Impozitarea Veniturilor din Muncă

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 15304
Mărime: 74.54KB (arhivat)
Publicat de: Valter Stanciu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihai Aristotel Ungureanu
UNIVERSITAEA „LUCIAN BLAGA” SIBIU FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE

Cuprins

  1. Cuprins.
  2. Capitolul I. Impozitarea muncii în România, în anul 2010.
  3. 1.1. Aspecte care trebuie avute în vedere în calcularea corectă a obligaţiilor bugetare în anul 2010.
  4. 1.2. Prevederi legale prin care s-au stabilit obligaţiile bugetare pe anul 2010
  5. 1.2.1. Contribuţia de asigurări sociale de stat (pentru pensie).
  6. 1.2.2. Contribuţii pentru asigurările de sănătate.
  7. 1.2.3. Precizări cu privire la contribuţia de sănătate datorată de persoanele fizice.
  8. 1.2.4. Contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
  9. 1.2.5. Contribuţia pentru şomaj.
  10. 1.2.6. Contribuţia datorată de angajator la fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale.
  11. 1.2.7. Contribuţia pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
  12. 1.2.8. Obligaţiile angajatorilor pentru drepturile persoanelor cu handicap.
  13. 1.2.9. Impozitului pe venitul din salarii.
  14. 1.2.10. Impozitarea veniturilor din pensii.
  15. 1.2.10.1. Prevederile legale care trebuie avute în vedere în impozitarea veniturilor din pensii
  16. 1.2.10.2. Exemplu de calcul a obligaţiilor bugetare pentru veniturile din pensii
  17. 1.2.11. Obligaţiile bugetare pentru veniturile realizate pe bază de convenţii civile.
  18. Capitolul II. Impozitarea în ţările europene
  19. 2.1. Impozitarea în ţările europene - nivel, particularităţi, caracteristici.
  20. 2.2. Cauzele pentru care România nu este atractivă pentru investitorii străini, cu toate că are cel mai redus nivel al cotei de impozit pe venit şi pe profit, de 16%.
  21. 2.3. Probleme ce se ridică în legătură cu comparabilitatea nivelului de impozitare din diferite ţări.
  22. 2.4. Facilităţile fiscale - factor de diferenţiere a sistemelor fiscale.
  23. 2.5. Particularităţi şi caracteristici în aplicarea impozitării progresive în ţările europene.
  24. Anexa nr. 1.1. Cotele cu care se calculează obligaţiile bugetare datorate de angajat şi angajator pentru veniturile din muncă, în România, în anul 2010.
  25. Anexa nr. 2.1 - Cotele de impozit pe venit, profit, taxa pe valoarea adăugată, dividende şi pentru contribuţiile bugetare, în ţările Uniunii Europene.
  26. Anexa nr. 2.2 - Cotele maxime de impozitare a veniturilor persoanelor fizice şi veniturile de la care se aplică aceste cote, în statele Uniunii Europene.
  27. Anexa nr. 2.3 - Cotele de impozit pe venit, profit, taxa pe valoarea adăugată, dividende şi pentru contribuţiile bugetare, din celelalte state din Europa, care nu sunt membre ale Uniunii Europene.
  28. Anexa nr. 2.4 - Statele membre ale Uniunii Europene.

Extras din referat

ABSTRACT

Frecventele modificări ale legislaţiei fiscale, inclusiv prin legile anuale ale bugetului de stat şi ale bugetului asigurărilor sociale de stat, fac necesară întocmirea, distinct pentru fiecare an, a unei situaţii – sinteză cu impozitarea veniturilor din muncă, în România, în anul 2010.

In contextul actual, in care Romania a adoptat un sistem de impozitare a veniturilor din munca bazat pe cota unica si avand in vedere faptul ca majoritatea statelor Uniunii Europene si a statelor europene care nu fac parte din Uniunea Europeana practica impozitarea pe transe de venit este necesara cunoasterea celor doua modalitati de impozitare, a avantajelor si a dezavantajelor lor si studiul impactului asupra pietei muncii a acestor doua modalitati.

Cunoaşterea acestora este deosebit de importantă iar studiul lor furnizeaza informatii necesare pentru statul român în scopul îmbunătăţirii sistemului nostru fiscal, pentru oamenii de afaceri români care desfăşoară sau urmează să desfăşoare activităţi în străinătate, pentru milioanele de români care lucrează în aceste ţări.

