Mediul de Marketing la Rompetrol

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Mediul de Marketing la Rompetrol.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

1. Introducere. Descrierea generală a firmei.
2. Analiza mediului intern
3. Analiza mediului extern
4. Analiza SWOT

Extras din document

1.Introducere. Descrierea generala a firmei

Lider in domeniul petrolier regional, Rompetrol este o companie multinationala, cu activitati in 13 tari si avand o puternica baza operationala in regiunea Marii Negre si a Marii Mediterane. Complexitatea si numarul proiectelor executate la nivel global, de-a lungul timpului, au facut din Rompetrol cea mai cunoscuta marca romaneasca pe plan international. Prin cele 40 de firme care alcatuiesc Grupul, Rompetrol activeaza in principal in rafinare si marketing, cu implicare in proiecte complementare din explorare si productie, distributie, servicii industriale, mentenenta, management al proiectelor, logistica, servicii de ecologie industriala si alte servicii conexe, in Franta, Romania, Spania si Sud-Estul Europei.

Evolutia grupului Rompetrol

1974– Se infiinteaza Rompetrol, reprezentantul la nivel international al industriei petroliere romanesti.

1998- Dinu Patriciu si un grup de investitori locali achizitioneaza pachetul majoritar de actiuni si majoreaza capitalul, reusindu-se astfel o revenire spectaculoasa a cifrei de afaceri.

1999- Incepe procesul de formare a Grupului Rompetrol, compania realizand prima achizitie majora, rafinaria Vega Ploiesti. In doar 9 luni de la preluare, cifra de afaceri a rafinariei Vega s-a triplat.

2001- Grupul Rompetrol realizeaza principala sa achizitie - rafinaria Petromidia, in urma semnarii contractului de vanzare–cumparare cu Fondul Proprietatii de Stat (FPS).. Petromidia si-a schimbat numele in Rompetrol Rafinare SA.

2003- Rompetrol desfasoara un program complex de extindere a retelei de statii de carburanti in intreaga tara. Astazi, aceste depozite alimenteaza reteaua nationala a companiei, care include peste 100 de benzinarii proprii si 150 de statii Partener Rompetrol.

2004- Rompetrol Rafinare este listata la Bursa de Valori Bucuresti. Profitul operational al rafinariei creste de peste 5 ori fata de anul anterior, reusind sa atinga un nivel de 86,4 milioane dolari. Rompetrol Rafinare inregistreaza un profit net de 11 milioane dolari, pentru prima data, dupa 30 de ani de activitate. OMV vinde pachetul de actiuni de 25.1% către managementul Rompetrol.

Pentru a creste performantele celor 40 de firme membre ale Grupului, care opereaza in 13 tari diferite, grupul s-a organizat in patru Entitati de Afaceri (o singura unitate operationala sau un grup de companii diferite care formeaza un segment unic de afaceri). Entitatile de afaceri sunt: Downstream (Retail & Marketing), Rafinare, Trading, Upstream (Explorare si Productie)

S.C. Rompetrol Rafinare S.A.

Sediul Social: Constanţa, Drumul Judeţean 226, Km 23

Număr de ordine în Registrul Comerţului - J13/534/1991

Cod Unic de Inregistrare (CUI) - 1860712

Capital Social subscris - 2.109.927.600 RON, integral varsat

Structura actionariatului

The Rompetrol Group N.V. 11.251.440.978 actiuni 64,43%

Rompetrol S.A. 2.033.591.796 actiuni 11,64%

Pers Juridice<10% fiecare 2.679.158.925 actiuni 15,34%

Pers Fizice<10% fiecare 1.499.315.968 actiuni 8,59%

In conformitate cu prevederile Actului Constitutiv al societatii Rompetrol Rafinare, domeniul principal de activitate il constituie prelucrarea titeiului (cod CAEN 23), iar obiectul principal de activitate este reprezentat de fabricarea produselor rezultate din titei (cod CAEN 2320).

Rompetrol Rafinare mai detine, printre altele, cote de participare la alte societati din cadrul grupului Rompetrol:

Societate Procent detinut

Rompetrol Industrial Parks S.A. 23

Rompetrol Petrochemicals S.R.L. 100

Rompetrol Logistics S.A. 67,83

Rom Oil S.A. 99

Principalele produse ale societatii sunt: benzine auto, motorine auto, petrol, gaz petrolier lichefiat, solventi, sulf, pacura, polipropilena, cocs de petrol, propan, azot, aer comprimat s.a. Pe lângă diverse tipuri de carburanţi auto (benzină, motorină, LPG), compania este unicul producător naţional de carburant de tip Jet A-1, intenţionând să devină în perioada următoare principalul furnizor de combustibil pentru liniile aeriene care operează în România şi Republica Moldova.

2.Analiza mediului intern

- Resurse umane

- Nr mediu angajati:1149

Consiliul de administratie: presedinte: Alexandru Nicolcioiu, Nicolae Ionescu si Eric Florin Chis(cf hotararii AGA Rompetrol Rafinare din 25.02.2006)

Director general al S.C. Rompetrol Rafinare S.A. Vasile Cosmin Turcu

Director economic:Giani Iulian Kacic

Gheorghe GUSU-director financiar

Silvian POTLOGEA, director tehnic Uzina Rafinarie

Liviu GRIGORE, director inginerie de proces

Aurelian NICOLAE, director Utilitati

Cristian JIVU, director Control instalatii

Cifra de afaceri consolidată a Rompetrol Rafinare a crescut cu 23 la sută, anul trecut, până la nivelul de 2,65 miliarde dolari.

3.Analiza mediului extern

Micromediul este constituit din agenţi economici cu care întreprinderea intră de obicei în relaţii directe, influenţele fiind puternice şi reciproce, reprezentând în fapt un ansamblu de condiţii, activităţii şi relaţii specifice. Micromediul asigură cadrul în care se aplică şi se verifică politica de marketing, având deci rol esenţial în elaborarea mixului de marketing. Întreprinderile pot să anticipeze schimbările ce vor apare în micromediu şi să răspundă acestora, influenţându-le sau controlând dimensiunile interferenţei lor cu relaţiile de piaţă ale întreprinderii şi cu concurenţii ei.

Macromediul întreprinderii reprezintă ansamblul factorilor (variabilelor) ce constituie climatul general în care acesta îşi desfăşoară activitatea. Există patru categorii de astfel de factori, care influenţează modul în care întreprinderile îşi abordează activităţile de marketing. În literatură, ei sunt cunoscuţi sub denumirea de factorii STEP:

- factorii socio–culturali, care se referă la modelele de comportament ale consumatorilor pe o anumită piaţă;

- factorii tehnologici, care vizează amplificarea potenţialului economic al societăţii;

- factorii economici, care se concretizează într-un sistem de fenomene (variabile) economice şi modalităţi de alocare a resurselor în societate;

- factorii politico–juridici, care se referă la mijloacele de control menite să apere interesele indivizilor şi societăţii în ansamblu.

- Micromediul (furnizori, clienti, concurenti, organisme publice si alti detinatori de interese)

Fisiere in arhiva (1):

  • Mediul de Marketing la Rompetrol.doc