Introducerea euro în România premise, procese, restricții

Referat
7/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3771
Mărime: 29.22KB (arhivat)
Publicat de: Flaviu Codreanu
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Moneda EURO-prezentare

Naşterea monedei europene este în mod cert evenimentul financiar mondial de la căderea sistemului Bretton Woods.La 1 ianuarie 1999 a avut loc lansarea monedei unice europene în 11 state UE. Între 1 ianuarie şi 1 iulie 2002 a fost o nouă perioadă de tranziţie ,în timpul căreia monedele naţionale au fost retrase de pe piaţă. Începând cu data de 1 iulie 2002,moneda unică euro a fost acceptată pe piaţa euro.

Abandonarea la 1 ianuarie 2002 de către mai mult de 300 milioane de europeni a monedei lor naţionale în favoarea euro, a constituit o mişcare de o mare amploare. Fiecare ţară a trebuit să se obişnuiască cu manipularea unor instrumente de plată noi şi mai ales, să estimeze valoarea propriilor produse într-o unitate diferită de cea în care erau exprimate până atunci preţurile. Trecerea la moneda unică reprezintă etapa cea mai marcantă a unui proces de unificare monetară

Avantajele euro:

Utilizarea monedei unice euro la nivelul Uniunii Europene are o serie de avantaje în plan economic şi financiar:

1. Stabilitatea schimburilor. Existenţa euro că monedă unică europeană conduce la evitarea necesităţii de schimb a banilor şi a cheltuielilor care însoţesc acest procedeu, cum ar fi: comisionul bancar, costul cu plata angajaţilor în gestionarea valutei, etc.

2. Eliminarea riscului valutar. Moneda unică contribuie şi la eliminarea riscului valutar, atacurile speculative care constrâng o ţară să ridice dobânzile pentru a-şi păstra moneda naţională, fiind eliminate.

3. Eliminarea costurilor de convertibilitate Acest lucru se realizează prin eliminarea costurilor de comision şi de tranzacţie pentru persoanele fizice şi juridice care întreprind acte şi fapte de comerţ.

4. Monedă internaţională. Euro va fi o monedă internaţională importantă, bazată pe existenţa zonei euro, pe utilizarea acesteia ca monedă de facturare, de operare în euro pe piaţa financiar-bancară, pe stabilitatea şi credibilitatea euro.

5. Reducerea ratei dobânzilor. Moneda unică permite o reducere a dobânzilor în Europa, precum şi a mişcărilor de capital ce decurg de aici.

6. Factor de stabilitate a preţurilor. Moneda unică elimină costurile provocate de inflaţie, având rolul de a consolida cursul valutar.

7. Facilitatea de comparare a preţurilor. Firmele şi persoanele fizice pot mai uşor să compare preţurile în diferite ţări europene atunci când acestea vor fi exprimate în Euro, fără a mai calcula convertibilitatea. Un alt avantaj al utilizării euro este şi simplificarea activităţii administrative a firmelor care vor opera în contabilitate cu aceeaşi monedă.

Dezavantaje euro:

Unul dintre dezavantaje este lipsa controlului băncii centrale asupra masei monetare, în condiţiile în care nu are dreptul să emită monedă. Astfel, trebuie să se mulţumească cu „firimiturile” care cad de la masa utilizatorilor oficiali ai monedei respective. De asemenea, nu poate controla dobânzile din piaţă, fiind în situaţia de a aştepta ce va decide banca centrală care emite moneda respectivă. România îşi va pierde independenţa politicilor monetare, piaţa muncii şi salariile devenind mai puţin flexibile şi preţurile aliniindu-se la nivelurile europene.

Primii paşi ai României spre zona euro

Începând cu 1 ianuarie 2007, România a devenit membru al Uniunii Europene. Aderarea la Uniunea Europeană reprezintă un catalizator al progresului şi un instrument pentru că România să elimine decalajele care o despart în prezent de nivelul Uniunii Europene, atât în plan economic cât şi al instituţiilor şi performanţei de ansamblu a societăţii. Aderarea la UE a reprezentat un însemnat pas înainte, şi totuşi procesul de reducere a decalajelor continuă. Aderarea la zona euro va reprezenta un al doilea pas de mare importanţă în acest proces.

