MoxExpert - Studiu de Caz

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3207
Mărime: 232.51KB (arhivat)
Publicat de: Ora O.
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Mobexpert este o retea nationala de hipermagazine specializate in vanzarea de mobilier si decoratiuni interioare. Oferta sa include mobilier de living, dinning si dormitor, bucatarii si bai, mobilier de terasa si gradina, decoratiuni, covoare si corpuri de iluminat.

Infiintat in urma cu 13 ani, Grupul Mobexpert este liderul pietei de mobilier din Romania. Cu o cifra de afaceri de 168 de milioane euro in 2007, Mobexpert se plaseaza intre primele 12 intreprinderi europene din industria mobilei. Numai in Bucuresti si in orasele mari, Mobexpert detine 18% din piata de mobilier de casa si 30% din cea a mobilierului de birou. Grupul Mobexpert detine in total 30 de societati comerciale. Pe langa partea de retail, din Grupul Mobexpert mai fac parte 10 fabrici de mobila, 6 de import si de logistica si o societate ce activeaza in domeniul imobiliar, Domus Mex.

Grupul Mobexpert este prezent pe piata romaneasca prin cele doua marci ale sale:

- Mobexpert – hipermagazine si magazine de mobilier de casa si decoratiuni;

- Mobexpert Office – mobilier pentru birou si colectivitati.

In prezent, Mobexpert detine o cota de piata de 18%, in timp ce Mobexpert Office detine 30% din piata, potrivit estimarilor Grupului.

1. Scurt istoric

Bazele afacerii Mobexpert au fost puse de catre sotii Camelia si Dan Viorel Sucu in 1993 prin deschiderea unui magazin de mobilier de birou.

In 1994, retailul de mobila era bine reprezentat pe segmentul pentru casa, insa nu exista niciun fel de oferta de scaune de birou, de mobilier propriu-zis sau de canapele de piele in conditiile in care cererea incepea deja sa se contureze. Pe fundalul acestei situatii, Mobexpert si-a demarat activitatea incercand sa satisfaca cerintele acestui tip de cerere.

Ca urmare a cererii tot mai mari din partea clientilor si a tendintelor de pe piata internationala, in acelasi an,a fost creata marca de lux a Grupului Mobexpert- Class.

Desi initial Mobexpert a fost doar ca o firma de import si distributie de mobilier, dezvoltarea ulterioara a Grupului i-a permis acestuia realizarea unei productii proprii incepand cu productia scaunelor de birou si continuand cu cea a canapelelor din piele.

Achizitionand de la Fondul Proprietatii de Stat pachetele majoritare de actiuni de la trei importante fabrici de mobilier: Samus Dej, Ilefor Targu Mures si Mobstrat Suceava, compania si-a dezvoltat activitatea de productie si export.

In anul 2000, este infiintata societatea Domus Mex care va activa in domeniul imobiliar.

Obtinand un real succes pe plan intern, prin asa - numitele "cuiburi de retail" (zone in care au investit retaileri din mai multe domenii), Mobexpert a decis sa-si extinda activitatea si pe piate straine.

Odata cu aceasta decizie, numarul angajatilor din cadrul Grupului a crescut remarcabil, atingand 4.500 de angajati in 2006(dintre care peste 2 000 in fabrici), comparativ cu cei 4 angajati, cat avea initial in 1993. In prezent, mergand pe principiul ca nicio activitate economica cu mai mult de 200 de angajati care sa poata sa functioneze corect, activitatile Mobexpert sunt sparte in entitati juridice de maximum 200 de angajati. Se evita astfel costuri suplimentare inutile.

In 2007 au fost deschise primele magazine Mobexpert de peste granita, Mobexpert Office la Sofia si Belgrad.

Grupul Mobexpert cuprinde in prezent 8 fabrici in patru centre de productie din Bucuresti, Dej, Targu Mures si Suceava, care produc 70% din produsele din magazinele Mobexpert.

2.Activitatea de retail

Grupul Mobexpert este cel mai mare producator si distribuitor de mobila din Romania, principalii sai concurenti fiind Elvila, controlata de omul de afaceri Viorel Catarama, si Italsofa.

Chiar daca Mobexpert a ajuns astazi unul dintre cei mai mari producatori autohtoni, el reprezinta , in primul rand, o afacere in retail. Grupul nu vinde doar mobila produsa in cadrul firmelor sale, ci si mobila importata din strainatate, detinand in acest scop 6 firme de import. Spre exemplu, trei dintre fabricile producatoare de mobila nu fac parte din holding si nu au o productie preponderent destinata magazinelor Mobexpert.

Preview document

MoxExpert - Studiu de Caz - Pagina 1
MoxExpert - Studiu de Caz - Pagina 2
MoxExpert - Studiu de Caz - Pagina 3
MoxExpert - Studiu de Caz - Pagina 4
MoxExpert - Studiu de Caz - Pagina 5
MoxExpert - Studiu de Caz - Pagina 6
MoxExpert - Studiu de Caz - Pagina 7
MoxExpert - Studiu de Caz - Pagina 8
MoxExpert - Studiu de Caz - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • MoxExpert - Studiu de Caz.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu de Caz - Meli Melo

Capitolul 1  PREZENTAREA FIRMEI De la un raion de cosmetice frantuzesti, asezat la iesirea din magazinele Mega Image, în anul 1997, Meli Melo a...

Ursus - Studiu de Caz

Introducere Istoria celor peste 125 de ani a facut din Ursus un brand puternic, a desavarsit un gust unic, perfect echilibrat si a dat calitatea...

Gucci - Studiu de Caz

Intr-un top al celor mai populare branduri din industria modei, cu siguranta ca Gucci s-ar plasa pe primele locuri, daca nu chiar pe locul intai....

Studiu de Caz Carrefour

Al doilea distribuitor al planetei, după americanul Wal-Mart Stores, şi numărul 1 în Europa, Carrefour foloseşte aproape 400.000 de colaboratori şi...

Studiu de Caz Sony

Introducere Am ales multinaționala Sony dintr-un motiv foarte simplu şi evident, şi anume faptul că Sony este o companie care produce şi vinde...

Gerocossen

Introducere În vederea realizării proiectului individual am ales să detaliez prima temă propusă, şi anume un studiu de caz pe care l-am conceput...

Studiu de Caz Compania Petrom

PETROM  o companie din ce in ce mai puternica Am initiat un proces de modernizare pentru a ne consolida pozitia de lider, pentru a asigura...

Studiu de Caz - IKEA

Fondatorul celebrei companii este Ingvar Kamprad, nascut in 1926 în partea de sud a Suediei, intr-o familie modesta. Inca din copilarie isi dorea...

Ai nevoie de altceva?