O perspectiva SBD pe managementul inovatiei

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie O perspectiva SBD pe managementul inovatiei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Importanța managementului într-o organizație

Termenul de „ management” provine din latinescul „ maneo”, care înseamnă „ a rămâne”, iar de la substantivul latin „manus” ( mână, manevrare, manipulare) s-a format în limba franceză, termenul „ manege” ( loc unde sunt crescuți caii), iar în limba italiană cuvântul „ maneggio”, care are semnificația de „ prelucrare manuală”. Ulterior, acest termen de proveniență latină, a imbrăcat în limba engleză forma verbului „ to manage”, având diverse înțelesuri, printre care și acelea de „a administra”, „ a conduce”. De la acest verb, au luat naștere substantivele „ management”, respectiv „ manager”.

De-alungul timpului, diverși teoreticieni și practicieni au atribuit o serie de definiții acestui termen de „ management”, dintre care, cele mai relevante aparținând următoarelor personalități: Henri Fayol, Frederick W. Taylor, Richard Farmer, Peter Drucker, David H. Hemphil, ș.a.

În cartea „ Administration industrielle et generale” , publicată în anul 1916, inginerul francez Henri Fayol, definește managementul ca fiind rezultatul următoarelor cinci acțiuni: ”a prevedea, a organiza, a comanda, a coordona, a controla”.

Potrivit lui Peter Drucker, „managementul este echvalent cu persoanele de conducere”, acestea având „sarcina de a mobiliza energiile unității economice pentru îndeplinirea sarcinilor cunoscute și definite”, iar rezultatele acestor acțiuni, fiind concretizate de „ obținerea unei eficiențe ridicate și adaptarea la modificările din exterior”.

În Dicționarul Explicativ al Limbii Române, întâlnim următoarele definiții atribuite termenului de „management” : „1. Activitatea și arta de a conduce; 2. Ansamblu al activităților de organizare, de conducere și de gestiune a unei întreprinderi; 3. Știință și tehnică a organizării și conducerii unei întreprinderi; 4. Conducere a unei întreprinderi.”

Ansamblul acestor accepții și definiții, stă la baza pregătirii și orientării profesionale a managerilor, având rolul de a facilita interpretarea și înțelegerea sarcinilor pe care un manager trebuie să le îndeplinească.

Fisiere in arhiva (1):

  • O perspectiva SBD pe managementul inovatiei.docx

Bibliografie

Liviu Ilieș, Maria Mortan, Dan Lungescu, Ioan Lazăr, Mirela Popa, Vincențiu Vereș ( 2009)- Management, Ediura Risoprint Cluj-Napoca;
- ** https://dexonline.ro/definitie/management
- ** http://www.scritub.com/management/MANAGEMENT-CONCEPT-DEFINITII1511518417.php