Oportunități de finanțare pentru agenții economici din România

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 4197
Mărime: 400.59KB (arhivat)
Publicat de: Catalina P.
Puncte necesare: 7
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor
Universitatea din Craiova, Craiova

Extras din referat

1. Posibilitatile agentilor economici romani de a se finanta

Aspectele finanțării prezintă importanța cruciala pentru supraviețuierea și dezvoltarea întreprinderii.

În primul rând, întreprinderea trebuie să dispună de lichidități pentru a face față angajamentelor asumate , adică de a onora datoriile cu scadența în viitorul apropiat, asigurandu-și astfel echilibrul financiar pe termen scurt.

În al doilea rând se pune, din partea întreprinderii, problema lansării în investiții de orice natură (tehnologice, sociale, comerciale) care să facă să se dezvolte posibilitățile întreprinderii. În acest caz este vorba de finanțarea dezvoltării pe termen mediu și lung care condiționează creșterea rezultatelor în viitor și menținerea echilibrului financiar.

Deci mijloacele de finanțare trebuie să fie adaptate calitativ la nevoile întreprinderii. În acest sens întreprinderea poate fi confruntată cu două tipuri de dificultăți. Pe de o parte , ea ar putea fi în situația să trebuiască să ramburseze resurse înainte chiar de a fi ajuns să recupereze avansurile efectuate, mai ales cănd efectuează investiții cu rentabilitate pe termen lung. Pe de altă parte, întreprinderea poate fi în situația de a folosi , pentru operațiuni pe termen scurt, fonduri pe care le-ar putea folosi pe termen lung pentru investiții.

Costul mijloacelor de finanțare este în raport cu rezultatele așteptate din operațiunile în care sunt angajate. Remunerarea capitalurilor poate fi uneori prea mare, neglijându-se folosirea pentru dezvoltare a rezultatelor obținute. Procedând așa întreprinderea nu mai efectueaza investiții. Dar este posibil ca tocmai realizarea de investiții să asigure remunerarea capitalurilor în viitor.

Condițiile care însoțesc aporturile de capital de care întreprinderea beneficiaza o plasează într-o situație de dependență față de furnizorii de fonduri.

Problemele finanțării reprezintă o importanță vitala, pentru că soluționarea lor condiționează supraviețuierea întreprinderii, perspectivele sale de dezvoltare, performanțele sale prezente și viitoare, autonomia proprietarilor și a conducătorilor săi.

Se releva astfel importanta care revine perfecționării metodelor și instrumentelor de selectare a mijloacelor de finanțare, adecvate nevoilor întreprinderii. Asemenea probleme de selectare se pun în legatură cu mai multe tipuri de resurse de finanțare:

- Autofinanțarea

- Creditul

- Leasingul

- Emisiunea de actiuni

- Creditul obligatar

- Accesarea fondurilor europene

Autofinanțarea este principiul cel mai răspândit și semnifică faptul că întreprinderea trebuie să-și asigure dezvoltarea folosind rezultatele financiare pozitive obținute anterior.

Capacitatea de autofinanțarea depinde de o serie de factori care reflectă capacitatea întreprinderii de a negocia cu mediul. Această capacitate este influențată de o serie de condiții sau restricții externe care pot fi negociate de întreprindere sau care provin din intervenția statului, cauze care determină un volum mai mare sau mai mic al capacității de autofinanțare.

- în primul rând, capacitatea de autofinanțare este determinată de modul de negociere al factorilor de producție cu piața furnizorilor și forței de muncă și a prețului de vânzare a produselor și serviciilor pe piața clienților, știut fiind faptul, că rezultatul exercițiului este influențat de mărimea veniturilor obținute de la clienți și de mărimea costurilor materiale înregistrate în legătură cu piața factorilor de producție;

- în al doilea rând capacitatea de autofinanțare este influențată de unele măsuri impuse de stat: limitarea nivelului unui prețuri, măsuri ale politicii salariale (înghețarea sau sporirea cotizațiilor salariale), nivelul unor impozite și taxe legiferate de stat, nivelul ratei scontului (ratei dobânzii), politica de amortizare, etc.

