Mercantilism - Aparitie, Reprezentare, Semnificatie, Spiritul Mercantilism

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 4148
Mărime: 23.32KB (arhivat)
Puncte necesare: 9
UNIVERSITATEA ALEXANDRU IOAN CUZA FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR

Extras din referat

1.Introducere in economie

Economia a facut dintotdeauna obiectul preocuparilor omenesti,pentru ca oamenii se confrunta,la fel ca si celelalte vietuitoare,cu problema supravietuirii.Omul a fost insa mai norocos,pentru ca a fost inzestrat in primul rand cu aptitudini intelectuale,inaintea celor fizice caracteristice altor vietuitoare.Tocmai pentru ca are capacitatea de a gandi,omul are nenumarate dorinte,pentru indeplinirea carora resursele pe care i le ofera natura si societatea vor fi intotdeauna insuficiente.

Economia studiaza tocmai comportamnetul oamenilor in activitatea de producere,distributie si consm a bunurilor si serviciilor intr-o lume a resurselor rare.

Mult timp s-a folosit pentru stiinta economica denumirea de "economie politica" aparuta pentru prima data in lucrarea lui Antoine de Montchrestien din 1615 ,"Traité d’economie politique".Termenul provine din grecescul "oikonomia" care in traducere libera inseamna regulile administrarii cetatii(oikos=casa,gospodarie, nomo=lege,polis=cetate).

2.Mercantilismul-primul curent de gandire economica.Aparitie

Montchrestien este unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai mercantilismului,primul curent de gandire economica moderna.

Mercantilismul a fos o doctrina economica care s-a afirmat in Europa intre sec al-XVI-lea si sec XVII-lea ce avea in sau ideea ca aurul si argintul reprezinta prima bogatie,atat pentru indivizi,cat si pentru state.Sub numele de mercantilisti sunt cunoscuti multi economisti care au format mai multe scoli nationale care militau pentru determinarea madalitatilor prin care statul putea sa-si procure cantitati cat mai mari de aur si argint.

Exista mai multe definitii pentru mercantilism :

1. spirit negustoresc,intens comercial,preocupare,tendinta de a castiga bani pentru orice mijloace

2. doctrina economica din sec XV-XVIII bazata pe principiul ca avutia sociala rezida in acumularea metalelor pretioase si a stocului international

3. doctrina economica ,aparuta la inceputul dezvoltarii capitalismului,conform careia avutia statului era identificata cu bani si cu metale pretioase,iar sursa principala a veniturilor era considerata circulatia marfurilor.

Mercantilismul este fundamentat de de cateva idei ,si anume :

- principala forma a bogatie consta in cantitatea de metale pretioase de care dispune individul,respectiv societatea,in consecinta,statul trebuie sa aplice politici care sa conduca la acumularea unei cantitati cat mai mari de metale pretioase

- scopul oricarei activitati lucrative este profitul,obtinut in procesul circulatiei marfurilor ca diferenta intre pretul de vanzare(mai mare) si pretul de cumparare(mai mic),cea mai profitabila sfera de activitate fiind comertul exterior.

-ca o consecinta a primelor doua afirmatii,statul era sfatuit sa aplice politica externa a protectionismului vamal,prin care sa obtina o balanta comerciala excedentara,excedentul urmand sa se transforme intr-un spor al rezervelor de metale pretioase,deci al bogatiei.

3.Semnificatie

Termenii de "mercantilism" si "sistemul mercantil" au fost utilizati pentru prima data in 1763 de filozoful francez marchizul de Mirabeau si popularizati mai tarziu de Adm Smith in lucrarea sa intitulata " Avutia natiunilor".Dezideratele gandirii mercantiliste se pot traduce prin necesitatea unor reglementari ale vietii economice si acceptarea declarata a goanei dupa profit a natiunilor si a indivizilor.Thomas Mun (1571-1641) a expus aceasta doctrina in "England’s Treasure by Foreign Trade"(1664) : »Mijlocul la indemana pentru sporirea avutiei si a tezaurului nostru il constituie comertul exterior, unde trebuie sa aplicam intotdeauna regula de a vinde anual strainilor mai mult decat consumam noi valoric din produsele lor »

Termenul de mercantilism deriva din cuvintele latinesti mercanto care inseamna "piata" ,mercante care inseamna negustor si mercantile cuvant legat de castigul banesc.

