întreprinde măsuri de subordonare asupra beneficiarului, având la îndemână un know-how deosebit de eficient și un sistem de management performant. Cel de-al doilea tip de franciză, „de parteneriat” vizează acea categorie pentru care se poate constata un caracter mai democratic al relației dintre francizor și francizat decât în situația anterioară, aceasta fiind, de altfel, mai eficientă, contribuind la dezvoltarea relației dintre cei doi parteneri.

Bibliografie

1. About Marriott International (2021) Corporate Information

2. Bissell, Don (1999) „The First Conglomerate 145 Years of the Singer Sewing Machine Company”

3. Bran, F., Marin, D., Simon, T. (1998) „Economia turismului si mediului inconjurator”, Editura Economica, București

4. Carballeira, M., Gonzîlez, J.-Á. și Marrero, R. J. (2015) „Diferențe interculturale în bunăstarea subiectivă”

5. Diferente culturale 2 | Ghid de teorie si practica in Resurse Umane (rauflorin.ro)

6. Editorii de protocol și etichete; (2019). „Salută în China. Forme de salut în China.”

7. Guvernul României (1997) Ordonanța nr. 52 din 28 august 1997 privind regimul juridic al francizei.

8. Hormazîbal, C. (2004) „Care sunt diferențele culturale?”, disponibil la: filoantropologia.webcindario.com

9. Hotels Nara Japan | JW Marriott Hotel Nara.

10. https://www.franchise.org/faq.

11. https://www.franchise.org/what-are-the-most-important-sections-in-the-franchise-agreement.

12. I. Cosmescu, Ioan (1998) „Turismul- fenomen complex contemporan”, Editura Economica, București

13. Impactul cultural asupra afacerilor internationale - TribeReader.

14. Industrii ideale pentru francizare - Franchising.info.ro - franciza, afaceri, antreprenor.

15. International Franchise Association (2021) FAQs About Franchising - Franchise Opportunities - Business Opportunity = Questions

16. International Franchise Association (2021) What are the Most Important Sections in the Franchise Agreement?

17. Luxury Hotels Bucharest Romania | JW Marriott Bucharest Grand Hotel.

18. Negocierea cu persoane de diferite culturi - Portal Management - Dezvoltare personala pentru afaceri profitabile

19. Respiro Time | Diferențele culturale - gesturi care pot genera conflicte

20. Vaughn, Charles L. (1979) ”Franchising, its nature, scope, advantages, and development, 1911.”

Preview document

Impactul diferențelor culturale asupra utilizării francizei în afacerile internaționale. Studiu de caz - Pagina 1
Impactul diferențelor culturale asupra utilizării francizei în afacerile internaționale. Studiu de caz - Pagina 2
Impactul diferențelor culturale asupra utilizării francizei în afacerile internaționale. Studiu de caz - Pagina 3
Impactul diferențelor culturale asupra utilizării francizei în afacerile internaționale. Studiu de caz - Pagina 4
Impactul diferențelor culturale asupra utilizării francizei în afacerile internaționale. Studiu de caz - Pagina 5
Impactul diferențelor culturale asupra utilizării francizei în afacerile internaționale. Studiu de caz - Pagina 6
Impactul diferențelor culturale asupra utilizării francizei în afacerile internaționale. Studiu de caz - Pagina 7
Impactul diferențelor culturale asupra utilizării francizei în afacerile internaționale. Studiu de caz - Pagina 8
Impactul diferențelor culturale asupra utilizării francizei în afacerile internaționale. Studiu de caz - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Impactul diferentelor culturale asupra utilizarii francizei in afacerile internationale. Studiu de caz.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?