Materialul de faţă prezintă, pe bază de temei legal, cotele cu care se calculează, în strictă conformitate cu prevederile legale în vigoare, obligaţiile bugetare datorate de angajat şi angajator pentru veniturile din muncă, în România, în anul 2010, cu precizările care asigură interpretarea şi aplicarea corectă a reglementărilor în materie. În partea a doua se prezintă mărimea principalelor obligaţii bugetare din ţările Uniunii Europene şi din alte state din Europa, care nu sunt membre ale Uniunii Europene, cu particularităţile şi caracteristicile lor. Lucrarea oferă date şi informaţii pe baza cărora se poate evalua şi aprecia corect mărimea principalelor obligaţii bugetare din România, în anul 2010, în comparaţie atât cu cele din statele Uniunii Europene, cât şi cu cele din alte state din Europa, care nu sunt membre ale Uniunii Europene, concluziile desprinse putând fi luate în considerare în îmbunătăţirea sistemului fiscal din ţara noastra.

Termeni-cheie: raporturi de muncă ale angajaţilor – pensionari; contract de muncă; angajaţi/salariaţi – pensionari; facilităţi fiscale; pensie; pensionari; asigurările sociale de stat (pentru pensie); asigurările sociale de sănătate; contribuţie de asigurări sociale; cote de contribuţie; angajat; angajator; persoane juridice; persoane fizice; obligaţii bugetare; sumă neimpozabilă.

Abrevieri: L. – legea. O.U.G. – ordonanţa de urgenţă a Guvernului. O.G. – ordonanţa Guvernului. H.G. – hotărârea Guvernului. C.m. – Codul muncii. Art. – articolul. Alin. – alineatul. Lit. – litera.

Bibliografie

Capitolul I.

Impozitarea muncii în România, în anul 2010.

1.1. Aspecte care trebuie avute în vedere în calcularea

corectă a obligaţiilor bugetare, în România, în anul 2010

1.1. Contribuţiile bugetare se datorează de fiecare angajat cu contract individual de muncă, indiferent că acesta este încheiat pe perioadă nedeterminată (în baza art. 12 din C.m., caz în care nu se prevede perioada de timp pe care se încheie), sau determinată (de până la 24 luni, conform art. 12 şi art. 82 din C.m.), cu timp de muncă integral (de 8 ore pe zi, conform art. 109 din C.m.), sau cu timp de muncă parţial (de până în opt ore pe zi, în baza art. 12 din C.m.).

1.2. Contribuţiile bugetare se datorează de salariat pe fiecare sursă de venit (pentru fiecare venit obţinut), indiferent de numărul surselor de venit şi de mărimea acestora. De pildă, dacă o persoană obţine venituri salariale de la 10 unităţi (adică din 10 surse de venit), contribuţiile bugetare se datorează pentru fiecare din aceste 10 surse de venit.

1.3. Contribuţiile bugetare datorate de angajat (salariat) se calculează, se reţin, prin „stopaj la sursă”, şi se plătesc de către angajator (unitatea la care este angajat salariatul).

1.4. „Stopajul la sursă”, numit şi „reţinere la sursă” înseamnă că nu se achită venitul cuvenit unui angajat (salariat) până nu i se calculează şi reţin (de angajator) contribuţiile bugetare datorate.

1.5. Contribuţiile bugetare se datorează, cu cotele prevăzute prin lege şi de către persoane fizice care desfăşoară activităţi independente, în baza unor legi speciale, şi persoanele fizice şi asociaţiile familiale autorizate să desfăşoare activităţi economice în mod independent, în baza "Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale", în vigoare începând cu data de 25 aprilie 2008.

1.6. În situaţia în care autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care solicită angajarea de persoane cu handicap, primesc răspuns de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă precum că nu sunt persoane cu handicap disponibile pentru angajare în unitatea respectivă, solicitantul are totuşi obligaţia de a aplica una dintre cele două obligaţii prevăzute la art. 78 alin. (3) lit. a) sau b) din legea nr. 448/2006.

Pe baza prevederilor legale prin care s-au stabilit obligaţiile bugetare pe anul 2010, s-a întocmit situaţia cu „Cotele cu care se calculează obligaţiile bugetare datorate de angajat şi angajator pentru veniturile din muncă, în România, în anul 2010”, prezentate în anexa nr. 1.1.

