Metoda de evaluare a riscului de faliment

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 7762
Mărime: 119.14KB (arhivat)
Publicat de: Adi Marcu
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Laura Vasilescu Giurca

Cuprins

  1. INTRODUCERE 2
  2. 1. ANALIZA RISCULUI DE FALIMENT 3
  3. 2. ANALIZA STATICĂ A RISCULUI DE FALIMENT PE BAZA BILANŢULUI PATRIMONIAL 5
  4. 2.1. ANALIZA FONDULUI DE RULMENT PATRIMONIAL 5
  5. 2.2. ANALIZA RATELOR DE SOLVABILITATE 7
  6. 3. ANALIZA RISCULUI DE FALIMENT PRIN METODA SCORURILOR 9
  7. 3.1. Modelul ALTMAN 11
  8. 3.2. Modelul CANON şi HOLDER 12
  9. 3.3. Modelul BĂNCII FRANŢEI 13
  10. 4. ANALIZA FUNCŢIONALĂ A RISCULUI DE FALIMENT 16
  11. 4.1. FONDUL DE RULMENT FUNCŢIONAL ŞI NEVOIA DE FOND DE RULMENT 16
  12. 4.2. RELAŢIILE DE TREZORERIE ŞI APRECIEREA RISCULUI DE FALIMENT 17
  13. 4.3. CALCULUL ŞI ANALIZA NEVOII DE FOND DE RULMENT PENTRU EXPLOATARE CU AJUTORUL RATELOR DE GESTIUNE 19
  14. 5. ANALIZA FONDULUI DE RULMENT BANCAR 20
  15. CONCLUZII 21
  16. BIBLIOGRAFIE 22

Extras din referat

INTRODUCERE

Odată cu trecerea la economia de piaţă s-a impus ca o necesitate obiectivă cunoaşterea unor informaţii cât mai precise privind riscul de faliment la un moment viitor. Preocuparea pentru predicţia riscului de faliment s-a concretizat, pe plan mondial, începând cu anii ’60 ai secolului trecut, în elaborarea unei metode numită metoda scorurilor, care a cunoscut o importantă dezvoltare datorită utilizării unor elemente statistice de analiză a situaţiei financiare, pornind de la un ansamblu de rate.

Numeroase analize au căutat să evidenţieze diferenţele existente ale valorilor anumitor indicatori la întreprinderile performante şi la companiile care au dat faliment. Studiile au arătat că o parte a indicatorilor financiari aveau diferenţe semnificative la cele două categorii de companii.

Diagnosticul bunăstarii financiare reprezintă un mijloc de obţinere a informaţiei veridice şi calitative despre posibilităţile reale ale întreprinderii în stadiul începător al crizei economice. Întreprinderea cu un sistem analitic serios e capabilă să recunoască din timp criza care se apropie. Cu ajutorul analizei financiare pot fi găsite locurile vulnerabile în economia întreprinderii şi propuse soluţii eficiente de ieşire din situaţia dificilă.

Procesul de diagnosticare a riscului de faliment constă în evaluarea capacităţii întreprinderii de a face faţă angajamentelor asumate faţă de terţi, deci în evaluarea solvabilităţii întreprinderii.

Se pot evidenţia două abordări de bază cu privire la predicţia riscului de faliment.

Prima abordare (cantitativă) se bazează pe datele financiare şi include operarea cu unii coeficienţi. Această abordare are trei lacune substanţiale.

În primul rând întreprinderile aflate în dificultate, în diferite moduri încearcă să întârzie publicarea rapoartelor sale, astfel datele concrete pot mult timp fi indisponibile.

În al doilea rând aceste date pot fi incomplete veridice. Întreprinderilor în astfel de situaţii le este caracteristică tendinţa de a-şi “înnalbi” activitatea , uneori ajungându-se şi la falsificări. Ultima dificienţă este faptul că coeficienţii pot avea direcţii dinamice diferite şi astfel nu de fiecare dată permit ajungerea la o concluzie unanimă despre modificarea stării financiare a întreprinderii.

