Inflația în teoria economică

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 4232
Mărime: 26.44KB (arhivat)
Publicat de: Gabriel Cornea
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Grigore Silasi
Un referat prezentat la macroeconomie in cadrul facultatii Ioan Slavici din Timisoara.

Cuprins

  1. Capitolul 1 – TEORIA ECONOMICA 2
  2. 1.1 – Introducere in studiul teoriei economice 2
  3. 1.2 - Conceptele inflatiei 3
  4. 1.3 - Clasificarile inflatiei 4
  5. Capitolul 2 – INFLATIA 8
  6. 2.1 – Cauzele inflatiei 8
  7. 2.2 - Efectele inflatiei 10

Extras din referat

Capitolul 1

TEORIA ECONOMICA

1.1 Introducere in studiul teoriei economice

Fenomenul inflationist s-a facut simtit in viata oamenilor inca de la inceputuri sub diverse forme,care au afectat intr-o mare masura bunul mers al vietii economice,sociale si politice.

In literatura de specialitate,inflatia se desfasoara ca fiind o crestere generalizata a preturilor in conditiile in care puterea de cumparare pe piata scade.Acest lucru se exprima in termeni monetari prin faptul ca preturile bunurilor si serviciilor cresc,cantitatea de bani(fizici si de cont)creste,iar puterea de cumparare a unei unitati monetare scade.

Putem spune deci ca inflatia ar putea fi legata in mod direct de aparitia banilor in relatiile de schimb pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii.Totusi,chiar si inainte de aparitia banilor putem vorbi de o forma primara a inflatiei,in sensul ca forma de schimb bazata pe “troc” nu permitea primirea “restului” rezultat din operatia de vanzare-cumparare,deoarece erau raporturi stabilite sub forma cutumiara intre bunuri,pe parcursul a zeci si sute de ani,fara sa se aiba in vedere elementele calitative.

Este stiut faptul ca primul obiectiv al tuturor politicilor economice a fost stabilitatea preturilor la care s-a adugat foarte repede echilibrul balantei de plati.Daca nu ar fi existat probleme legate de aceasta stabilitate a preturilor de la inceputul societatii omenesti,acest obiectiv nu ar fi stat in centrul atentiei politicilor economice promovate de toate curentele de doctrina economica.Aceasta prezenta in randul obiectivelor de politica economica ne demonstreaza ca problema stabilitatii preturilor s-a pus inaintea structurarii primelor idei si curente de doctrina economica.

In sens restrans,putem vorbi despre inflatie din momentul aparitiei banilor de hartie pusi in circulatie de bancile centrale de emisiune,ca un instrument in mana statului de a face fata cheltuielilor publice mai mari decat veniturile aferente.Principala consecinta a unei asemenea practici a fost marirea preturilor la bunurile si serviciile din economie,urmata de somaj,conflicte sociale etc.

In sens larg,pana la aparitia banilor,societatea omeneasca s-a confruntat cu o pseudoinflatie prin troc,deoarece a existat fenomenul “deprecierii” unitatilor de schimb de pe piata,in timp ce,dupa aparitia banilor,aceasta a cunoscut o inflatie prin bani(monede),datorata scaderii puterii de cumparare a detinatorilor de moneda din metal pretios prin diferite tehnici.

Pierre Bezbakh,in lucrarea sa “Inflatie,dezinflatie,deflatie” prezinta criza economica si politica din sec. al III-lea,prin care a trecut Imperiul Roman de Apus,cand majorarea preturilor marfurilor si a remunerarii fortei de munca au fost considerabile.Incercarile de refacere a stabilitatii preturilor de imparatul Dioclitian din anul 301 e.n. se soldeaza cu un esec total,chiar in conditiile pedepsei cu moartea a celor care incalcau “Edictul preturilor maximale” prin majorarea abiziva a acestora.Reforma monetara a lui Constantin (306-337 e.n.) prin care s-au pus in circulatie bani noi a dus la restabilirea increderii in acestia.Fenomenul nu este definit ca fiind inflatie,ci numai ca o maladie a economiei,in care “moneda buna” este scoasa din economie de “moneda rea”.Pentru sec. al XVI-lea autorul este de parere ca nivelul preturilor a crescut cu 400%.Motivatia aparitiei acestei cresteri este urmatoarea:”Daca inflatia din secolul al III-lea se explica,in parte,prin penuria de metal,cea din secolul al XVI-lea isi are sursa,dimpotriva,in abundenta de aur si argint provenite din coloniile americane ale Spaniei si Portugaliei.”

