Industria publicitară mondială

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3588
Mărime: 754.29KB (arhivat)
Publicat de: Maricica Chelaru
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Publicitatea se ocupă cu promovarea bunurilor, serviciilor, companiilor şi ideilor, de cele mai multe ori prin mesaje plătite. Scopul direct ale acestor mesaje este stimularea dorinţelor clienţilor potenţiali, şi formarea asociaţiilor pozitive în legătură cu produsul sau compania promovată, scop care este atins prin folosinţa metodelor de manipulare psihologică mai mult sau mai puţin subtile.

Prin actiunile publicitare, intreprinderea urmareste sa asigure o curpinzatoare informare a publicului in legatura cu activitatea, cu produsele si serviciile sale, cu marcile sub care acestea sunt prezentate pe piata, sa-l convinga si sa-l determine in efectuarea actului de cumparare. Ea vizeaza, pe termen lung, modificari de comportament la nivelul diferitelor categorii de consumatori ca si mentinerea fidelitatii acestora fata de oferta intreprinderii.

Publicitatea desemneaza orice tip de comunicare prin intermediul caruia sunt promise destinatarilor beneficii reale legate de un produs/serviciu de cumparat.

Istoria publicităţii

Publicitatea a aparut inca din preistoria umanitatii, odata cu schimbul de bunuri si cu nevoia de a identifica sursa acestor bunuri si cine le produce. Necesitatea de a face reclama, de a anunta face parte din natura umana, iar printre cele mai vechi vestigii ale diverselor civilizatii stravechi s-au gasit si anunturi de tip publicitar, datate la peste 5000 ani.

3000 - 500 î.e.n. Firma interioară, una dintre primele forme de publicitate, era de obicei un semn, pictat foarte atrăgător pe peretele unei clădiri. Cele mai vechi semne au fost descoperite în ruinele Babilonului, Romei Antice şi ale oraşului Pompei. 500 de ani mai târziu, comercianţii egipteni amplasau de-a lungul drumurilor publice bucăţi de stâncă în care erau sculptate diverse mesaje în scopul informării călătorilor în legătură cu produsele sau serviciile oferite.

Perioada medievală se caracterizează prin apariţia unor noi forme de publicitate, simplă, dar eficientă: folosirea aşa-numiţilor "strigători". Aceştia erau cetăţeni, angajaţi de către comercianţi, care lăudau prin strigăte calităţile mărfurilor acestora.

1453 - o dată cu inventarea presei tipografice de către Johann Gutenberg, tipografii, şi mai târziu comercianţii, încep să utilizeze mici "fluturaşi" pentru a-şi promova produsele. Aceste mici bucăţi de hârtie adesea conţineau simboluri specifice breslei şi de multe ori erau lipite pe zidurile oraşului.

1472 - 1730 - prima reclamă a apărut în anul 1472, în limba engleză, sub forma unei mici bucăţi de hârtie distribuită manual, anunţând vânzarea unei cărţi de rugăciuni.

1841 - 1869 - în SUA primele forme ale publicităţii au apărut în Philadelphia, Pennsylvania, când Volney B. Palmer a deschis un magazin, considerat predecesorul agenţiilor de publicitate din zilele noastre. Agenţii săi contractau cu ziarele spaţii de publicitate la preţuri conţinând discount-uri, urmând apoi ca ele să fie vândute către diverşi clienţi, la un preţ mai mare. În 1869 Francis Ayer a fondat N.W. Ayer & Son, agenţie care exista şi în zilele noastre. Ayer a modificat practica de până atunci a agenţiilor de publicitate facturând clienţilor acelaşi preţ pe care îl contractase, plus un comision agreat de ambele părţi.

1880 - David Adania fondează prima agenţie de publicitate din România, care purta numele său. Până acum, publicitatea din România a trecut prin mai multe faze: strigătul mărfurilor în faţa prăvăliilor şi în zonele cele mai circulate; "anunciurile" ("înştiinţările"), sau "mezaturile", "vânzările" sau "înştiinţările particulare", care erau informaţii despre marfa sub forma unor texte scurte şi apăruseră în ziarele vremii începând cu anul 1829. Acestea din urmă aveau o formă concisă pe care azi o numim "mica publicitate”.

