Inflație vs șomaj

Referat
8.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3777
Mărime: 22.36KB (arhivat)
Publicat de: Antonie Timiș
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gabriel Staicu

Extras din referat

Inflatia este un proces de crestere semnficativa si persistenta a nivelului preturilor. Inflatia reprezinta acea stare de dezechilibru economic in care masa monetara existenta in economie depaseste necesarul real de moneda, ducand la cresterea generalizata a preturilor si la scaderea puterii de cumparare a banilor.

Procesul inflationist are o istorie indelungata si s-a manifestat de-a lungul timpului cu intensitati diferite si cu schimbari de sens. Astfel, perioadele in care inflatia s-a manifestat puternic in viata economica au fost consemnate de catre marii economisti in diferite lucrari.Astfel, Milton Friedman, în ”Liber să alegi: Un punct de vedere personal ”, analizează diversitatea banilor și inflatia în mai multe țări.Au fost folosite ca bani , de-a lungul timpului articole precum : sarea, mătasea, blănurile, pețtele uscat, penele și chiar pietrele (în insula Yap din Pacific).Cele mai răspândite forme primitive de plată au fost scoicile și mărgelele, iar în societățile mai avansate economic erau folosite ca mijloc de schimb metale precum : aurul, argintul, cuprul, fierul și cositorul.În Virginia, Maryland și Carolina de Nord , ca mijloc de plată a fost folosit tutunul.Au fost perioade în care acesta a fost declarat unica monedă valabilă.Tutunul era moneda pe care colonistii o foloseau pentru a cumpara alimente, haine, pentru a plati impozite și chiar pentru a-si cumpara o mireasă.

Primele preturi stabilite in valori monetare englezești erau mai mari decât cheltuielile pentru cultivarea tutunului , iar plantatorii au fost nevoiti sa produca cat mai mult.Cantitatea de masă monetară a crescut mai repede decât cantitatea de mărfuri și servicii oferite spre vânzare, și astfel a aparut inflatia. Plantatorii ce tutun erau cei mai loviți de inflatie ; preturile mai mari ale celorlalte obiecte in raport cu tutunul însemnau că pentru tutun se puteau obtine mai puține alte lucruri.

Dupa primul război mondial, în Rusia și Germania a aparut hiperinflatia, preturile se dublându-se de la o zi la alta, pregătind terenul pentru comunism, respectiv nazism.În Brazilia, inflatia a atins aproape 100 % în 1954 s a adus guvernarea militara.

Prin urmare, este foarte adevarat ca o crestere mai rapida a masei monetare decat a cantitatii de marfuri si servicii oferite spre vanzare va produce inflatia.

Inflatia este un fenomen monetar, iar cauzele aparitiei acesteia pot fi :

• emisiunea excesivă de moneda peste oferta reala de bunuri și servicii - determina un surplus de cerere de marfuri, care genereaza o crestere a preturilor.

Cresterea monetara excesiva, si ca urmare inflatia, este produsa de guvern.Cheltuielile guvernamentale marite nu vor conduce la o crestere monetara mai rapida si la inflatie daca cheltuielile suplimentare sunt finantate din taxe sau imprumuturi de la populatie.Cheltuielile guvernamentale mai mari sunt insotite de cheltuieli particulare pentru consum sin investitii mai reduse.Bancnotele tiparite suplimentar nu reprezinta decat o parte a veniturilor obtinute de guvern de pe urma inflatiei.

• excedentul de cerere agregata- apare datorita cresterii cererii agregate, in conditiile in care oferta agregata ramane in urma cererii sau se micsoreaza. Cererea agregata poate sa creasca si in conditiile in care masa monetara nu se modifica. Acest lucru se poate intampla daca sporesc veniturile banesti ale populatiei, ducand la marirea puterii de cumparare a acesteia; se diminueaza inclinatia spre economisire; se extinde creditul de consum; sau are loc cresterea salariilor neinsotita de sporirea rezultatelor muncii.

• cresterea costurilor de productie - marirea costurilor nu stimuleaza productia si, ca urmare oferta de marfuri scade, iar preturile cresc. Costurile de productie se maresc atunci cand remunerarea factorilor de productie creste mai mult decat productivitatea lor. Costurile de productie pot sa creasca atunci din doua cauze: cresterea cheltuielilor cu salariile peste nivelul de crestere al productivitatii muncii sau scumpirea unor materii prime sau a energiei.

Politici antiinflationiste

Reducerea cererii agregate poate fi aplicata in cazul unei inflatii pprovocate de fluctuatiile cererii si poate fi determinata in mod direct prin reducerea cheltuielilor publice sau cresterea taxelor si impozitelor , sau in mod indirect prin cresterea ratei dobanzii.Dar apar probleme cum ar fi : scaderea venitului, a investitiilor si cresterea ratei somajului ce va influenta negativ economia.Aceasta masura poate fi recomandata doar pe termen scurt .

Cresterea costurilor de productie este o masura ce poate fi aplicata, pe termen scurt , pentru a mentine controlul preturilor.Pe termen lung insa, va consuce la mari dezechilibre economice : cresterea ratei somajul, cresterea preturilor .Aceasta masura este recomandata doar pe termen scurt.

Inflatia prin salarii se poate efectua prin acceptul sindicatelor de a reduce salariile sau de a reduce timpul de lucru concomitent cu reducerea salariilor.Aceasta masura poate fi aplicata doar pe termen scurt, deoarece atat sindicatele cat si salariatii nu vor accepta pe termen lung scaderea salariului si a puterii de cumparare.