1.2 Conceptele inflatiei

In 1975,D.E.W.Laidler si M.J.Parkin definesc inflatia ca fiind “fenomenul de crestere continua a preturilor sau de depreciere continua a preturilor sau de depreciere continua a valorii banilor”.Anterior,in 1963,M.Bronfenbrener si F.D.Holzman prezentasera patru definitii,preluate de H.Frisch in lucrarea sa(“Teorii ale inflatiei”):

1.Inflatia este o stare de generalizare a excesului de cerere,in care “prea multi bani alearga dupa prea putine lucruri.”

2.Inflatia reprezinta o crestere a rezervelor banesti sau a veniturilor,fie in suma totala,fie pe cap de locuitor.

Ambele definitii sunt de tip cauzal.

In primul caz inflatia se pune in legatura cu cererea manifestata pe piata bunurilor de consum;in cel de-al doilea ea este explicata ca fiind rezultatul modificarii ofertei de bani.

In unele dezbateri recente,M.Friedman a facut cunoscuta definitia cauzala de tip monetarist:”Inflatia este pretutindeni si intotdeauna un fenomen monetar si poate fi determinata numai de o crestere mai rapida a cantitatii de bani decat a productiei.”

3.Inflatia reprezinta o crestere a nivelului preturilor avand si urmatoarele caracteristici sau conditii aditionale:este anticipata cu lipsa de precizie;duce(prin cresterea costurilor) la noi cresteri de preturi;nu sporeste gradul de ocupare a fortei de munca si nici productia reala;este mai rapida decat o asa-numita “rata inofensiva”;se manifesta ca “fenomen banesc”;se masoara prin preturi nete,adica prin preturi din care au fost scazute impozitele si/sau este reversibila;

4.Inflatia reprezinta o scadere a valorii banilor in raport cu alte monede,masurata prin cursurile de schimb valutar ori prin pretul aurului sau indicata de un exces de cerere pentru aur sau pentru valuta la cursurile oficiale.

Cea de-a patra definitie subliniaza rolul evolutiilor externe in evolutia nivelului general al preturilor.Inflatia se masoara prin miscarile cursului valutar,aceasta metoda fiind potrivita,in anumite situatii,pentru economiile deschise.

Aceste definitii acopera majoritatea aspectelor inflatiei,fiecare din ele scotand in evidenta atat aspecte diferite,cat si un aspect comun,si anume,acela ca inflatia se face cunoscuta prin bani si prin pret la nivelul consumatorilor si prin dezechilibre cronice la nivel macroeconomic.

1.3 Clasificarile inflatiei

Desi exista o mare diversitate de clasificari ale inflatiei in literatura economica,o clasificare sintetica este facuta de H.Frich,si anume:

a) Dupa functionarea mecanismului pietei exista o inflatie deschisa si o inflatie reprimata.

Inflatia deschisa permite sistemului economic sa functioneze ca un mecanism in care preturile devin fixe.Acest tip de inflatie este in legatura directa cu insuficienta bunurilor,a serviciilor si a fortei de munca din economie,astfel incat pot sa apara speculatii pe acest fond.

