Logistica proceselor de producție, metode economice de dirijare

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2162
Mărime: 19.50KB (arhivat)
Publicat de: Ludovic Tudorache
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bulat V
Ministerul Educaţiei şi Tineretului al Republicii Moldova Universitatea de Stat din Moldova Facultatea Ştiinţe Economice Catedra Marketing şi Relaţii Economice Internaţionale

Extras din referat

Introducere

Actualul mediu competitiv creşte presiunea asupra costurilor, asupra cerinţelor de servire şi de calitate. Adaptarea ofertei la cerere nu mai poate fi realizată prin crearea stocurilor costisitoare care în mare măsură nu corespund aşteptărilor clienţilor, la moment este nevoie de o gestiune capabilă să răspundă rapid la cerinţele mediului.

Dezvoltarea industriei moderne poate supravieţui numai dacă-şi poate schimba rapid atit volumul cit si structura calitativă a produselor propuse. Anume logistica ofera soluţii pentru ca intreprinderea să se poată adapta la cerinţele actuale ale pietei,prin crearea ''stocurilor'' de capacitate de productie şi mai puţin a stocurilor de produse finite,acest lucru realizîndu-se în primul rînd prin sincronizarea proceselor de producţie între unităţile interdependente din cadrul întreprinderii.

Logistica cuprinde toată sfera şi spectrul activităţilor întreprinderii, la fiecare etapă a procesului de producţie logistica cu ajutorul diferitor activităţi, metode şi mijloace tinde să reducă costurile şi să elibereze produsele în cantitatea şi calitatea dorită, la timpul şi locul potrivit. Pătrunzînd in toate sferele de activitate ale întreprinderii,logistica cuprinde aşa procese ca planificarea, realizarea şi controlul costurilor, manipularea şi depozitarea materialelor, semifabricatelor şi a produselor finite,si deasemenea fluxul informaţional care însoţeşte toate aceste procese.

Majoritatea întreprinderilor care au trecut la organizarea procesului de producţie utilizînd principiile logistice, au reuşit sa eficientizeze întreg lanţul de producţie. Graţie acestei conceptii au inceput mai raţional să folosească creditele pentru cumpărarea de resurse materiale, să aleagă furnizorii, să organizeze procesul de producţie, sa organizeze distribuţia fizică a produselor finite, si desemenea au început să gestioneze mai bine fluxul informaţional.

Datorită respectării acestor condiţii,întreprinderea,care utilizează sistema logistică de organizare a productiei,cu succes asigură competitivitatea firmei.În legătura cu caracterul foarte dinamic al conjuncturii pieţei,întreprinderea care a abordat concepţia logistică are posibilitatea privilegiată de a se adapta la condiţiile mediului.

I. Conceptul de logistică a procesului de producţie

La etapa actuală de dezvoltare a economiei au apărut noi condiţii de organizare a producţiei, care au depăsit cu mult limitele metodelor tradiţionale de organizare a procesului de producţie. Aceste schimbări, în marea lor majoritate ,au fost introduse de catre - logistica procesului de producţie.

Procesul de producţie este funcţia centrală a oricărei intreprinderi industriale. El asigură transformarea inputurilor in outputuri, destinate satisfacerii consumatorilor.

Inputurile sînt resurse umane, terenurile, echipamentele, clădirile, tehnologia, iar outputurile sint bunurile si serviciile destinate clienţilor.

Pentru a eficientiza procesul de transformare a resurselor,de a sincroniza diferite momente de producţie şi de consum, in cadrul întreprinderii se distinge o nouă funcţie - logistica.Care îşi gaseste cel mai des aplicarea in trei etape ale procesului logistic:

• Aprovizionarea cu materii prime şi componente.Aprovizionarea se referă la relaţiile ce se stabilesc între firma si furnizorii ei,respectiv nivelurile ce se află în amonte,în lanţul de aprovizionare-livrare.Aprovizionarea presupune in afara de activitatea de cumpărare,activităţi de transport,gestiune a stocurilor,depozitare,manipulare,gestiune a informaţiei.

• Producţia bunurilor.Responsabilitatea logisticianului nu include desfăşurarea efectivă a întregului proces de producţie. Contributia logisticii in domeniul producţiei constă in asigurarea materialelor, componentelor, produselor în curs de prelucrare, in cantităţile necesare desfăşurării procesului de fabricaţie, in concordanţă cu programul de producţie stabilit.

• Distribuţia fizică a produselor finite către consumator.La interfaţa dintre furnizori si clienti,operaţiunile de distribuţie fizică asigură disponibilitatea produselor pentru clienti.Obiectivele de marketing ale angrosiştilor şi detailiştilor sau aşteptările consumatorului final sînt indeplinite prin oferirea de utilitaţi de formă, cantitate,timp si loc.Distribuţia fizică include activităţi de transport,depozitare,gestiune a stocurilor,prelucrare a comenzilor clienţilor,ambalare,management al informatiei.

Aceasta perspectivă “tridimensională” a structurii sistemului logistic generează ideea conform căreea totalitatea celor trei componente logistice nu se regăsesc la nivelul altor organizaţii,in afară de întreprinderile producătoare.Motivul principal este legat de cea de-a doua componenta-cunoscuta sub diverse denumiri,printre care “activităti de susţinere a producţiei” si “management al materialelor”-care include ansamblul activităţilor logistice desfăşurate in interiorul organizaţiei,pentru îndeplinirea obiectivelor acsteea.

Preview document

Logistica proceselor de producție, metode economice de dirijare - Pagina 1
Logistica proceselor de producție, metode economice de dirijare - Pagina 2
Logistica proceselor de producție, metode economice de dirijare - Pagina 3
Logistica proceselor de producție, metode economice de dirijare - Pagina 4
Logistica proceselor de producție, metode economice de dirijare - Pagina 5
Logistica proceselor de producție, metode economice de dirijare - Pagina 6
Logistica proceselor de producție, metode economice de dirijare - Pagina 7
Logistica proceselor de producție, metode economice de dirijare - Pagina 8
Logistica proceselor de producție, metode economice de dirijare - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Logistica Proceselor de Productie, Metode Economice de Dirijare.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Organizarea Sistemului Logistic la Întreprindere

INTRODUCERE Procesul tranziţiei de la economia de piaţă necesită aplicarea unor metode netradiţionale şi noi în cercetarea activităţii de...

Analiza Sistemelor Economice

CAPITOLUL I Analiza sistemelor - obiect de studiu ai metode de investigare Perioada pe care o strabate în prezent economia tarii noastre...

Ai nevoie de altceva?