Marketing-ul companiei transnationale Apple

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Marketing-ul companiei transnationale Apple.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Prezentarea și poziționarea companiei Apple

Înființată în 1976, Apple Inc. a fost și este una din companiile care au adus schimbările radicale în societate, în felul oamenilor de a munci și comunica. Alături de companii precum IBM sau Microsoft, Apple avea să dezvolte pe parcursul a 30 de ani o industrie gigant pe care noi o cunoaștem astăzi ca industria IT, dar care are în spate apariția și dezvoltarea calculatoarelor, a serverelor și rețelelor, a dezvoltării de limbaje de programare și ulterior de programe software capabile să asigure o interfață grafică între om și calculator.

Apple, Inc. (NASDAQ: AAPL până în ianuarie 2007 Apple Computer, Inc.) este o companie cu sediul în California, înființată la 1 aprilie 1976 de către Steve Jobs, Steve Wozniak și Ronald Wayne.

Toată povestea celor de la Apple a început în garajul părinților lui Steve Jobs, în Los Altos, California, plecând cu o bază materială obținută din vanzarea obiectelor personale ale lui Steve Jobs și Ronald Wayne, respectiv un Volkswagen și un calculator personal. Treptat acel garaj avea să fie pentru cei doi atât cameră de lucru, unitate de service și magazin.

Din cauza faptului că cei doi nu mai făceau față afacerii care începea să prindă contur, aceștia și-au mărit investiția datorită împrumutului pe care l-au făcut la banca noului colaborator Mike Markkula. Astfel că, la doi ani după înființare, afacerea „de garaj” a devenit Apple Incorporated, având un capital de $250.000. La finalul anului respectiv, vânzările au atins cifra de $300 milioane datorită lansarii Apple 2.

În anul 1983 Steve Jobs a vândut primul computer personal cu interfață grafică, dar acest lucru nu a fost un adevarat succes, datorită prețului mare pe care îl avea, însă cu un an mai tarziu cei de la Apple au lansat Macintosh, a cărui lansare a fost un eveniment crucial în ceea ce privește numele Apple. Ulterior în anul 1991, Apple introduce PowerBook, echivalentul în zilele noastre a laptopurilor. Deși aceștia au mai scos pe piață și produse care nu au avut succes, cum ar fi aparate foto digitale, CD-playere audio portabile și aparatura TV, nu s-au oprit din drumul lor și la 15 august 1998 au lansat un nou calculator care amintea de Macintosh 128k: iMac. Cel care s-a ocupat de designul acestui produs, a conceput apoi designul iPod-ului și al iPhone-ului.

La începutul mileniului nostru, Apple a scos pe piață un audioplayer digital: actualul iPod, și în același timp se deschide primul Apple Retail Store în Virginia, California, SUA. În 2010 a apărut computerul-tabletă iPad, care a ajuns să îndeplinească în același timp rolul mai multor aparate sau dispozitive mobile, cum ar fi smartphone mobile, aparat de navigație după sistemul GPS, e-Reader, browser internet, jocuri electronice și dicționare.¹

Piața și evoluția companiei

În zilele noastre, cei de la Apple au ajuns să producă și să comercializeze calculatoare și software dar și produse de larg consum. Compania se angajează să aducă pe piaţă cele mai bune calculatoare personale, dispozitive de comunicare mobilă, muzică digitală portabilă şi experienţă video pentru consumatori, studenţi, profesori, companii şi agenţii guvernamentale prin echipamentele sale inovatoare, software, periferice, servicii şi oferte de internet originale.Printre cele mai cunoscute produse ale companiei se numără cele care fac parte din linia de calculatoare Macintosh (MacBook, Mac Pro, iMac, Mac Mini), linia de playere multimedia iPod, linia de telefoane mobile de tip smartphone-ul iPhone și linia de tablete iPad. Notorietatea companiei Apple își face simțită prezența în 10 țări prin cele peste 300 de magazine Apple Store și în peste 100 de țări prin intermediul dealerilor autorizați.

Inovația prin design - cheia unui marketing de succes

Atunci când vorbim despre viziunea unei întreprinderi, nu trebuie să ne limităm într-un mod simplist la maximizarea profiturilor întreprinderii, ea trebuie să reflecte valorile de bază ale organizației. Astfel este formulată o misiune pentru a comunica viziunea lor, tuturor părților interesate. „Trebuie avut în vedere faptul că misiunea nu reprezintă același lucru ca obiectivele întreprinderii, fie ele pe termen scurt, mediu sau lung. Practic, misiunea este o declarație concisă, referitoare la scopul organizației, fiind o expresie a rațiunii de a fi a acesteia. Dacă toate nivelurile organizației respective aderă la misiunea formulată și acționează într-un anumit mod, astfel încet să contribuie la îndeplinirea ei, se poate vorbi de un succes.”² Scopul misiunii în sine este acela de a asigura convergența eforturilor firmei în aceeași direcție, de a crea un anumit climat organizațional și de a orienta stabilirea obiectivelor, strategiilor și programelor de acțiune viitoare ale firmei.

Și în cazul Apple, aceasta se deosebește de celelalte companii care au un obiect de activitate similar prin misiune. Principala caracteristică este specificitatea. Cu alte cuvinte, misiunea poartă amprenta firmei și o diferențiază de ceilalți operatori ai pieței. Misiunea Apple este „să ofere unelte umanizate”, iar valorile brandului Apple sunt: individualismul, gândirea diferită, claritatea, inteligența - umana, nu cea artificială. Pornind de la astfel de valori, Apple a știut mereu să se diferențieze foarte clar, în primul rând prin denumirea sa, prin logo - mărul mușcat, care face trimitere la mărul cunoașterii din Biblie, dar și prin designul aparte, de ceilalți jucători de pe piață.

Fisiere in arhiva (1):

  • Marketing-ul companiei transnationale Apple.docx

Bibliografie

1. Balaure, V.(coordonator) - Marketing, Ediția a II-a revazuta și adaugita, Editura Uranus, București, 2002
2. Gongea A., Ideile vand! Design Management si succesul pe piata, Editura Cartea Universitara, Bucuresti, 2004
*** www.apple-history.com/
*** www.ifoapplestore.com/the_stores.html
*** www.macworld.co.uk
*** http://ro.wikipedia.org/wiki/