Inflatia reprimata este rezultatul interventiei guvernamentale in cresterea preturilor si salariilor.Prin aceasta interventie cererea de bunuri si servicii este redusa fortat (reprimata),de unde si denumirea asociata.

b) Dupa ritmul de crestere a preturilor apare :

-inflatie taratoare,exprimata printr-un ritm mediu anual de crestere a preturilor de consum de pana la 5% si se mentine cu o cifra cam pana la 10%;aceasta inflatie are si un efect stimulator pentru investitii ;

-inflatie persistenta sau deschisa,se manifesta atunci cand preturile cresc pana la 15% si afecteaza persoanele cu venituri fixe;

-inflatie rapida,atunci cand respectivul ritm se apropie de 10%;

-inflatie galopanta (cu doua cifre), atunci cand exista o crestere foarte puternica a preturilor pe perioade scurte de la 15% la 30% pe luna devansand cu mult si capacitatea unei economii de a produce si capacitatea importurilor; ea produce dezeconomii;

-hiperinflatia, se manifesta de regula prin cresteri ametitoare a preturilor. Cererea de moneda nationala scade considerabil, o parte importanta din tranzactii se efectueaza sub forma de barter sau intr-o moneda alternativa(euro, dolar etc); preturile relative devin instabile, salariul real al unei personae, se reduce lunar cu aproximativ 30%.

Preview document

Inflația în teoria economică - Pagina 1
Inflația în teoria economică - Pagina 2
Inflația în teoria economică - Pagina 3
Inflația în teoria economică - Pagina 4
Inflația în teoria economică - Pagina 5
Inflația în teoria economică - Pagina 6
Inflația în teoria economică - Pagina 7
Inflația în teoria economică - Pagina 8
Inflația în teoria economică - Pagina 9
Inflația în teoria economică - Pagina 10
Inflația în teoria economică - Pagina 11
Inflația în teoria economică - Pagina 12
Inflația în teoria economică - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Inflatia in Teoria Economica
    • Bibliografie.doc
    • CUPRINS.doc
    • referat macroeconomie.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza Nivelului și Evoluției Ratei Inflației în România în Perioada 1990-1999

INTRODUCERE Inflatia reprezinta unul dintre cele mai „nocive” fenomene economice care se manifesta în economiile contemporane. Totusi, aceasta nu...

Inflația - formă de manifestare a dezechilibrului monetar

Introducere Inflația este un fenomen și un proces economico-social complex, reprezentând unul dintre cele mai nocive fenomene economice...

Analiza macroeconomică a inflației

CAPITOLUL I Analiza macroeconomica a inflatiei I.1 Inflatia-dezechilibru macroeconomic complex Inflatia este un dezechilibru care atinge toate...

Rata șomajului conjunctural în România

RATA SOMAJULUI CONJUNCTURAL IN ROMANIA Criza economica, caracterizata prin scaderi sau stagnari ale activitatii economice, sporeste numarul de...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Inflația în România

CAPITOLUL 1. INFLAŢIA “Inflaţia este un proces de creştere a nivelului general al preţurilor de consum, mecanism care provoacă varietăţi multiple...

Dobănda Bancară și Implicațiile Sale

Cap 1 Abordări teoretice privind dobănda bancară 1.1Formele dobănzi în cadrul unei economi Dobănda este o categorie complexă cu multe...

Țintirea Inflației

Inflatia este un dezechilibru major prezent în economia oricarei tari, reprezentat de o crestere generalizata a preturilor si de scaderea simultana...

Inflația din România în Anii de Tranziție

Inflaia abordat[ mai ales sub aspectul ei de proces al cresterii preurilor, s-a situat in prim-planul dezbaterilor de teorie politic[ economic[ din...

Industria Energiei Electrice în România

I. Despre teoria economica a industriilor in retea În Europa, industriile în retea, anterior denumite „utilitãti publice”, au fost detinute...

Moneda, inflația și producția

Introducere Lucrarea de fata, prezinta problemele legate de inflatie si productie. Inflatia a suscitat probleme dintotdeauna, autoritatiile...

Inflația în teoria economică

Introducere: Inflatia reprezinta unul dintre cele mai mari efecte negative ale economiei unei tari,fiind o problematica de mare importanţă a...

Efectele crizei actuale asupra stabilității prețurilor

I Inflatia- notiuni teoretice 1.1. Cauzele inflatiei si deprecierile monetare Inflaţia este un dezechilibru major prezent în economia oricărei...

Ai nevoie de altceva?