A doua abordare (calitativă) se bazează pe studierea anumitor caracteristici, aferente întreprinderilor ce se îndreaptă spre starea de faliment. Dacă întreprinderea studiată este caracterizată de astfel de caracteristici, se ajunge la concluzia că aceasta are tendinţe nefavorabile în dezvoltarea sa. Majoritatea cercetărilor de success în abordarea calitativă au fost realizate cu ajutorul analizei discriminante şi mai exact aşa-numitei metode a scorurilor.

1. ANALIZA RISCULUI DE FALIMENT

În activitatea practică, întreprinderile se pot confrunta cu dificultăţi de plată, care pot fi temporare sau ocazionale, cât şi permanente.

În cazul existenţei unor dificultăţi permanente de plată a obligaţiilor faţă de terţi, se poate vorbi de o fragilitate economică şi financiară a firmei, cu influenţe negative asupra solvabilităţii acesteia.

Studiul întreprinderilor aflate în dificultate prezintă o importanţă deosebită în momentul actual în ţara noastră, fiind de interes pentru o largă categorie de agenţi economici, între care se disting, în primul rând, băncile, care sunt preocupate, în mod evident, de calitatea portofoliilor de credit pe care le deţin, apoi diferitele categorii de acţionari, investitori, creditori sau parteneri de afaceri.

În literatura de specialitate, sunt prezentate mai multe metode şi instrumente care permit stabilirea cauzelor şi abordarea diferitelor forme de manifestare a riscului de faliment. Implicaţiile financiare majore ale procesului de degradare a situaţiei financiare a întreprinderilor aflate în dificultate oferă un câmp foarte larg de acţiune pentru analiza financiară, care se poate manifesta mai ales în direcţia identificării tuturor factorilor de instabilitate financiară şi în cuantificarea riscului fiecărei întreprinderi.

Contribuţia tradiţională a analizei financiare la detectarea întreprinderilor cu risc potenţial constă în utilizarea a diverse instrumente, cum ar fi: fondul de rulment şi trezoreria netă, ratele activităţii, tablourile de flux. Totuşi, varietatea foarte mare a indicatorilor ridică unele probleme în ceea ce priveşte selecţia indicatorilor pertinenţi, divergenţele ce pot apărea între rezultatele care se pot obţine cu ajutorul lor, precum şi interdependenţa între diferitele caracteristici pe care le exprimă.

Orice agent economic este supus riscului de faliment. Acesta poate avea consecinţe negative, cu implicaţii complexe asupra întregii activităţi a agentului economic, cât şi asupra altor entităţi care vin în contact cu agentul respectiv.

Pentru a putea obţine de la instituţiile financiare avizate credite necesare pentru modernizarea capacităţilor existente (prin achiziţionarea de tehnologii noi), pentru crearea unor capacităţi de producţie noi sau pentru orice alt tip de investiţie care presupune un efort financiar mai mare decât posibilităţile proprii, orice firmă trebuie să facă dovada eficacităţii activităţii desfăşurate, respectiv a celei rezultate ca urmare a investiţiei şi a garanţiilor de care acesta dispune.

Determinarea riscului de faliment este necesară atât pentru acordarea unor credite, cât şi pe parcursul derulării contractului de creditare, deoarece nu este posibil ca, prin aplicarea unei teorii sau formule, să se garanteze că suma acordată clientului de către bancă împreună cu dobânda aferentă acestui credit vor fi rambursate în întregime. De aceea, băncile, pentru evitarea pierderilor, trebuie să aibă în vedere câteva elemente generale care se referă la:

Preview document

Metoda de evaluare a riscului de faliment - Pagina 1
Metoda de evaluare a riscului de faliment - Pagina 2
Metoda de evaluare a riscului de faliment - Pagina 3
Metoda de evaluare a riscului de faliment - Pagina 4
Metoda de evaluare a riscului de faliment - Pagina 5
Metoda de evaluare a riscului de faliment - Pagina 6
Metoda de evaluare a riscului de faliment - Pagina 7
Metoda de evaluare a riscului de faliment - Pagina 8
Metoda de evaluare a riscului de faliment - Pagina 9
Metoda de evaluare a riscului de faliment - Pagina 10
Metoda de evaluare a riscului de faliment - Pagina 11
Metoda de evaluare a riscului de faliment - Pagina 12
Metoda de evaluare a riscului de faliment - Pagina 13
Metoda de evaluare a riscului de faliment - Pagina 14
Metoda de evaluare a riscului de faliment - Pagina 15
Metoda de evaluare a riscului de faliment - Pagina 16
Metoda de evaluare a riscului de faliment - Pagina 17
Metoda de evaluare a riscului de faliment - Pagina 18
Metoda de evaluare a riscului de faliment - Pagina 19
Metoda de evaluare a riscului de faliment - Pagina 20
Metoda de evaluare a riscului de faliment - Pagina 21
Metoda de evaluare a riscului de faliment - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Metoda de Evaluare a Riscului de Faliment.doc