Abilitatea întreprinderii de a face față și de a-și impune obiectivele propriei strategii formează conținutul politicii de autofinanțare a acesteia. Politica de autofinanțare a întreprinderii urmărește următoarele obiective:

- să corespundă cu interesele acționarilor, adică creșterea cursului acțiunilor întreprinderii și deci a valorii acesteia prin creșterea proporției din profitul net reținută pentru autofinanțare. Diminuarea riscului de insolvabilitate datorat autofinanțării este percepută favorabil pe piață financiară și se reflectă în creșterea cererii pentru acțiunile acesteia.

- creșterea întreprinderii și independenței sale față de mediul financiar. Autofinanțarea sporește lichiditățile prin evitarea plății dividendelor pe care le poate utiliza în acumularea de capital, constituind deci un instrument de putere care îi asigură o mai mare flexibilitate în viitor. De asemenea, autofinanțarea nu presupune negocieri din partea conducerii cu alți agenți economici (bănci, alți creditori) în asigurarea necesităților de capital, ci numai cu proprii acționari, sporindu-i autonomia față de mediul financiar, ceea ce poate aduce spre pericolul unei politici de autofinanțare dincolo de limite (exagerate).

- exploatarea unor avantaje pe care le oferă statul față de agenții economici. Astfel, autofinanțarea poate constitui o premisă a diminuării fiscalității întreprinderii prin reducerea obligației față de buget pentru plata impozitului pe profit. Astfel, în perioade de criză, sporirea proporției de repartizare a profitului net în favoarea autofinanțării conduce la investirea profitului pentru dezvoltarea capacităților de producție și obținerea de profituri viitoare suplimentare și, ca atare, impozitul pe profit aferent profitului reinvestit se reduce cu anumit cote procentuale prevăzute de legislație, constituind sursă de finanțare a investițiilor în viitor.

Creditul reprezintă operațiunea prin care se ia în stăpânire imediată resurse, în schimbul unei promisiuni de rambursare viitoare, în mod normal însoțite de plata unei dobînzi ce remunerează pe împrumutător.

Operațiunea de creditare privește două parți. O parte acordă creditul, cealaltă parte îl primește. Operațiunile de creditare pot interveni într-o gamă amplă de relații între indivizi atât sub forma unor acorduri personale simple, cât și sub formă de tranzacții formalizate și formulate în cadrul unor contracte complexe.

Bibliografie

- https://www.fonduri-proiecte.ro/despre-finantare.html

- https://biblioteca.regielive.ro/proiecte/finante/mijloace-de-finantare-a-intreprinderii-301270.html

- https://biblioteca.regielive.ro/proiecte/contabilitate/leasingul-sursa-externa-de-finantare-176605.html

- https://biblioteca.regielive.ro/referate/economie/emisiunea-si-cotarea-actiunilor-pe-piata-de-capital-358123.html

- https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/emisiune-de-actiuni-sau-de-obligatiuni-care-este-cea-mai-buna-solutie-de-finantare-in-criza-4973036

- https://administrare.info/economie/9602-procedura-emisiunii-ac%C5%A3iunilor-simple-avantajele-%C5%9Fi-dezavantajele-finan%C5%A3%C4%83rii-prin-emisiunea-ac%C5%A3iunilor-simple

- https://www.academiabarbatilor.ro/5-avantaje-pentru-utilizarea-fondurilor-nerambursabile/

- https://bnr.ro/SearchResult.aspx

Preview document

Oportunități de finanțare pentru agenții economici din România - Pagina 1
Oportunități de finanțare pentru agenții economici din România - Pagina 2
Oportunități de finanțare pentru agenții economici din România - Pagina 3
Oportunități de finanțare pentru agenții economici din România - Pagina 4
Oportunități de finanțare pentru agenții economici din România - Pagina 5
Oportunități de finanțare pentru agenții economici din România - Pagina 6
Oportunități de finanțare pentru agenții economici din România - Pagina 7
Oportunități de finanțare pentru agenții economici din România - Pagina 8
Oportunități de finanțare pentru agenții economici din România - Pagina 9
Oportunități de finanțare pentru agenții economici din România - Pagina 10
Oportunități de finanțare pentru agenții economici din România - Pagina 11
Oportunități de finanțare pentru agenții economici din România - Pagina 12
Oportunități de finanțare pentru agenții economici din România - Pagina 13
Oportunități de finanțare pentru agenții economici din România - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Oportunitati de finantare pentru agentii economici din Romania.docx