Termenul de mercantilism are o dubla semnificatie.Pe de o parte,el indica un ansamblu coerent de idei privind natura avutiei individuale si sociale(nationale) si caile sporirii ei,adica reprezinta gandire economica,mai ales o doctrina economica.Pe de alta parte,termenul respectiv arata un ansamblu de masuri practice care trebuie adoptate pentru atingerea scopului economic urmarit,adica o politica economica interna si externa adaptata acelei doctrine.Insa pentru M.A.Dupois el este"Teoria imbogatirii natiunilor prin acumularea matalelor pretioase dupa Ingram el este de conceptia dupa care "bagatia se identifica cu banii",iar dupa Rene Gonnard este "sistemul de gandire economica si politica al reprezentantilor Renasterii,ci un anamblu de teorii si practici care pune accent pe metalele pretioase."(Virgil Madgearu-Curs de economie politica,pag 48-49).Astfel prin mercantilism intelegem "acea doctrina economica,elaborata astfel in sec.XVI-XVII,indeosebi in urma descoperii,in America a minelor de aur si argint,care considera ca pentru un stat,bogatia consista in poesedarea metalelor pretioase si indica masurile(companiile de comert,protectionistul,interventionismul de stat)de a le porcura si de a le face sa fructifice"(Encyclopedie alphabetiques Larousse)

Mercantilistii au fost ganditori pragmatici.In centul atentiei lor au stat problemele economice practice,cu precadere masurile de politica economica pe care trebuia sa le ia statul pentru desfasurarea eficienta a afacerilor,cresterea profitului oamenilor de afaceri si sporirea avutiei nationale.Temelia politicii economice mercantiliste este ideea prezentului si interventiei active asupra statului in economie,atat ca agent economic de sine statator ,cat si,mai ales,pe plan extern,print-o minutioasa si severa politica protectionista in favoarea intreprinzatorilor nationali,limitand concurenta intreprinzatorilor straini.

Preview document

Mercantilism - Aparitie, Reprezentare, Semnificatie, Spiritul Mercantilism - Pagina 1
Mercantilism - Aparitie, Reprezentare, Semnificatie, Spiritul Mercantilism - Pagina 2
Mercantilism - Aparitie, Reprezentare, Semnificatie, Spiritul Mercantilism - Pagina 3
Mercantilism - Aparitie, Reprezentare, Semnificatie, Spiritul Mercantilism - Pagina 4
Mercantilism - Aparitie, Reprezentare, Semnificatie, Spiritul Mercantilism - Pagina 5
Mercantilism - Aparitie, Reprezentare, Semnificatie, Spiritul Mercantilism - Pagina 6
Mercantilism - Aparitie, Reprezentare, Semnificatie, Spiritul Mercantilism - Pagina 7
Mercantilism - Aparitie, Reprezentare, Semnificatie, Spiritul Mercantilism - Pagina 8
Mercantilism - Aparitie, Reprezentare, Semnificatie, Spiritul Mercantilism - Pagina 9
Mercantilism - Aparitie, Reprezentare, Semnificatie, Spiritul Mercantilism - Pagina 10
Mercantilism - Aparitie, Reprezentare, Semnificatie, Spiritul Mercantilism - Pagina 11
Mercantilism - Aparitie, Reprezentare, Semnificatie, Spiritul Mercantilism - Pagina 12
Mercantilism - Aparitie, Reprezentare, Semnificatie, Spiritul Mercantilism - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Mercantilism - Aparitie, Reprezentare, Semnificatie, Spiritul Mercantilism.doc

Alții au mai descărcat și

Doctrina Mercantilistă

Curentul de gândire mercantilist este specific secolelor XVI-XVII şi a dominat viaţa economică, sub aspect teoretico-practic, până la mijlocul sec....

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Doctrine Econemice

C A P I T O L U L I INTRODUCERE ÎN STUDIUL DOCTRINELOR ECONOMICE 1.1. Gândirea economică şi importanţa cunoaşterii istoriei gândirii economice....

Ai nevoie de altceva?