Pregătiri în vederea adoptării monedei euro

Înainte ca un stat membru să poată adopta moneda euro, acesta trebuie să îndeplinească anumite criterii economice şi juridice. Criteriile de convergenţă economică au rolul de a garanta că economia unui stat membru este suficient de bine pregătită pentru adoptarea monedei unice şi că se poate integra cu uşurinţă în regimul monetar al zonei euro. Convergenţa juridică cere ca legislaţia naţională, în special cea referitoare la banca centrală naţională şi la emisiile monetare, să fie compatibilă cu dispoziţiile tratatului. Înlocuirea unei monede naţionale cu moneda euro este o operaţiune complexă, care necesită numeroase pregătiri de ordin practic - de exemplu trebuie să se ofere garanţii că moneda naţională este retrasă rapid, că preţurile mărfurilor sunt corect convertite şi prezentate şi că populaţia este bine informată. Toate aceste pregătiri se bazează pe un anumit „scenariu de trecere la moneda unică” , adoptat de statul candidat la zona euro.

Criteriile de convergenţă –

Tratatul cere economiilor naţionale să atingă anumite nivele de performanţă în ce priveşte inflaţia, deficitele şi datoria publică, rata de schimb şi rata dobânzii.Odată înlăuntrul ei, orice disfuncţii economice dintr-unul din statele membre au impact asupra celorlalte. Condiţiile stabilite în Tratat sunt, din acest motiv, de o importanţă deosebită pentru a reduce riscul apariţiei acestor disfuncţii. Tratatul defineşte clar procedura şi criteriile de selecţie, iar Comisia Europeană şi statele membre au subliniat în numeroase rânduri importanţa aplicări stricte a acestor condiţii.

Criteriile specifice se referă la inflaţie, poziţia financiară a guvernului, stabilitatea ratei de schimb şi rata dobânzii pe termen lung. În plus, participarea unui stat în zona Euro a fost determinată şi pe baza dezvoltării ECU( unitate monetară europeană), a progresului înregistrat în integrarea pieţelor, a situaţiei balanţei de plăţi (în ce priveşte conturile curente) şi a schimbărilor referitoare la costurile unitare cu forţa de muncă şi alte indexuri de preţuri.

Preview document

Introducerea euro în România premise, procese, restricții - Pagina 1
Introducerea euro în România premise, procese, restricții - Pagina 2
Introducerea euro în România premise, procese, restricții - Pagina 3
Introducerea euro în România premise, procese, restricții - Pagina 4
Introducerea euro în România premise, procese, restricții - Pagina 5
Introducerea euro în România premise, procese, restricții - Pagina 6
Introducerea euro în România premise, procese, restricții - Pagina 7
Introducerea euro în România premise, procese, restricții - Pagina 8
Introducerea euro în România premise, procese, restricții - Pagina 9
Introducerea euro în România premise, procese, restricții - Pagina 10
Introducerea euro în România premise, procese, restricții - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Introducerea Euro in Romania Premise, Procese, Restrictii.doc

Alții au mai descărcat și

România în Drum spre UEM

I. INTRODUCERE Adoptarea monedei unice în România este un subiect dezbătut intens în ultima perioadă în plan naţional. Factorii de decizie...

Participarea României la Fondurile și Programele Comunitare Înainte și după Aderarea

Introducere În acest referat am vorbit despre participarea României la fondurile şi programele comunitare înainte şi după aderarea la Uniunea...

Participarea României la fondurile și programele comunitare înainte și după aderare

1. Capitolul 1. Rolul Fondurilor de pre-aderare și a celor de post-aderare România a beneficiat de fonduri care au provenit de la unuinea...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Introducerea euro în România - premise, procese, restricții

I.1.Uniunea Europeana –scurt istoric Uniunea Europeană (UE) şi-a început existenţa la 1 noiembrie 1993, fiind noua denumire a Comunităţii...

Ai nevoie de altceva?