1893 - Cele mai promovate produse pe plan mondial în această perioadă au fost aşa-numitele "medicamente patentate". Peste 50 de firme producătoare cheltuiau pe publicitate mai mult de 50.000 de dolari anual. În ultimii 20 de ani, aceste companii au devenit producători de alimente, săpunuri sau cosmetice. Ele au început să îşi promoveze produsele, folosind nume specifice: mărcile. Scriptul distinctiv al numelui Coca Cola a fost prima dată promovat pe evantaie suvenir, tăvi, calendare şi multe alte obiecte promoţionale, devenind cea mai cunoscută marcă din lume.

1920 - Este anul în care întreaga industrie de publicitate a trecut printr-o transformare masivă, atât din punct de vedere al abordării, cât şi al practicii. Acum, agenţiile de publicitate încep să dezvolte strategii de marketing şi copywriting. Mai mult, agenţiile au început să efectueze cercetări de piaţă şi studii demografice pentru a putea ţinti mai bine consumatorii. Introducerea radioului a creat o nouă oportunitate, iar la sfârşitul anilor '20 publicitatea a luat fiinţă şi în acest domeniu.

1924 - Regina Maria a României, cunoscută în toată Europa în urma voluntariatului depus pe frontul Primului Război Mondial, a acceptat să apară într-o reclamă în care să laude calităţile cremei "Pond's Cold". Acesta a fost primul testimonial din istoria publicităţii. Regina Maria era prima personalitate regală care accepta un astfel de gest. Acest tip de publicitate s-a dovedit a fi în timp unul dintre cele mai credibile şi mai eficiente în toată lumea.

1950 - Aceasta perioada este caracterizata de dezvoltarea activitatii de advertising in forma pe care o cunoastem acum si institutionalizarea industriei de advertising. Este perioada in care se constientizeaza necesitatea imbunatatirii tehnicilor de identificare si atingere a unor audiente mai restranse si mai specializate, cu mesaje adresate in mod special acestora avand caracteristici specifice lor.

Anii ’50 –’70 aduc cel mai mare actor media din istoria publicitatii: Televiziunea. Odata cu dezvoltarea acestui suport media publicitatea se dezvolta exploziv. Astfel, industria de publicitate creste de la 5780 milioane USD in 1950 la 28320 milioane USD in 1975 numai in SUA, adica o crestere de 490%. In aceasta perioada se stabilizeaza multe din caracteristicile activitatii publicitare, asa cum le cunoastem astazi:

Preview document

Industria publicitară mondială - Pagina 1
Industria publicitară mondială - Pagina 2
Industria publicitară mondială - Pagina 3
Industria publicitară mondială - Pagina 4
Industria publicitară mondială - Pagina 5
Industria publicitară mondială - Pagina 6
Industria publicitară mondială - Pagina 7
Industria publicitară mondială - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Industria Publicitara Mondiala.doc
  • Industria Publicitara Mondiala.ppt

Te-ar putea interesa și

Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional

CAP.I ABORDĂRI CONCEPTUALE 1.1. Globalizarea - noţiuni generale Transportation is the industry that connects other industries It’s the key to...

Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike

1. Evoluţia industriei de încălţăminte sportivă pe plan mondial Pantofii au avut întotdeauna o importanţă deosebită pentru oameni. Istoria...

Avantajele publicității online în mixul de media. Campania virală Sprite

Introducere În condiţiile în care piaţa a devenit din ce în ce mai segmentată, companiile care doresc să pătrundă pe piaţă sau să lanseze un nou...

Rolul Sistemelor Promoționale în Dinamizarea Activității Firmelor Exportatoare

CAP. I - Trăsături, structuri şi evoluţii ale comerţului exterior românesc O caracteristică definitorie a epocii contemporane o reprezintă...

Turism - Afaceri

INTRODUCERE Actualitatea cercetării. Turismul de afaceri reprezintă o călătorie asociată cu participarea la întâlniri la nivel de companie sau de...

Vodafone

1.1. Denumire : VODAFONE ROMANIA S.A. 1.2. Sediul social: Centrul International CDG Piata Charles de Gaulle nr.15, sector 1, cod 011857....

Impactul Publicității Asupra Promovării Comerțului Exterior Românesc

INTRODUCERE Cercetarea ştiinţifică în domeniul publicităţii comerciale reprezintă o provocare ce necesită o amplă analiză sistematică a...

Analiza strategiei de investiții a unei companii transnaționale - Nike

Cap. I. Prezentarea generala a companiei 1. Nike – domeniul de activitate Activitatea principală de afaceri a lui Nike este proiectarea,...

Ai nevoie de altceva?