O problemă deosebită în cadrul analizei inflaţiei, o constituie politica de indexare a

salariilor. În multe ţări sindicatele au obţinut prin negocieri posibilitatea de a include printre clauzele contractelor de muncă una privitoare la indexarea automată a salariilor în raport cu costul vieţii. Indexarea tuturor salariilor este o măsură de reducere a inflaţiei în condiţiile în care creşterea salariilor este inferioară ratei inflaţiei. În plus, se elimină câştigurile negarantate sau pierderile ce rezultă din erorile de anticipare a ratei inflaţiei. O problemă deosebită în cadrul analizei inflaţiei o constituie politica de indexare a

salariilor. În multe ţări sindicatele au obţinut prin negocieri posibilitatea de a include printre clauzele contractelor de muncă una privitoare la indexarea automată a salariilor în raport cu costul vieţii. Indexarea tuturor salariilor este o măsură de reducere a inflaţiei în condiţiile în care creşterea salariilor este inferioară ratei inflaţiei. În plus, se elimină câştigurile negarantate sau pierderile ce rezultă din erorile de anticipare a ratei inflaţiei.

Principala cauza a inflatiei este cresterea excesiva a masei monetare , iar reducerea ratei de crestere monetara reprezinta principalul tratament al inflatiei.Efectele inflatiei par la inceput placute: cantitatea mai mare de bani le permite celor care ii au sa cheltuiasca mai mult, apar mai multe locuri de munca, afacerile se invioreaza.Pe de alta parte , cheltuielile suplimentare incep sa ridice preturile, salariile, poate mai mari, au o putere de cumparare mai mica, oamenii de afaceri descopera ca vanzarile suplimentare nu sunt asa de profitabile.

Dezvoltarea lenta și somajul ridicat nu sunt tratamente ale inflatiei, ci efecte secundare ale tratamentului.

Consecintele cele mai importante ale inflatiei in economie sunt : scaderea puterii de cumparare a populatei, care duce la o scadere a nivelului de trai, dar si la scaderi ale vanzarilor si deci ale profiturilor companiei, precum si la presiuni sociale in sensul maririi salariilor ; redistribuirea veniturilor si a avutiei ; stimularea inclinatiei spre consum si descurajarea inclinatiei spre economisire.

Eforturile antiinflationiste se indreapta spre mentinerea unui nivel scazut al ratei inflatiei si a unei predictibilitati ridicate, decat pe eliminarea ei, foarte dificila (sau chiar imposibila).

Preview document

Inflație vs șomaj - Pagina 1
Inflație vs șomaj - Pagina 2
Inflație vs șomaj - Pagina 3
Inflație vs șomaj - Pagina 4
Inflație vs șomaj - Pagina 5
Inflație vs șomaj - Pagina 6
Inflație vs șomaj - Pagina 7
Inflație vs șomaj - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Inflatie vs Somaj.doc

Alții au mai descărcat și

Inflație versus șomaj - care este râul cel mai mare

DIVERSITATEA BANILOR O diversitatea uimitoare de mijloace au fost folosite ca bani de-a lungul timpului. Cuvantul “pecuniar” provine din latina,...

Macroeconomie

Macroeconomia, ca ramura a stiintei economice, s-a cristalizat după Marea Criza de la sfarsitul deceniului trei si inceputul deceniului al patrulea...

Piața muncii - Impactul pandemiei Covid19 asupra pieței muncii

INTRODUCERE Lucrarea de față are ca obiectiv abordarea informațiilor privind piața muncii și importanța acesteia in economia României, precum și...

Politici Macroeconomice - Obiective și Instrumente

Politicile macroeconomice reprezintǎ un set de prevederi legislative, elaborate de cǎtre puterea executivǎ dintr-un stat şi care vizeazǎ corijarea...

Inflația și șomajul

Inflația Definire concept Inflația este un dezechilibru major prezent în economia oricărei țări, reprezentat de o creștere generalizată a...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Curba Phillips ca instrument de analiză a interdependenței inflație - șomaj

I. CORELATIA INFLATIE-SOMAJ Doua dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta un stat contemporan, îndeosebi în perioada de tranzitie...

Inflația vs Șomajul

INTRODUCERE Dacă se poate vorbi despre vreun avantaj al ţărilor ex-comuniste, acela este de a avea o ţintă precisă: economia de piaţă. Ţările...

Inflație versus șomaj - care este râul cel mai mare

DIVERSITATEA BANILOR O diversitatea uimitoare de mijloace au fost folosite ca bani de-a lungul timpului. Cuvantul “pecuniar” provine din latina,...

Analiza legăturilor dintre inflație și șomaj

I.1.Scurtă prezentare a fenomenului de inflaţie în România Înainte de a trece la o analiză detaliată în ce priveşte manifestarea fenomenului...

Corelația dintre inflație și șomaj în economia de piață

Această lucrare îşi propune să aducă în atenţia dumneavoastră una dintre cele mai reprezentative teorii din lumea economiei, realizând astfel un...

Inflație vs șomaj

,,Inflaţia …Dezordinea dezordinelor este aşa de mare astăzi la toate mărfurile,incât, dacă lucrurile nu sunt îmbuntăţie şi însănătoşite, există...

Relația dintre inflație și șomaj

In prezenta lucrare analizez relatia dintre inflatie si somaj. Aceasta este structurata in trei sectiuni. In prima putem gasi informatii...

Curba Phillips - un compromis în relația inflație - șomaj ?

INTRODUCERE “Dacă şomajul scade sub o anumită rată, inflaţia se accelerează. Rata suficient de înaltă a şomajului, care poate evita acest lucru,...

Ai nevoie de altceva?