Istoria celui mai răsunător faliment din istoria afacerilor, cel al companiei americane de energie - Enron

Referat
8.3/10 (4 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2992
Mărime: 14.68KB (arhivat)
Publicat de: Eufrosina Tănase
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Pop Emilia
UNIVERSITATEA “BABES-BOLYAI” CLUJ-NAPOCA Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor

Extras din referat

Introducere

Istoria celui mai rasunator faliment din istoria afacerilor, cel al companiei americane de energie Enron.

Compania energetica Enron a intrat in faliment in anul 2001, pe fondul unor afaceri secrete ce au ascuns datorii de miliarde de dolari, pe cand era a saptea cea mai mare firma americana. Mii de angajati si-au pierdut slujbele, iar investitorii au pierdut miliarde de dolari in urma acestui scandal.

Pronuntarea cuvantului "Enron" in Statele Unite a devenit echivalenta cu deturnarea de fonduri si coruptia. Iar falimentul gigantului energetic american, survenit in anul 2001, a motivat administratia de la Washington sa faca importante schimbari in legislatia companiilor.

Mai mult, "Enron este astazi simbolul esecului masurilor de control pe toate planurile: Consiliul de Administratie a dat gres, auditorii n-au facut nici ei mai mult, iar consilierii juridici s-au aratat si ei neputinciosi", declara Thomas Dunfee, profesor de etica a companiilor in cadrul Wharton School of Business. El a adaugat ca "am invatat ca nu este suficient sa ai conducatori prestigiosi si capabili in posturile-cheie. Trebuie sa fim atenti si la normele legale".

Scandalul Enron a inceput, in octombrie 2001, cand compania si-a supraestimat beneficiul, si-a subestimat datoriile si a anuntat o pierdere trimestriala de 618 milioane de dolari. Autoritatile americane s-au sesizat imediat, demarand o ancheta asupra parteneriatelor si investitiilor instrumentate de directorul financiar al grupului energetic. In decembrie 2001, Enron a fost plasat sub protectia legii falimentului, devenind cel mai mare faliment din istoria SUA. Si totusi "intr-un fel Enron este dovada perfecta a faptului ca o companie se poate conforma normelor contabile, mintind investitorii in acelasi timp", a declarat un specialist. De patru ani investigatiile continua, mai multe persoane din conducerea companiei au fost trase la raspundere, iar, acum a venit randul principalilor responsabili sa fie adusi in fata justitiei.

Afacerea in date

2001

- 16 octombrie: Enron anunta o pierdere trimestriala de 618 milioane de dolari.

- 22 octombrie: "Jandarmul" bursei americane, Comisia pentru Operatiuni Bursiere (SEC), deschide o ancheta asupra parteneriatelor si societatilor de investitii conduse de directorul financiar al Enron, Andrew Fastow.

- 9 noiembrie: Compania Dynegy, rivala lui Enron, de cinci ori mai mica, accepta sa o rascumpere pentru suma de 9,5 miliarde de dolari, ceea ce inseamna a zecea parte din valoarea pe care grupul o avea atunci cand se afla la apogeu.

- 28 noiembrie: Rating-ul de credit este redus pentru Enron pana la limita minima, compania fiind desemnata de "risc maxim". Dynegy anuleaza proiectul de rascumparare. Actiunile Enron scad cu 98%, pana la 65 de centi.

- 2 decembrie: Enron este plasata sub protectia legii falimentului, inregistrandu-se cel mai mare faliment din istoria de pana atunci a Statelor Unite.

2002

- 10 ianuarie: Ministerul Justitiei deschide o ancheta asupra grupului Enron. Societatea de audit contabil Arthur Andersen recunoaste ca a distrus documente apartinand Enron.

- 22 ianuarie: FBI perchezitioneaza sediul din Houston al corporatiei.

- 14 martie: Societatea Arthur Andersen este inculpata pentru distrugerea de documente si fisiere electronice apartinand Enron.

