Keynesismul - megatendințe în gândirea economică

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1965
Mărime: 22.22KB (arhivat)
Publicat de: Otilia-Marta Mocanu
Puncte necesare: 6

Extras din referat

1.Notiunea de „keynesism”

Keynesismul este un curent de gandire economica dirijist care situeaza in centrul atentiei stabilitatea sistemului economiei de piata, in acelasi timp cu o ocupare deplina a fortei de munca, intr-o dezvoltare pe termen lung a economiei de piata.Numele acestui curent este legat de teoria economistului liberal J. M. Keynes.

Pe termen lung, politica economica dirijata a avut efecte mai complexe. Desi cresterea economica a continuat mai bine de doua decenii dupa cel de-al doilea razboi mondial, fara perturbari violente, cu timpul au inceput sa se manifeste o serie de „efecte perverse” ale acesteia. Este vorba in special de inflatie, atat sub forma ei „taratoare”, cat si sub forma „galopanta” in diferite momente ale perioadei postbelice. Doua cauze mai importante au contribuit la subminarea echilibrului sub forma unui complex de crize. Pe de-o parte, este vorba de cresterea caracterului si destinatiei investitiilor de stat care au fost orientate spre sectorul militar, reducand considerabil efectul creator de venit si de locuri de munca al acestor investitii, iar uneori transformandu-l de-a dreptul in „efect depresiv”.

Cand aceste consecinte negative au inceput sa eclipseze avantajele initiale reale ale dirijismului, la granita dintre deceniile 7 si 8 ale secolului nostru, a luat amploare critica antidirijista si antikeynesista, relansand, in prim-planul controverselor teoretice si politice din economie, orientarile de natura liberala despre care se va vorbi intr-una din lectiile viitoare („noii economisisti”, teoria economiei ofertei, neoliberalii, teoria asteptarilor rationale etc.).

Keynesismul se numara printre cele mai prestigioase si raspandite teorii si doctrine economice din secolul XX. La scurt timp dupa moartea lui J.M. Keynes, profesorul A.C. Pigou l-a caracterizat drept „cel mai interesant, cel mai influent si cel mai important economist al timpului sau”. P.A. Samuleson si W.D. Nordhaus il considera pe J.M. Keynes drept unul dintre gigantii stiintei economice, „un geniu multilateral care a dobandit autoritate in domenii ca matematica, filozofia si literatura”, iar in ce priveste gandirea lui economica, mai ales lucrarea sa „Teoria generala”, folosirii mainii de lucru, a dobanzii si a banilor.

Keynesismul a socat, dar s-a si impus in atentia celorlalte curente de gandire economica si mai ales a oamenilor politici si a organizatiilor obstesti indeosebi prin trei trasaturi: a) recunoasterea faptului ca incertitudinea respectiv instabilitatea si dezechilibrele de piata; b) sublinierea faptului ca intelegerea acestor caracteristici, precum si a terapiei lor presupune examinarea mecanismului de functionare a economiei de piata nu numai la scara microeconomica, ci mai ales la scara macroeconomica si c) denuntarea multor iluzii ale liberalismului si limite ale pietei, precum si legitimarea interventiei statului contemporan in economie, respectiv dirijismul.

Teoria si doctrina economica keynesiste se numara printre cele mai controversate componente ale gandirii economice contemporane, dar in acelasi timp, ca ele constituie unul din pilonii de baza ai tendintei dominante din gandirea economica occidentala. In consecinta, oricat de mult ar fi fost criticat si chiar „tradat”, keynesismul a intrat definitiv si irevocabil in componenta stiintei economice contemporane ca temelie teoretica a realitatii denumita de specialistii americani cu termenul de „economie mixta”. Aceasta presupune imbinarea, cat mai armonioasa posibila, a initiativei particulare cu activitatea de sprijin si control centralizat din partea statului, pentru o mai buna organizare (reglare) a mecanismului de ansamblu al economiei de piata din zilele noastre.

In aceasta situatie este limpede, pentru orice student si pentru orice persoana care doreste sa-si formeze o cultura economica minimala, ca nu se poate dispensa de cunoasterea operei economice a lui J.M. Keynes sau cel putin de cunoasterea lucrarii sale „Teoria generala a folosirii mainii de lucru, a dobanzii si a banilor”. Aceasta este una din lucrarile cheie a carei cunoastere usureaza considerabil intelegerea celor mai aprinse controverse din literatura de specialitate din ultima jumatate de secol.

Preview document

Keynesismul - megatendințe în gândirea economică - Pagina 1
Keynesismul - megatendințe în gândirea economică - Pagina 2
Keynesismul - megatendințe în gândirea economică - Pagina 3
Keynesismul - megatendințe în gândirea economică - Pagina 4
Keynesismul - megatendințe în gândirea economică - Pagina 5
Keynesismul - megatendințe în gândirea economică - Pagina 6
Keynesismul - megatendințe în gândirea economică - Pagina 7
Keynesismul - megatendințe în gândirea economică - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Keynesismul - Megatendinte in Gandirea Economica.docx

Alții au mai descărcat și

Opera lui Adam Smith

Repere bografice Adam Smith era fiul unui controlor vamal la Kirkcaldy din Scotia. Data exacta a nasterii ramane necunoscuta, se stie doar ca a...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?