Locul ecomomiei românești în economia europeană

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: shs
Pagini : 12 în total
Mărime: 29.09KB (arhivat)
Publicat de: Horea Pop
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dan Popescu

Extras din referat

Consiliul European de la Helsinki, din decembrie 1999 - cind Romania a fost invitata la negocieri pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene -, marcheaza momentul dupa care eforturile noastre de a compatibiliza sistemul politic, economic, social si legislativ au sporit semnificativ. Coerenta acestor politici a crescut constant pina in prezent, fapt reflectat si de performanta maturizarii economiei, la un nivel care, in mare parte, permite Romaniei sa se integreze in Piata Interna a UE si sa faca fata concurentei.

EVOLUTIA ECONOMICA A ROMANIEI

Astfel, timp de sapte ani consecutiv, Romania a inregistrat o crestere economica stabila, mult peste media europeana. De asemenea, dinamismul accentuat al economiei romanesti este insotit de un puternic proces de dezinflatie.

Romania se inscrie acum in rindul tarilor caracterizate prin inflatie cu o singura cifra - 8,6% in 2005, iar setul de politici monetare si fiscale preconizate constituie premise solide pentru continuarea acestei tendinte, prefigurindu-se 5% pentru 2006. Performantele economice globale s-au realizat in conditiile unui nivel al somajului in continua scadere, de la 7,4% in anul 2003 la 5,5% estimat pentru sfirsitul anului curent. O influenta esentiala in ultimii doi ani a avut-o si introducerea cotei unice de impozitare de 16%. La nivel individual, mixul de politici a condus la cresteri salariale semnificative, dar nivelul salariului mediu ramine inca mult in urma mediei din UE.

Perspectivele Romaniei vizeaza reducerea decalajelor fata de media UE, in primul rind sub aspectul nivelului de trai, al productivitatii muncii si al competitivitatii.

In ultimii doi ani, Romania a recuperat patru puncte procentuale din decalajul care ne desparte de media PIB pe locuitor in UE-25 si 10 puncte procentuale in ultimii sapte ani. Pentru anul curent, EUROSTAT estimeaza ponderea PIB/loc. la PPS in Romania la 36% din media europeana cu 25 de state membre (17% exprimat la preturile pietei). Avind in vedere estimarile europene cu privire la cresterea economica in Romania, de doar 5,5% pentru anul 2006, comparativ cu estimarile noastre, de circa 7%, credem ca viteza de recuperare a decalajului va fi chiar mai ridicata.

Planul National de Dezvoltare 2007-2013 are ca viziune strategica recuperarea acestui decalaj cu inca cel putin zece puncte procentuale. Fondurile ce vor fi alocate sint estimate la 58,7 miliarde de euro, din care circa 43% reprezinta aportul UE. Acest plan nu se substituie insa unei strategii nationale de dezvoltare economica, spre care ar trebui sa ne indreptam acum eforturile. Cu atit mai mult cu cit Romania anului 2006 este o tara europeana, cu o economie dinamica, o tara a oportunitatilor fara precedent, cu un mediu de afaceri competitiv, atractiv pentru investitori. Toate acestea trebuie substituite unui obiectiv strategic pe termen lung care sa ne propulseze in rindul celor mai dezvoltate 30 de state ale lumii.

Conditiile oferite investitorilor straini sint identice cu cele oferite investitorilor romani, expresie a dorintei autoritatilor romane de a nu introduce discriminari si disfunctionalitati care sa afecteze gradul de competitivitate al firmelor care opereaza pe piata romaneasca. Acestea fac din Romania o tinta investitionala deosebit de atractiva.

Cadrul economic si financiar international a fost in general favorabil stabilitatii financiare din Romania in anul 2006.

Riscurile pentru Romania ramin benigne, preocuparile fiind legate de evolutia cresterii economice la nivelul Uniunii Europene, a ratelor dobinzilor aferente euro si USD si a preturilor la petrol si metale. Analistii economici considera insa acest risc minimal, luind in considerare estimarile de crestere globala de 3,4%.

Conținut arhivă zip

  • Locul Ecomomiei Romanesti in Economia Europeana.shs

Ai nevoie de altceva?