- 15 iunie: Condamnarea pentru obstructionarea justitiei precipita caderea societatii Arthur Andersen, desi era considerata a cincea societate de audit din lume.

- 30 iulie: Presedintele SUA, George W. Bush, promulga Legea "Sarbanes-Oxley", care reformeaza regulile contabile

ale intreprinderilor.

- 28 august: Judecatorul care se ocupa de caz aproba plata sumei de 13.500 dolari fiecaruia din cei peste 4.000 de oameni care-si pierdusera locul de munca la Enron.

- 2 octombrie: Fastow este arestat, fiind banuit de frauda si spalare de bani.

- 31 octombrie: Fastow este inculpat pentru cele doua capete principale de acuzare.

2003

- 1 mai: Sotia lui Fastow, Lea, ex-trezorier adjunct la Enron, este inculpata pentru asociere in vederea comiterii unui fraude financiare si pentru spalare de bani.

- 11 iulie: Enron prezinta un plan de redresare din situatia de faliment, promitandu-le creditorilor lichiditati si "bucati" din afacere.

- 10 septembrie: Are loc prima condamnare a unei persoane care detinuse o functie executiva la Enron - ex-trezorierul Ben Glisan primeste 5 ani de inchisoare dupa ce s-a recunoscut vinovat de frauda.

Preview document

Istoria celui mai răsunător faliment din istoria afacerilor, cel al companiei americane de energie - Enron - Pagina 1
Istoria celui mai răsunător faliment din istoria afacerilor, cel al companiei americane de energie - Enron - Pagina 2
Istoria celui mai răsunător faliment din istoria afacerilor, cel al companiei americane de energie - Enron - Pagina 3
Istoria celui mai răsunător faliment din istoria afacerilor, cel al companiei americane de energie - Enron - Pagina 4
Istoria celui mai răsunător faliment din istoria afacerilor, cel al companiei americane de energie - Enron - Pagina 5
Istoria celui mai răsunător faliment din istoria afacerilor, cel al companiei americane de energie - Enron - Pagina 6
Istoria celui mai răsunător faliment din istoria afacerilor, cel al companiei americane de energie - Enron - Pagina 7
Istoria celui mai răsunător faliment din istoria afacerilor, cel al companiei americane de energie - Enron - Pagina 8
Istoria celui mai răsunător faliment din istoria afacerilor, cel al companiei americane de energie - Enron - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Istoria Celui mai Rasunator Faliment din Istoria Afacerilor, cel al Companiei Americane de Energie - Enron.doc

Alții au mai descărcat și

Impactul aderararii României la UE asupra IMM

Introducere Obiectivul României a fost de a obţine statutul de membru al Uniunii Europene cu drepturi depline in anul 2007. La summit-ul de la...

Criza economico-financiară actuală și implicațiile acesteia asupra piețelor emergente

INTRODUCERE ACTUALITATEA TEMEI LUCRĂRII Aproape în orice domeniu al activităţii umane există preocupări privind disfuncţionalităţile care pot să...

Falimentul corporației Worldcom

1. Infiintarea si activitatea Worldcom WordCom a fost a doua mare companie de telefonie fixa la distanta din Statele Unite ale Americii, cu peste...

Falimentul Concernului - Enron

1. Infiintarea si activitatea Enron In anul 1985 prin fuziunea Houston Naural Gas cu InterNorth, o companie de gaze naturale din Omaha, Nebraska...

Crahul Bursier

Introducere Noţiunea de “crah bursier” face trimitere la o scădere bruscă şi rapidă a acţiunilor care afectează o piaţă financiară sau mai multe....

Compania americană Enron

Compania ENRON a fost fondata in anul 1931,in Omaha,Nebraska sub numele de “Northern Gas Company”. A fost reorganizata in anul 1979,devenind...

Zile Negre pe Wall Street

În perioadele de criză, seismele economice cuprind întreaga economie provocînd scăderea cursului acţiunilor, falimentul unui mare număr de firme...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Ai nevoie de altceva?