1.2.Prevederi legale prin care s-au

obligaţiile bugetare pe anul 2010

1.2.1. Contribuţia de asigurări sociale de stat (pentru pensie).

Prin „Legea nr. 12/2010, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010” se prevede:

„Art.18. (1) În baza prevederilor art. 18 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2010 cotele de contribuţie de asigurări sociale se stabilesc după cum urmează:

a) 31,3% pentru condiţii normale de muncă, datorată de angajator şi angajaţi, din care 10,5% datorată de angajaţi şi 20,8% datorată de angajatori;

b) 36,3% pentru condiţii deosebite de muncă, datorată de angajator şi angajaţi, din care 10,5% datorată de angajaţi şi 25,8% datorată de angajatori;

c) 41,3% pentru condiţii speciale de muncă, datorată de angajator şi angajaţi, din care 10,5% datorată de angajaţi şi 30,8% datorată de angajatori.

(2) În cota de contribuţie individuală de asigurări sociale prevăzută la alin. (1) este inclusă şi cota de 2,5% aferentă fondurilor de pensii administrate privat, prevăzută de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Cotele prevăzute la alin. (1) şi (2) se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2010.”.

2.1.2. Legea specială prin care este reglementat sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale este “Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale”.

1.2.2. Contribuţii pentru asigurările de sănătate.

2.2.1. Prin „Legea nr. 11/2010, Legea bugetului de stat pe anul 2010” se dispune:

„Art. 7. (1) Veniturile şi cheltuielile bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, constituit în baza prevederilor Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, sunt prevăzute în anexa nr. 10.

(2) Pentru anul 2010, cotele de contribuţii pentru asigurările de sănătate, prevăzute de Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se stabilesc după cum urmează:

a) 5,5% pentru cota datorată de angajat, prevăzută la art. 257 din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare;

b) 5,2% pentru cota datorată de angajatori, prevăzută la art. 258 din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare;

c) 10,7% pentru cota datorată de persoanele prevăzute la art. 259 alin. (6) din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

Preview document

Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 1
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 2
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 3
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 4
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 5
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 6
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 7
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 8
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 9
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 10
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 11
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 12
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 13
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 14
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 15
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 16
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 17
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 18
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 19
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 20
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 21
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 22
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 23
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 24
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 25
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 26
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 27
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 28
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 29
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 30
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 31
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 32
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 33
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 34
Impozitarea Veniturilor din Muncă - Pagina 35

Conținut arhivă zip

  • Impozitarea Veniturilor din Munca.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Managementul veniturilor bugetare ale autorităților locale - Primăria Comanești-Bacău

CAPITOLUL I REGLEMENTAREA UNITARĂ A IMPOZITĂRII VENITURILOR ÎN ŢARA NOASTRĂ 1.1. NECESITATEA ELABORĂRII REGISTRULUI TAXELOR FISCALE ŞI...

Impozitarea averilor persoanelor fizice din România - analize comparative internaționale

INTRODUCERE Bugetul tuturor ţărilor, mai mari sau mai mici, dezvoltate sau în curs de dezvoltare, se alimentează, în principal din prelevări...

Efectele Cotei Unice de Impozitare

CAPITOLUL 1 - IMPOZITELE Principalele instrumente de care dispune guvernul pentru a-si atinge scopurile sunt impozitele, cheltuielile,...

Impozitarea veniturilor persoanelor fizice în țările arabe și analiza de impact

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA IMPOZITULUI PE VENITURILE PERSOANELOR FIZICE 1.1. TEHNICI DE IMPUNERE A VENITULUI PERSOANELOR FIZICE Materializare a...

Trasaturile, Formele și Locul Impozitelor Indirecte în Formarea Resurselor Financiare Publice

CAPITOLUL I: CARACTERIZAREA GENERALĂ A IMPOZITELOR PE VENITURILE PERSOANELOR FIZICE 1.1. Locul impozitelor pe veniturile persoanelor fizice în...

Abordări comparative privind impozitarea veniturilor persoanelor fizice în țări din Europa Centrală și de Est. Analiză de impact

Cap. I : Cotele de impozitare – element tehnic al impozitului pe veniturile persoanelor fizice În literatura economica exista mai multe teorii cu...

Curba Laffer și impactul ei asupra finanțelor publice

1.Sa aflam cine este Arthur B. Laffer Arthur B. Laffer(1941) este cunoscut drept "parintele economiei din partea ofertei" si s-a facut popular in...

Abordări comparative privind impozitarea veniturilor persoanelor fizice în țările nordice

Capitolul . Impozitarea persoanelor fizice, structura si evolutia acestora in tarile nordice Cuvântul „impozit”, din punct de vedere etimologic,...

Ai nevoie de altceva?