Alții au mai descărcat și

Riscul de țară, între liberalizarea și globalizarea piețelor

PARTEA I. STADIUL CUNOAŞTERII LA NIVEL INTERNAŢIONAL Capitolul 1. Conceptul de risc în economie 1.1. Noţiunea de risc economic şi evoluţia...

Bilanțul contabil

INTRODUCERE Informaţia şi în deosebi informaţia economică este astăzi prezentă în toate domeniile de activitate , fiind un element indispensabil...

Gestiunea și analiza riscului de țară

Accentul acestei analize cade pe riscul de ţară, componentă de bază a riscului general în afacerile internaţionale. Pentru reuşita în afaceri,...

Analiza Riscului la SC Crisem SRL

Cap.1. PREZENTAREA SOCIETĂŢII COMERCIALE CRISEM S.R.L. 1.1. Organizarea S.C CRISEM S.R.L. S.C. CRISEM SRL este o societate cu răspundere...

Metode de Evaluare a Riscului de Faliment

INTRODUCERE In conditiile economiei de piata, activitatea tuturor agentilor economici este expusa, intr-o masura mai mica sau mai mare, riscurilor...

Piața Financiară din România

Piata financiara din Romania Institutii financiare In Romania principalele institutii financiare sunt: bancile, societatile financiare nebancare...

Analiza Riscului de Faliment - Studiu de Caz SC Vel Pitar SRL

REZUMAT Riscul este un termen familiar pentru cei mai mulţi oameni. Cei mai mulţi dintre ei au o viziune negativistă asupra riscului. Pentru ei,...

Primele aplicații ale teoriei semnalului - semnalizarea prin structura de finanțare a firmei

Începând cu anii '70, au fost create modele de semnalizare prin intermediul structurii financiare bazate pe informaţia asimetrică între managerii –...

Te-ar putea interesa și

Diagnosticul Financiar și Evaluarea la SC Euroconstruct SA

CAP. 1. PREZENTAREA GENERALĂ A SOCIETĂŢII S.C. „EUROCONSTRUCT” S.A. 1.1. ELEMENTE DE IDENTIFICARE S.C. „EUROCONSTRUCT” S.A. este persoană...

Analiza Diagnostic la SC Dunas SRL

INTRODUCERE 1. Rolul şi obiectivele diagnosticului Diagnosticul reprezintă una dintre etapele majore ale managementului strategic al...

Studiul Statistic al Riscului Activității Bancare de Creditare

domenii ale activitatii economice. Activitatea de creditare bancara prezinta importanta atqt in tarile dezvoltate, cqt si in tarile aflate in...

Managementul riscurilor la nivel de întreprindere

INTRODUCERE Perioada actuală în care am crescut și în care traim desfășurându-ne activitățile cotidiene este caracterizată de instabilitate pe...

Argumentarea Economică a Planurilor de Afaceri în Unitățile Agricole

Actualitatea şi gradul de studiere a temei investigate Abordarea problematicii privind argumentarea economică a planurilor de afaceri în sectorul...

Analiza Riscului de Faliment

In conditiile economiei de piata, activitatea tuturor agentilor economici este expusa, intr-o masura mai mica sau mai mare, riscurilor generate de...

Incertitudine și risc în investiții

1.Semnificaţia noţiunilor de risc şi incertitudine Decizia de investiţie trebuie să ia în considerare incertitudinea şi riscul implicate de...

Analiza și anticiparea eșecul unei entități economice - studiu de caz la SC Red-Impex SRL

Cap I. Activitatea de producţie şi comercializare la S.C. RED-IMPEX S.R.L. 1.1. Prezentarea societăţii S.C. RED-IMPEX S.R.L. Societatea...

Ai nevoie de altceva?