Instrumente Financiare Derivate

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Instrumente Financiare Derivate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Instrumentele financiare derivate sunt instrumente financiare a caror valoare depinde de (deriva din) valoarea altui activ, cum ar fi o actiune, o obligatiune, o marfa sau un indice al preturilor actiunilor. Instrumentele financiare derivate fluctueaza in tandem cu activul de baza. Aceste instrumente produc adesea un efect de levier, ceea ce le face si mai volatile. Ele pot fi utilizate atat in scopuri speculative, cat si pentru a reduce sau a controla un risc nedorit. Optiunile si contractele futures sunt instrumente financiare derivate standardizate dar, exista si instrumente financiare derivate care sunt create special pentru a satisface anumite cerinte

Piata produselor bursiere derivate a cunoscut o dezvolatare exploziva in ultimele doua decenii. Aceste produse bursiere derivate sunt in fapt contracte incheiate intre doua parti, emitent si beneficiar si care dau acesteia din urma anumite drepturi la o anumita scadenta viitoare. Aceste contracte se fac pe active diverse: valute, marfuri, titluri financiare si depind de acestea.

Principalele produse bursiere derivate sunt: contractele futures si contractele cu optiuni pe instrumente financiare.

Instrumentele financiare includ atât instrumente primare, cum ar fi titlurile de creanta , de debit sau de capitaluri proprii, cât si instrumente derivate , cum ar fi optiunile financiare, contractele futures si operatiunile forward, swap-urile de rata a dobânzii si swap-urile de rata a dobânzii si swap-urile valutare.

Instrumentele financiare derivate sunt instrumente financiare importante pentru gestionarea riscului întrucât ele permit ca riscurile sa fie separate si tranzactionate.

Instrumentele financiare derivate creeaza drepturi si datorii ce au ca efect transferarea între parti a unuia sau mai multor riscuri financiare inerente unui instrument financiar primar de baza. Instrumentele derivate nu au ca rezultat transferul unui instrument financiar primar de baza la încheierea contractului, iar un astfel de transfer nu are loc neaparat la scadenta contractului.

Un instrument derivat reprezinta un instrument financiar:

-a carui valoare se modifica în functie de variatiile unei rate specificate a dobânzii, pretului titlurilor, pretului la marfuri, ratei de schimb valutar, indicelui preturilor sau indicelui de credit sau unui element similar ( numit „ baza „ );

-care nu necesita nici o investitie neta initiala sau o investitie neta initiala de valoare mica în comparatie cu alte tipuri de contracte ce au o reactie similara la modificarea conditiilor de piata;

-care se deconteaza la o data viitoare

Un instrument derivat este un contract financiar, între doua sau mai multe parti care deriva din valoarea viitoare a unui activ de referinta ( sau „activ suport”).

Unele active de referinta sunt reprezentate înca de marfuri, dar, în plus, exista produse derivate care au ca suport titluri de creante, rate ale dobânzilor, indici bursieri, instrumente ale pietei monetare, valute si chiar alte contracte derivate.

Principalele instrumente financiare sunt:

1. Contractele forward;

2. Contracte cu optiuni;

3. Contracte futures;

4. Tranzactii swap.

Pentru acoperirea riscului valutar, companiile pot utiliza mai multe tipuri de instrumente, fiecare avand avantaje şi dezavantaje specifice. Astfel, un prim instrument este cursul forward. Oferit de băncile comerciale, cursul forward presupune ca, la o dată ulterioară, tranzacţia să fie realizată la o cotaţie dinainte stabilită.

Una dintre condiţiile necesare pentru apelarea la instrumentele dirivate pe cursul de schimb este reprezentată de faptul ca importatorul sau exportatorul să aibă aşteptări privind evoluţia cursului de schimb astfel încat să ştie dacă este rentabil sau nu un curs forward sau să aibă o rată de schimb care să îi asigure un nivel minim de profitabilitate

Fisiere in arhiva (1):

  • Instrumente Financiare Derivate.doc