Alții au mai descărcat și

Finanțarea activității economice și costurile de capital

CAPITOLUL I GENERALITATI PRIVIND FINANTAREA UNEI SOCIETATI 1.1 Consideratii generale Finantarea reprezinta procesul de asigurare a unor fonduri...

Alternative de investiții pe piața de capital

1. DEFINITII INVESTITII - totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital. In raport cu modul de folosire a bunurilor...

Surse de finanțare pe termen scurt

Introducere Deciziile financiare au drept obiect definirea structurii financiare adoptate de întreprindere în funcție de criteriile de...

Managementul Riscului

Riscul este un eveniment incert sau o situaţie posibilă cu impact negativ (ameninţări) sau pozitiv (oportunităţi) asupra succesului întregului...

Eficiența economică a investițiilor

Noțiunea de investiții, deși se utilizează de multă vreme în literatura de specialitate, nu are însă o definiție clară și omogenă. În această...

Economie monetară

INTRODUCERE De-a lungul secolelor, moneda și banii, în general, au influenṭat foarte puternic economia, modul acesteia de organizare și...

Globalizarea - Oportunitate sau riscuri

Introducere Termenul „globalizare” a căpătat o forță emoțională considerabilă. Unii îl consideră un proces care este benefic - o cheie pentru...

Formarea sistemului monetar național

1. Etapele ce au marcat evoluția sistemului monetar național Sistemul monetar reprezintă ansamblul normelor legale și instituțiilor care...

Te-ar putea interesa și

Managementul serviciilor hoteliere. dezvoltarea turistică - factor de progres economic - studiu de caz Hotel Ambient

INTRODUCERE Urmărirea unei calităţi superioare a produselor şi infrastructurilor turistice nu trebuie să provoace o diminuare a competitivităţii...

Economia și managementul deșeurilor în Suceava

INTRODUCERE Motivarea alegerii temei În actualul context mondial, în care problemele de mediu sunt din ce în ce mai vizibile, problema deşeurilor...

Amenajare Turistică Montană

CONSIDERATII TEORETICE PRIVIND STRATEGIA DEZVOLTĂRII TURISMULUI 1.1 Turismul si dezvoltarea strategică Pentru foarte multe tări, turismul...

Administratorul public în sistemul public românesc

Administraţia publică, în orice societate, fie ea clasică, fie modernă, reprezintă în esenţă un instrument al statului indispensabil în atingerea...

Creditul bancar - sursă de finanțare a unei societăți comerciale

CAPITOLUL 1 POLITICA DE FINANŢARE A FIRMEI ŞI CREDITAREA BANCARĂ În orice economie modernă există agenţi economici care au un excedent de resurse...

Relația dintre logistică și funcțiunea de cercetare - dezvoltare

RELATIA DINTRE LOGISTICA SI FUNCTIUNEA DE CERCETARE -DEZVOLTARE I. CONTINUTUL SI IMPORTANTA FUNCTIUNII DE CERCETARE –DEZVOLTARE PENTRU ACTIVITATEA...

Creditarea pe Termen Scurt la Persoanele Juridice

Introducere Decizia de finanţare la nivel microeconomic este influenţată într-o manieră semnificativă de modul în care funcţionează mecanismele...

Industria Textilă din România

CAPITOLUL I: INDUSTRIA LA NIVEL NATIONAL 1.1. INTRODUCERE Oamenii au tendinţa sa asocieze termenul de industrie cu fabrici si bunurile care se...

Ai nevoie de altceva?