Locul Economiei Romaniei in Economia Mondiala

Imagine preview
(5/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Locul Economiei Romaniei in Economia Mondiala.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 30 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Pop Aurel

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

1.Economia mondială 3
2.Economia națională 6
3.Economia României 7
4.Industrie 8
5.Energie 11
6.Construcții 12
7.Agricultură 13
8.Turismul 15
9.Indicatori statistici 16
10.Investiții străine 20
11.Piețe 24
12. Economia românească la sfârşitul anului 1989 24
13. Situaţia în decembrie 1989 26
14. Dezvoltarea economico-socială 27
BIBLIOGRAFIE 28

Extras din document

Economia mondială

Economia mondiala este rezultatul unui proces evolutiv al dezvoltării schimbului de activităţi, de la forme inferioare la forme superioare,de la simplu la complex.Foarte mult timp,de la inceputurile societăţii omeneşti şi mult după perioada revoluţiilor industriale,schimbul reciproc se desfaşoara preponderent la nivel de gospodărie individuală.Economia avea un caracter închis tinzând in principiu,doar spre satisfacerea autoconsumului.

În evoluția economiei mondiale de o importanță cruciala s-au dovedit a fi marile descoriri geografice,ce au permis includerea în circuitul economic al unor vaste regiuni de pe glob.Acest lucru s-a a dus la un impuls dat vieții economice și comerțului în egală măsură,creșterea acestuia fiind evidente și într-un ritm nemaiîntalnit.Acesta creștere s-a datorat faptușui că principalii pioni ai economiei acelei perioade era Europa și America care erau „specializaţi”în producţia diferitelor mărfuri,astfel încăt aprope toate mărfurile europene erau noi pentru America si reciproc,mărfurile americane erau noi pentru Europa.

Schimburile de mărfuri se extinde cuprizând importante zone mapamond astfel încâtse poate considera că secolul XVI este secolul apariţiei pieţei mondiale.Constituirea pieţei mondiale nu putea rămâne fără efecte majore în ceea ce priveste producţia şi schimbul de bunuri.Apariţia pieţei mondiale a stimulatapariţia şi dezvoltarea comerţului exterior şi trecerea de la o economie închisă,destinată satisfacerii la nivel primar a autoconsumului,la o economie orientată spre piaţă spre schimb. Economia mondiala se caracterizează după urmatoarele criterii:

-Dimensiuniile statelor(aspectele fiind cele demografice si care ţin de suprafaţa statelor):tării mari care au o populaţie peste 50 de milione de locuitorii,ţării mijlocii cu o populaţie cuprinsă intre 10 şi 50 milione locuitorii iar cele cu o populaţie sub 10 milione locuitorii sunt ţării mici. Tot la acestă categorie dupa suprafaţa pe care o au ţăriile pot fi:suprafaţă de peste 400.000km2sunt ţăriile mari,ţăriile care au o suprafaţă cuprinsă intre 100.000si 300.000km2iar cele cu o suprafaţă sub 100.000km2sunt ţări mici

-Resursele naturale de care dispune statele:ţări recunoscute pe piaţa mondială ca fiind grânarele lumii(Romania fiind inclusă pţnă nu demult in aceasta categorie)

-Apariţia statelor:state vechi care au o bogată istorie cum ar fi Anglia,Belgia,Olanda,Franţa sau state tinere care au fost eliberate nu demult de sub jugul colonial aici intrand cam toate statele lumii.

-Regimul politic:state cu tradiţie veche in democraţie,state care fac primii paşi pe drumulcătre democraţie cum ar fi China sau chiar si Irakul si state comuniste

-Particularităţi socio-culturale:ţările musulmane,budiste şi ţări creştine,ortodoxe,catolice sau protestante.După comportamentului cetăţenilor şi în plan economic avem ţări anglo-saxone,renano-lipone,latine,slave si arabe.

-Apartanenţa la uniuni vamale:avem ţări membre ale Uniunii Europene,ţări membre ale Acordului de Comerţului Liber din America de Nord(NAFTA), ţările Americii Latine sau cele din Europa Centrală şi de Est(CEFTA).

-Nivelul de dezvoltare al statelor:ţări dezvoltate Novegia, Suedia,Austria SUA,Japoniasi ţări in curs de dezvoltare.

Din sistemul economiei mondiale face parte:

-Economiile naţionale

-Diviziunea internaţională a muncii

-Piaţa monetară

-Relatiile economice internaţiole

Diviziunea internaţională a muncii reprezintă expresia sintetică a tendinţelor de specilizare a agenţilor economici în vederea participării la circuitul economic mondial.

Specializarea internaţională are drept scop adaptarea potenţialului propiu,dintr-un domeniu sau altul,la caracterisiticile cererii de pe piaţa mondială.este determinată de diferiţi factori.

-Realizarea bunurilor si servicilor diferite presupune folosirea de resurse diferite,în proporţii diferite

Fisiere in arhiva (1):

  • Locul Economiei Romaniei in Economia Mondiala.doc

Alte informatii

Universitatea din Oradea Facultatea de Ştiinţe Economice Forma de învăţământ: Zi Specializarea:Contabilitate si informatică de gestiune.GrupaIII